Home » Istorie » Prin câte ere glaciare a trecut Pământul?

Prin câte ere glaciare a trecut Pământul?

Prin câte ere glaciare a trecut Pământul?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 03.07.2022

Era glaciară are loc atunci când Pământul are temperaturi scăzute pentru o perioadă lungă de timp – de la milioane la zeci de milioane de ani – ceea ce duce la formarea unor straturi de gheață și ghețari care acoperă zone mari de pe suprafața sa.

Știm că Pământul a avut cel puțin cinci ere glaciare majore. Prima a avut loc în urmă cu aproximativ 2 miliarde de ani și a durat aproximativ 300 de milioane de ani.

Cea mai recentă a început în urmă cu aproximativ 2,6 milioane de ani și, de fapt, încă ne aflăm, din punct de vedere tehnic, în ea.

Deci, de ce nu este Pământul acoperit de gheață în acest moment? Pentru că ne aflăm într-o perioadă cunoscută sub numele de „interglaciar”. Într-o eră glaciară, temperaturile vor fluctua între niveluri mai reci și mai calde.

Straturile de gheață și ghețarii se topesc în timpul fazelor mai calde, care se numesc interglaciare, și se extind în timpul fazelor mai reci, care se numesc glaciare.

Cum era Pământul în timpul erei glaciare?

În momentul de față ne aflăm în perioada interglaciară caldă a celei mai recente ere glaciare, care a început acum aproximativ 11.000 de ani.

Atunci când majoritatea oamenilor vorbesc despre epoca glaciară, se referă de obicei la ultima perioadă glaciară, care a început acum aproximativ 115.000 de ani și s-a încheiat acum 11.000 de ani, odată cu începutul actualei perioade interglaciare, scrie Space.

În această perioadă, planeta a fost mult mai rece decât este acum. La apogeu, când păturile de gheață acopereau cea mai mare parte a Americii de Nord, temperatura medie globală era de aproximativ 8 grade Celsius. Aceasta este cu 6 grade mai rece decât media anuală globală de astăzi.

Această diferență ar putea să nu pară mare lucru, dar a dus la faptul că cea mai mare parte a Americii de Nord și a Eurasiei a fost acoperită de straturi de gheață. De asemenea, Pământul era mult mai uscat, iar nivelul mării era mult mai scăzut, deoarece cea mai mare parte a apei de pe Pământ a fost prinsă în calote de gheață.

Au existat oameni în timpul erei glaciare?

Multe animale prezente în timpul erei glaciare sunt familiare, inclusiv urșii bruni și lupii. Dar au existat și animale care au dispărut, cum ar fi mamuții, mastodonții, pisicile cu dinți de sabie.

Există diferite idei despre motivul pentru care aceste animale au dispărut. Una dintre ele este că oamenii le-au vânat până la dispariție. În plus, oameni la fel ca noi au trăit în timpul erei glaciare. De când specia noastră, Homo sapiens, a apărut în urmă cu aproximativ 300.000 de ani în Africa, ne-am răspândit în întreaga lume.

În timpul erei glaciare, unele populații au rămas în Africa și nu au resimțit toate efectele frigului. Altele s-au mutat în alte părți ale lumii, inclusiv în mediile reci și glaciare din Europa.

Cum a supraviețuit specia noastră erei glaciare?

La începutul erei glaciare, existau alte specii de hominini – un grup care include strămoșii noștri imediați și cele mai apropiate rude ale noastre – în întreaga Eurasie, cum ar fi neanderthalienii din Europa și misterioșii denisovani din Asia. Ambele grupuri par să fi dispărut înainte de sfârșitul erei glaciare.

Există o mulțime de idei cu privire la modul în care specia noastră a supraviețuit erei glaciare, în timp ce verii noștri hominizi nu au supraviețuit. Unii cred că acest lucru are legătură cu adaptabilitatea noastră și cu modul în care ne-am folosit abilitățile.

Multă vreme s-a crezut că oamenii nu au pătruns în America de Nord decât după ce calote glaciare au început să se topească. Dar amprentele fosilizate găsite în Parcul Național White Sands din New Mexico arată că oamenii au fost în America de Nord cel puțin de acum 23.000 de ani – aproape de vârful ultimei ere glaciare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Urme de glaciaţiune găsite pe Pluto pentru care cercetătorii nu au o explicaţie

Molecule de apă din Mica Glaciaţiune au fost descoperite în adâncurile Pacificului

Ce ar fi putut declanșa era glaciară? Un nou studiu ar fi rezolvat misterul de lungă durată

Unelte care arată că oamenii au ajuns în Americi în urmă cu 30.000 de ani ar putea fi cu totul altceva

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase