Home » Știință » Ce se vede în primele imagini color de la Telescopul Spațial James Webb? Tot ce trebuie să știi!

Ce se vede în primele imagini color de la Telescopul Spațial James Webb? Tot ce trebuie să știi!

Ce se vede în primele imagini color de la Telescopul Spațial James Webb? Tot ce trebuie să știi!
Nebuloasa Carina, una dintre cele mai mari pepiniere stelare din Calea Lactee. Sursa foto: NASA
Publicat: 12.07.2022

Telescopul Spațial James Webb de la NASA a produs cele mai îndepărtate și mai clare imagini în infraroșu cu Universul de până acum. Cunoscută drept Webb’s First Deep Field, prima imagine color dezvăluită de NASA arată roiul de galaxii SMACS 0723 în detaliu fără precedent.

ACTUALIZARE ORA 18:30 Toate cele cinci imagini color realizate de Webb au fost date publicității și explicate pe larg de NASA. La finalul transmisiunii în direct, administratorul agenției americane Bill Nelson a declarat, citându-l pe astronomul Carl Sagan, „undeva, ceva incredibil așteaptă să fie cunoscut”.

„Este clar că Webb reprezintă tot ce e mai bun la NASA. Nu vrem să ne oprim niciodată din explorarea cerului și nu vom înceta să facem pași înainte pentru omenire”, a adăugat Nelson.

Prima dintre imaginile color realizate de Telescopul James Webb până acum a fost dezvăluită de președintele american Joe Biden, în cadrul unui eveniment organizat la Casa Albă.

Mii de galaxii, inclusiv cele mai îndepărtate obiecte observate vreodată în infraroșu, au apărut în observațiile lui Webb pentru prima dată. Această mică regiune din Univers acoperă o porțiune de cer de dimensiunea unui bob de nisip.

Ce arată prima dintre imaginile color realizate de Telescopul James Webb?

Fotografia, făcută cu instrumentul Near-Infrared Camera (NIRCam) al Telescopului James Webb, a fost alcătuită din mai multe imagini de diferite lungimi de undă, ajungând la 12,5 ore și reprezentând lungimi de undă infraroșie dincolo de capabilitățile Telescopului Spațial Hubble (care avea nevoie de săptămâni pentru a realiza astfel de imagini).

Una dintre primele imagini color realizate de Telescopul Spațial James Webb. Sursa foto: NASA, ESA, CSA, și STScI

Așadar, imaginea arată roiul de galaxii SMACS 0723 așa cum apărea în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Masa combinată a acestui roi galactic acționează ca „lentile gravitaționale”, amplificând galaxiile îndepărtate din spatele său. Instrumentul NIRCam al lui Webb a surprins acele galaxii în detaliu fără precedent, dezvăluind structuri mici și abia vizibile, nemaivăzute până acum, inclusiv roiuri stelare și trăsături difuze.

Webb, cel mai puternic observator științific spațial din lume

Cercetătorii vor începe în curând să afle mai multe despre masele, vârstele, istoriile și compozițiile galaxiilor, în timp ce Webb caută cele mai timpurii galaxii din Univers.

Aceasta este prima dintre imaginile color realizate de Telescopul James Webb, iar întreaga serie de fotografii a fost dezvăluită în data de 12 iulie, începând cu ora 17:30 (ora României), în cadrul unei transmisiuni în direct susținute de NASA.

Instrumentul NIRCam a fost construit de o echipă de cercetători de la Universitatea din Arizona, SUA și Centrul de Tehnologie Avansată din cadrul Lockheed Martin.

Telescopul James Webb este cel mai puternic observator științific spațial din lume. Webb va elucida mistere Sistemului Solar, va privi mai departe ca niciodată și va observa lumi îndepărtate din jurul altor stele și va studia structuri misterioase, originile Universului și locul omenirii în toate acestea. Telescopul Webb reprezintă o colaborare internațională între NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Canadiană (CSA).

Astfel, telescopul este capabil să studieze atmosferele exoplanetelor și să observe unele dintre cele mai vechi galaxii din Univers cu ajutorul unui sistem de lentile, filtre și prisme pentru a detecta semnale în spectrul infraroșu, acesta fiind invizibil ochiului uman.

Un proiect ambițios în valoare de 10 miliarde de dolari

Webb, un proiect ambițios în valoare de 10 miliarde de dolari, a fost lansat în decembrie 2021, după trei decenii de pregătiri și provocări, potrivit The Guardian.

NASA a transmis că Telescopul James Webb a avut cinci ținte cosmice inițiale pentru observații, inclusiv Nebuloasa Carina, un fel de pepinieră stelară. Nebuloasa se află la 7.600 de ani-lumină depărtare și găzduiește numeroase stele uriașe, mult mai mari decât Soarele.

Alte regiuni studiate de Webb includ: WASP-96 b, o planetă uriașă în afara Sistemului Solar care este alcătuită în principal din gaz; Nebuloasa Optul Explodat (NGC 3132), un nor de gaz care înconjoară o stea aflată pe moarte la 2.000 de ani-lumină distanță de Pământ; și Cvintetul lui Stephan, cunoscut drept primul grup compact de galaxii descoperit în 1877. Imagini cu aceste ținte cosmice au fost dezvăluite de NASA în data de 12 iulie 2022.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Moment istoric! Primele imagini color de la Telescopul Spațial James Webb

NASA, pregătită de impact! Telescopul James Webb va fi lovit de un micrometeoroid în fiecare lună

O imagine hipnotizantă cu Universul, realizată de Telescopul James Webb

Telescopul spațial James Webb va studia două „Super-Pământuri” ciudate

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase