Home » Știință » Două prototipuri de baterii, una pe bază de nisip și una pe bază de apă, au fost instalate de echipe diferite

Două prototipuri de baterii, una pe bază de nisip și una pe bază de apă, au fost instalate de echipe diferite

Publicat: 09.07.2022

Două noi prototipuri de baterii de mare capacitate depășesc granițele stocării energiei; amintindu-ne de plajă, o baterie se bazează pe nisip, iar cealaltă pe apă.

Cercetătorii finlandezi au instalat primul prototip de „baterie de nisip” funcțională, potrivit BBC News, în timp ce Euronews scrie că o echipă din Elveția pune deja în funcțiune o nouă „baterie de apă”.

Ambele prototipuri de baterii se confruntă cu aceeași problemă de infrastructură: deși sursele regenerabile sunt mai ieftine și mai răspândite decât oricând, ele sunt încă la cheremul cerului senin și al zilelor cu vânt.

Și pentru a concura cu rețelele alimentate cu combustibili fosili, energia regenerabilă trebuie să fie disponibilă la fel ca rivalul său sau să permită controlul puterii de producție pentru a echilibra schimbările dintre cererea și oferta de energie electrică, subliniază Futurism.

Două prototipuri de baterii cu abordări diferite

Din punct de vedere ingineresc, aceasta este o oportunitate extraordinară pentru oricine își poate da seama cum să stocheze toată această putere și cum să o elibereze atunci când este nevoie.

Bateria cu nisip, dezvoltată de o companie numită Polar Night Energy, încălzește nisipul stocat într-un siloz, care conține aproximativ 100 de tone de material, până la 500 de grade Celsius, menținând în circulație cu ajutorul unui schimbător de căldură aerul cald pe care îl generează. La nevoie, aerul cald poate fi eliberat la cerere pentru a încălzi apa, care la rândul ei poate fi folosită pentru încălzire sau pentru a genera energie electrică.

Energie pentru sute de mii de case

Bateria de apă elvețiană, potrivit The Independent, este o centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompare care stochează cantități masive de apă în două rezervoare separate, la altitudini diferite. Apa este pompată continuu în rezervorul superior, iar atunci când este nevoie de energie suplimentară, apa este eliberată printr-o turbină care generează electricitate.

Potrivit publicației, a fost nevoie de 2 miliarde de euro și 14 ani pentru a finaliza proiectul, care este situat într-o cavernă la aproximativ 600 de metri sub Alpii elvețieni. Nu este prima baterie de apă operațională și nici cea mai mare, dar ceea ce o face pe aceasta deosebit de interesantă este capacitatea și puterea: 20 de milioane de kilowați-oră și, respectiv, 900 de megawați, despre care compania spune că sunt suficienți pentru a alimenta 900.000 de case.

Vă recomandăm să citiți și:

James Webb depășește deja așteptările. Telescopul observă Universul mai clar decât sperau inginerii săi

Bebelușii, cheia pentru următoarea generație de inteligență artificială?

Cancerul bucal ar putea fi detectat folosind creierul și antenele de lăcustă

Biobateriile cu bacterii ar putea genera energie pentru săptămâni întregi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase