Home » Știință » Pot fi transformate lentilele de contact în computere? Iată cele mai noi descoperiri

Pot fi transformate lentilele de contact în computere? Iată cele mai noi descoperiri

Publicat: 27.05.2022
Pot fi transformate lentilele de contact în computere? Iată cele mai noi descoperiri
Credit foto: Shutterstock

Imaginează-ți că trebui să prezinți un discurs, dar în loc să privești notițele, cuvintele curg în fața ochilor tăi, pe lentilele de contact, oricare ar fi direcția privirii. 

Aceasta este doar una dintre multele funcționalități pe care creatorii lentilelor de contact inteligente le promit pentru viitor. Compania Mojo, cea care dezvoltă această tehnologie și care este condusă de Steve Sinclair este pe care de a testa aceste lentile pe oameni. Acestea vor permite utilizatorului să urmărească un text direct în fața ochilor, indică BBC.

Cristalinul artificial al lentilelor corectează privirea utilizatorului, dar mai și încorporează un minuscul display micro-LED, senzori inteligenți și baterii. „Am construit un prototip cu caracteristici complete care funcționează și care poate să fie purtat, iar în curând va fi testat intern”, a mai spus Sinclair.

Lentilele viitorului

Alte lentile sunt construite pentru a colecta date despre starea de sănătate a utilizatorului. Lentilele ar putea include „abilitatea de a monitoriza în regim propriu presiunea intra-oculară sau glucoza”, mai spune Rebecca Rojas, instructor de științe optometrice la Universitatea Columbia. Nivelul de glucoză, spre exemplu, trebuie să fie monitorizat îndeaproape în cazul diabeticilor.

Cercetările privitoare la lentilele care pot diagnostica și trata afecțiunile medicale ale ochilor sunt în derulare, dar și cele utile pentru diabetici sau chiar pentru pacienții cu cancer prin analizarea anumitor biomarkeri precum nivelul de lumină, moleculelor canceroase sau cantității de glucoză din lacrimi.

O echipă de la Universitatea din Surrey, Anglia, spre exemplu, a creat lentile inteligente care conțin un foto-detector pentru captarea informațiilor optice, un senzor de temperatură pentru diagnosticarea potențialelor afecțiuni ale corneei și un senzor pentru glucoză care monitorizează nivelul de glucoză din lacrimi.

Provocări pentru tehnologia lentilelor inteligente

„Le-am făcut foarte plate, cu un strat subțire de plasă. Putem pune stratul cu senzori direct pe lentila de contact, așa că va fi în contact direct cu ochiul, respectiv secrețiile lacrimale”, spune Yunlong Zhao, specialist în stocarea energiei și bioelectronică la Universitatea din Surrey.  „Vor fi mai ușor de purtat datorită flexibilității lor, iar din cauza contactului direct cu secreția lacrimală, datele oferite de senzori pot fi mult mai clare”.

În ciuda entuziasmului, tehnologia lentilelor inteligente mai are de parcurs un drum lung. O provocare este dată de alimentarea acestora cu baterii care în mod evident că trebuie să fie de dimensiuni foarte mici. Mojo încă testează produsul, dar dorește ca utilizatorii să poată purta aceste dispozitive întreaga zi, fără a fi envoie să le reîncarce.

O altă preocupare este cea legată de intimitate, mai ales din momentul lansării de către Google a ochelarilor inteligenți în 2014. „Orice dispozitiv discret cu o cameră de filmat care permite captarea de poze sau înregistrarea video prezintă riscuri la adresa intimității”, spune Daniel Leufer, analist în cadrul grupului de drepturi digitale Access Now.

Care sunt perspectivele?

Mai mult, există unele preocupări despre acest tip de produse și despre folosirea acestorea și de către cei care folosesc lentile de contact normale. „Orice tip de lentile de contact pot avea implicații asupra sănătății ochiului, dacă nu sunt manevrate cu atenție sau dacă nu sunt poziționate corespunzător. Ca orice dispozitiv medical, trebuie să ne asigurăm că sănătatea pacienților rămâne prioritară și că orice dispozitiv folosit va fi în beneficiul clientului, fără riscuri”, spune Rojas de la Universitatea din Columbia.

Se așteaptă ca lentilele companiei Mojo să poată fi folosite până la un an o dată, lucru care poate prezenta unele motive de îngrijorare, conform lui Sinclair. Dar acesta mai spune că lentilele inteligente pot fi programate să identifice dacă sunt curate și chiar șă-i notifice pe utilizatori atunci când trebuiesc înlocuite.

Vă mai recomandăm și:

Cum să purtați cu succes rochii de seară

Unii oameni cu ADHD ar putea avea, de fapt, o tulburare a „visării cu ochii deschiși”

Ochii pot dezvălui vârsta reală. Ce secrete ascunde retina despre îmbătrânire?

Un parazit care preferă retina infectează până la 50% dintre oameni. Ce anume ni-l transmite?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase