Home » Știință » Anxietatea se transmite de la mamă la fiică, arată un studiu

Anxietatea se transmite de la mamă la fiică, arată un studiu

Anxietatea se transmite de la mamă la fiică, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.07.2022

Anxietatea este ereditară, dar cercetările sugerează acum că tulburările de anxietate se transmit mai degrabă de la mamă la fiică, iar dacă tatăl nu prezintă semne de anxietate, fiul ar putea fi ferit de această afecțiune. 

În cercetarea anxietății, oamenii de știință au examinat un set de date de la aproximativ 400 de copii canadieni în vârstă de 10 ani care au participat anterior la un studiu axat pe familiile cu risc de tulburări de dispoziție.

Dacă genetica ar juca un rol mai important, tulburările de anxietate ar apărea probabil la copiii de ambele sexe în același ritm, indiferent dacă mama sau tatăl a fost părintele care să fi transmis starea de anxietate, indică Science Alert.

Genetică versus anxietate

Atunci când copiii dezvoltau tulburări asociate cu anxietatea pentru că se modelau pe ei înșiși și învățau de la un părinte de același sex, era de așteptat un model distinct de transmitere de la mamă la fiică și de la tată la fiu. Acesta din urmă este ceea ce cercetătorii au descoperit, cel puțin într-o anumită măsură.

În cadrul studiului, copiii care au avut un părinte de același sex cu o tulburare de anxietate au avut de aproape trei ori mai multe șanse de a dezvolta aceeași afecțiune în comparație cu colegii lor.

Tulburarea de anxietate a unei mame, dar nu a tatălui a crescut riscul fiicei lor de a fi diagnosticată cu o afecțiune de anxietate în cadrul studiului. Băieții nu erau mai susceptibili de a avea o tulburare de anxietate dacă tatăl lor avea una, dar dacă tatăl lor nu avea o tulburare de anxietate, asta a redus riscul fiului de a dezvolta una.

Relație de cauzalitate

În general, a avea un părinte de sex opus fără anxietate nu a oferit protecție în același mod ca a avea un părinte de același sex fără afecțiune. Studiul nu a putut demonstra cauza și efectul, deoarece studiul a fost observațional și retrospectiv.

Dacă ar exista o legătură cauzală, ar fi greu de spus în ce direcție se desfășoară „dată fiind bucla de feedback bidirecțională”, au scris cercetătorii, ceea ce înseamnă că copiii ar putea să-și facă părinții anxioși și nu invers.

Cu toate acestea, dacă se stabilește o legătură cauzală, este posibil să se prevină transmiterea intergenerațională a tulburărilor de anxietate prin tratarea părinților pentru anxietate, spun cercetătorii.

Anxietatea este un comportament învățat

Studiile anterioare au demonstrat că anxietatea poate fi un comportament învățat pe care copiii îl preiau de la părinți.

De exemplu, un experiment în care părinții au fost instruiți aleatoriu să acționeze fie într-un mod anxios, fie calm, în timp ce un copil se pregătea pentru un test de ortografie, a arătat că cei mici au reflectat acea atitudine și au dezvoltat cogniții anxioase și comportamente de evitare.

Alte studii au asociat tulburările de anxietate ale părinților cu o șansă mai mare de tulburări de anxietate la copiii lor.

Vă mai recomandăm și:

Industria cripto, cuprinsă de anxietate. Bitcoin se clatină la nivelul cheie de 20.000 de dolari

Depresie, anxietate și Alzheimer, observate la șoarecii hrăniți cu diete grase timp de 30 de săptămâni

Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism

Depresia, anxietatea și mișcarea insuficientă, marile riscuri pentru sănătatea angajaților

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase