Home » Știință » Nivelurile ridicate de grăsimi din sânge ar putea fi chiar mai periculoase decât am crezut

Nivelurile ridicate de grăsimi din sânge ar putea fi chiar mai periculoase decât am crezut

Nivelurile ridicate de grăsimi din sânge ar putea fi chiar mai periculoase decât am crezut
Credit: Pixabay
Publicat: 18.04.2022

Știm deja că un nivel ridicat de grăsime în sânge cauzează deseori obezitate, lucru grav pentru organismul uman.

Cu toate acestea, un studiu recent scoate la iveală noi pericole, necunoscute anterior, legate de sănătatea noastră și care pot fi cauzate de un nivel ridicat al acestor grăsimi din sânge.

Grăsimile cauzează o presiune suplimentară asupra celulelor musculare, provocând stricăciuni la nivelul structurii și funcționalității acestora. Ceea ce s-ar descoperit în urma acestui nou studiu, arată că aceste celule uzate emit un semnal către alte celule, provocând astfel și mai multe stricăciuni.

Ce reprezintă aceste semnale?

Aceste semnale iau forma unor molecule care poartă denumirea de ceramide. Chiar daca funcția lor normală este aceea de a reduce stresul la care sunt supuse celulele, afecțiunile metabolice de lungă durată, precum diabetul de tip 1, pot determina aceste molecule să omoare celulele, înrăutățind și mai mult situația.

„Chiar dacă cercetarea se află la un nivel incipient, descoperirile noastre pot sta la baza unor noi tratamente sau abordări terapeutice care să prevină instalarea afecțiunilor metabolice sau cardiovasculare la oamenii cu un nivel ridicat de obezitate”, spune specialistul Lee Roberts din cadrul Universității Leeds, Marea Britanie.

Folosind celulele mușchilor scheletici umani, create pentru a imita celulele oamenilor cu afecțiuni metabolice, cercetătorii au putut activa semnalele ceramidelor cu adăugarea unor acizi grași, cunoscuți ca acizi palmitici. Atunci când celulele au fost amestecate cu cele care nu fuseseră expuse la grăsimi, au comunicat unele cu altele, transferând ceramidele în pachete, numite vezicule extra-celulare, indică Science Alert.

Este nevoie de mai multe date pentru a înțelege pe deplin fenomenul

Chiar dacă sunt necesare mai multe informații pentru înțelegerea pe deplin a fenomenului, se cunoaște că aceste molecule pot fi dăunătoare pentru organism. Cercetătorii au recunoscut că pot exista și alți factori care să joace un rol în cadrul acestor procese, sistemul de semnalare poate fi una dintre metodele prin care persoanele obeze pot dezvolta și alte complicații.

Beneficiul descoperirii acestui nou mod de transmisie este acela că ar putea oferi o metodă de prevenire a acestor complicații, prin blocarea acestor ceramide. În prezent însă, această variantă aparține viitorului, fiind nevoie de mai multe studii înainte de a se putea dezvolta un tratament eficient.

După cum afirmă cercetătorii, rata de obezitate s-a triplat din 1975, iar numărul adulților obezi este acum de 650 de milioane, potrivit ultimelor date oferite de Organizația Mondială a Sănătății.

Vă mai recomandăm și:

De ce lipsa somnului ne face să mâncăm mult?

Legătura dintre stres, metabolism și obezitate. Ce au descoperit, în premieră, cercetătorii?

Microbii din intestine, sau microbiomul, ar putea fi responsabili pentru obezitate

Efectele dăunătoare ale obezităţii ar putea fi atenuate cu o plantă din America de Sud

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase