Home » Știință » Pământul ajunge în cel mai îndepărtat punct față de Soare. Va fi planeta noastră mai friguroasă?

Pământul ajunge în cel mai îndepărtat punct față de Soare. Va fi planeta noastră mai friguroasă?

Publicat: 06.07.2022

În aceste zile, Pământul se va afla la 152,1 milioane de kilometri de steaua noastră. Acest lucru înseamnă că va fi cu 1,67% mai departe decât distanța medie Pământ-Soare, cunoscută sub numele de unitate astronomică sau UA, care măsoară 149,6 milioane de kilometri.

În fiecare an, periheliul Pământului are loc în ianuarie, iar afeliul în iulie. Acest lucru nu înseamnă însă că Pământul va fi mai friguros.

Dacă orbita Pământului în jurul Soarelui ar fi perfect circulară, distanța noastră față de Soare ar fi constantă, dar aceasta este eliptică, astfel că distanța variază pe parcursul anului.

Cu toate acestea, energia pe care o primim de la Soare nu diferă prea mult.

Pământul se va afla la 152,1 milioane de kilometri de steaua noastră

„Tiparele meteorologice sezoniere sunt modelate în primul rând de înclinarea de 23,5 grade a axei de rotație a planetei noastre, nu de excentricitatea ușoară a orbitei Pământului”, a explicat profesorul George Lebo pentru NASA în 2001.

Acesta este motivul pentru care iulie este cea mai caldă lună din emisfera nordică, nu cea mai rece, în ciuda distanței.

Emisfera nordică are mai multe mase terestre mari și mai puține corpuri mari de apă decât emisfera sudică, așa că are parte de veri mai calde și ierni mai reci. Cum? Pentru că Pământul este practic dezechilibrat.

Pământul este dezechilibrat

În timpul verii din emisfera nordică, Polul Nord este înclinat spre Soare, ceea ce înseamnă că Soarele strălucește aproape direct în jos pe mai mult pământ, care se încălzește ușor și crește temperatura unor continente întregi.

„Continentele nordice coapte de Soarele afeliu ridică temperatura medie a întregului glob. Șase luni mai târziu, în ianuarie, situația se inversează, deoarece planeta noastră își prezintă emisfera dominată de apă în fața Soarelui”, a explicat NASA.

Așadar, nu este nevoie să vă scoateți puloverele de lână, este mai probabil să aveți nevoie de cremă de protecție solară în această perioadă, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Praful spațial de pe Venus ar putea ajuta la curățarea aerului de pe Pământ

Astronauții se confruntă cu pierderea permanentă a oaselor. Cât de mult suferă la întoarcerea pe Pământ?

Ce animale și-au revenit primele după cel mai mare eveniment de extincție de pe Pământ?

Prin câte ere glaciare a trecut Pământul?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase