Home » Știință » Astronauții NASA recoltează legume delicioase în spațiu, fără sol

Astronauții NASA recoltează legume delicioase în spațiu, fără sol

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.07.2022

Călătorii spațiali pământeni încearcă deja de ceva vreme să perfecționeze grădinăritul orbital. Sunt necesare practici agricole stabile și sustenabile în afara Pământului pentru a face posibile misiunile de explorare pe termen lung și, deși pe Stația Spațială Internațională (ISS) au avut loc câteva încercări de grădinărit pe orbită joasă cu succes, toate au folosit un fel de sol sau un mediu de creștere care să îl înlocuiască.

Acum, datorită inginerului de zbor al NASA Jessica Watkins, acest lucru ar putea începe să se schimbe.

Potrivit unei postări a NASA, Watkins a început să recolteze ridichi și verdețuri la bordul ISS – cultivate fără niciun fel de sol.

Cât de sănătoase ar putea fi legumele spațiale?

Cultivarea oricărei plante comestibile în spațiu este întotdeauna incitantă, dar folosirea unor materiale de creștere asemănătoare cu pământul prezintă potențiale probleme legate de resurse, mizerie și igienă. Și de aceea, cultura triumfătoare a lui Watkins fără sol ar putea fi un pas spre o nouă eră a descoperirilor interstelare.

Watkins a cultivat legumele cosmice cu ajutorul unui sistem numit XROOTS. Prescurtare pentru eXposed Root On-Orbit Test System, XROOTS folosește doar tehnici hidroponice și aeroponice pentru a susține o plantă în toate etapele de creștere, începând cu o sămânță, scrie Futurism.

Astronauții pot să testeze o varietate de preparate

NASA spune că sistemul – creat de compania din sectorul privat Sierra Space – este experimental, conținând o serie de diferite „camere de creștere independente” care permit astronauților să testeze o varietate de preparate fără sol, pe bază de aer și apă, pe diferite tipuri de plante.

Se pare că aparatul nu este chiar pregătit să hrănească un grup mare de oameni, însă, pentru moment, se așteaptă o analiză completă a legumelor din afara planetei. Experimentul XROOTS a fost lansat abia în luna februarie și, având în vedere că trebuia să dureze 4-6 luni, așteptăm cu nerăbdare orice alte culturi și descoperiri pe care le-ar putea produce – ca să nu mai vorbim de tehnologia pe care ar putea să o facă posibilă mai târziu.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Cât de periculoase pot fi?

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională s-au delectat cu ridichi cultivate pe orbită. Ce gust au avut legumele

Consumul de legume nu te ferește de afecțiunile cardiovasculare. Ce au descoperit cercetătorii?

Experiment incredibil! Oamenii pot consuma legume crescute pe Marte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase