Home » Știință » Ce urmează pentru Telescopul Spațial James Webb? Noi obiective provocatoare

Ce urmează pentru Telescopul Spațial James Webb? Noi obiective provocatoare

Ce urmează pentru Telescopul Spațial James Webb? Noi obiective provocatoare
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 15.07.2022

Acum că lumea a avut ocazia să vadă de ce este cu adevărat capabil telescopul spațial James Webb, astronomii din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare ocazia de a analiza datele colectate de telescop.

Telescopul spațial James Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, care a fost lansat în decembrie, este cel mai mare și mai capabil telescop științific spațial al NASA.

Telescopul conține patru instrumente diferite care se pot combina pentru a colecta date în 17 moduri diferite. Cu ajutorul acestor senzori sofisticați, Webb va putea să privească unele dintre primele stele și galaxii care s-au format vreodată în Univers, pe lângă studierea obiectelor din Sistemul nostru Solar.

NASA a făcut publice primele imagini de calitate științifică ale telescopului revoluționar, în timpul unui eveniment desfășurat la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Maryland, iar declarațiile unora dintre oamenii de știință care lucrează la Webb oferă o privire asupra lucrărilor revoluționare care vor fi realizate de acest telescop.

„Mergem cu toată viteza înainte”

„Primul an de observații științifice a început deja”, a declarat Klaus Pontoppidan, cercetător șef al proiectului JWST la Space Telescope Science Institute (STScI), în timpul evenimentului, scrie Space.

Punerea la dispoziția publicului a acestor date pe măsură ce programul continuă va fi esențială pentru deblocarea de noi descoperiri, a precizat acesta. „Pur și simplu mergem cu toată viteza înainte”.

„Scopul este de a ne asigura că există și mai multe date disponibile de la toate instrumentele și că toate modurile acoperă o gamă largă de științe, care sunt publice imediat și nu au o perioadă de acces exclusiv”, a declarat Pontoppidan în timpul conferinței de presă.

Nebuloasa Carina, una dintre cele mai mari pepiniere stelare din Calea Lactee. Sursa foto: NASA

„Tot ceea ce am planificat prin ciclul 1, a fost îndrăzneț, dar nu a fost suficient de îndrăzneț”, a declarat Eric Smith, cercetător șef al diviziei de astrofizică a NASA și cercetător de program pentru JWST, despre primul an al misiunii, în timpul conferinței de presă. „Așa că sunt foarte entuziasmat de ceea ce oamenii plănuiesc acum să facă pentru cel de-al doilea ciclu, văzând cât de capabilă este instalația”.

„Nici măcar nu știm ce vom găsi”

Acel al doilea ciclu, care va începe vara viitoare, ar putea duce la descoperiri surprinzătoare datorită noilor detalii științifice pe care Webb va putea să le capteze.

„Întoarcem acum pagina la mai multe capitole noi, privind atmosferele exoplanetelor, Universul timpuriu, formarea norilor”, a declarat René Doyon, cercetător principal al instrumentului NIRISS (Near Infrared Imager and Slitless Spectrograph) al lui Webb, în timpul conferinței de presă. „Și nici măcar nu știm ce vom găsi. Este incitant”.

Cu toate acestea, deși datele sunt interesante în sine, adevărata muncă va consta în dezvoltarea de noi modele pentru a analiza aceste date.

Acum că astronomii au văzut de ce este cu adevărat capabil JWST, vor exista probabil obiective mai provocatoare sau mai impresionante pentru telescop pe măsură ce observatorul se va instala în funcție.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă imagine de la Telescopul James Webb, dezvăluită „pe furiș” de NASA

Ce se vede în primele imagini color de la Telescopul Spațial James Webb? Tot ce trebuie să știi!

Moment istoric! Primele imagini color de la Telescopul Spațial James Webb

NASA, pregătită de impact! Telescopul James Webb va fi lovit de un micrometeoroid în fiecare lună

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase