Home » Știință » A fost creat algoritmul care prezice infracțiunile cu o săptămână înainte

A fost creat algoritmul care prezice infracțiunile cu o săptămână înainte

Publicat: 04.07.2022

Progresele în învățare automată și inteligență artificială au stârnit interesul guvernelor, care ar dori să folosească aceste instrumente pentru o poliție predictivă, care ar descuraja criminalitatea. Iar acum a fost creat algoritmul care prezice infracțiunile cu o săptămână înainte de a se petrece.

Eforturile timpurii de predicție a criminalității au fost totuși controversate, deoarece nu țin cont de prejudecățile sistemice în răspunsul poliției și de relația complexă a acesteia cu criminalitatea și societatea.

Cercetătorii în științe sociale și de date de la Universitatea din Chicago, SUA, au dezvoltat algoritmul care prezice infracțiunile prin învățarea tiparelor din locații geografice și timp din datele publice despre crimele violente și asupra proprietății. Modelul poate prezice infracțiunile viitoare cu o săptămână înainte, cu o precizie de aproximativ 90%.

Într-un model separat, echipa de cercetare a studiat, de asemenea, răspunsul poliției la criminalitate, analizând numărul de arestări în urma incidentelor și comparând aceste rate în cartierele cu statut socio-economic diferit.

Algoritmul care prezice infracțiunile a arătat prejudecăți în acțiunile poliției

Ei au văzut că criminalitatea în zonele mai bogate a dus la mai multe arestări, în timp ce arestările din cartierele defavorizate au scăzut. Criminalitatea din cartierele sărace nu a dus la mai multe arestări, ceea ce sugerează prejudecăți în răspunsul poliției.

„Ceea ce vedem aici este că, atunci când sistemul este stresat, este nevoie de mai multe resurse pentru a aresta mai mulți oameni ca răspuns la criminalitate într-o zonă bogată, ceea ce atrage resursele poliției din zonele cu statut socioeconomic inferior”, a spus dr. Ishanu Chattopadhyay, profesor asistent de medicină la UChicago și autor principal al noului studiu, care a fost publicat în Nature Human Behavior.

Cum a fost testat programul?

Instrumentul a fost testat și validat folosind date istorice din orașul Chicago în jurul a două mari categorii de evenimente raportate: infracțiuni violente (omucideri și atacuri) și infracțiuni asupra proprietății (efracții, furturi și furturi de vehicule cu motor).

Aceste date au fost utilizate deoarece erau cel mai probabil să fie raportate poliției în zonele urbane unde există o neîncredere istorică și o lipsă de cooperare cu forțele de ordine. Astfel de infracțiuni sunt, de asemenea, mai puțin predispuse la prejudecăți de aplicare, așa cum este cazul infracțiunilor legate de droguri sau a contravențiilor din trafic și altele, scrie Phys.org.

O nouă abordare

Eforturile anterioare de predicție a criminalității folosesc adesea o abordare epidemică sau seismică, în care criminalitatea este descrisă ca apărând în „puncte fierbinți” care se răspândesc în zonele înconjurătoare. Aceste instrumente nu cuprind totuși întreaga complexitate a mediului social al orașelor și nu iau în considerare relația dintre criminalitate și răspunsurile poliției.

„Modelele spațiale ignoră topologia naturală a orașului”, a spus sociologul dr. James Evans, de la UChicago și Institutul Santa Fe și coautor al studiului.

„Rețelele de transport respectă străzile, trotuarele, liniile de tren și autobuz. Rețelele de comunicații respectă zone cu un mediu socio-economic similar. Modelul nostru permite descoperirea acestor conexiuni”, spune Evans.

Instrumentul ar trebui să elimine prejudecățile

Noul algoritm izolează criminalitatea analizând coordonatele temporale și spațiale ale evenimentelor singulare și detectează modele pentru a prezice evenimente viitoare.

Programul împarte orașul în plăci spațiale de aproximativ 300 de metri și prezice criminalitatea în aceste zone, în loc să se bazeze pe granițele tradiționale de cartier sau politice, care sunt, de asemenea, supuse prejudecăților. Algoritmul a funcționat la fel de bine cu datele din alte șapte orașe din SUA: Atlanta, Austin, Detroit, Los Angeles, Philadelphia, Portland și San Francisco.

„Demonstrăm importanța descoperirii modelelor specifice orașului pentru predicția criminalității raportate, care generează o viziune nouă asupra cartierelor din oraș, ne permite să punem întrebări noi și ne permite să evaluăm acțiunea poliției în moduri noi”, a spus Evans.

Nu ar trebui să se abuzeze de algoritmul care prezice infracțiunile

Chattopadhyay subliniază că acuratețea instrumentului nu înseamnă că ar trebui să fie folosit pentru a direcționa forțele de ordine, iar departamentele de poliție nu trebuie să-l folosească pentru a se duce în cartierele respecitve în mod proactiv pentru a preveni criminalitatea. În schimb, ar trebui adăugat la un set de instrumente de politici urbane și strategii de poliție pentru a aborda criminalitatea.

„Am creat un geamăn digital al mediilor urbane. Dacă îl alimentezi cu date din trecut, îți va spune ce se va întâmpla în viitor. Nu este magic, există limitări, dar l-am validat și funcționează foarte bine”, a spus Chattopadhyay.

„Acum puteți folosi acest instrument ca instrument de simulare pentru a vedea ce se întâmplă dacă criminalitatea crește într-o zonă a orașului sau există o aplicare sporită în altă zonă. Dacă aplicați toate aceste variabile diferite, puteți vedea cum evoluează sistemele”, a continuat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce este „mersul nordic”? Un studiu arată că îmbunătățește capacitatea funcțională a oamenilor cu afecțiuni ale inimii

Sângele nostru ar putea proveni dintr-o sursă necunoscută până acum, sugerează un studiu

Expunerea repetată la uragane este legată de simptome psihologice adverse, conform unui nou studiu

PH-ul salivei, detectat mai ușor cu un nou senzor. La ce folosește invenția?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase