Home » Știință » Expunerea la soare crește apetitul bărbaților, spune un studiu

Expunerea la soare crește apetitul bărbaților, spune un studiu

Publicat: 16.07.2022

O echipă de cercetători de la mai multe instituții din Israel, care lucrează cu colegii de la Universitatea Columbia, din SUA, și Institutul pentru Diabet și Obezitate din Germania, a descoperit că expunerea la soare în timpul verii îi face pe bărbați să mănânce mai mult.

În lucrarea lui, publicată în revista Nature Metabolism, grupul descrie studiul datelor obținute dintr-un sondaj de sănătate israelian.

Carlos Dieguez și Ruben Nogueiras, de la Universitatea din Santiago de Compostela, din Spania, au publicat un articol News & Views în același număr al revistei, subliniind factorii care duc la mortalitatea de mediu și despre munca depusă de echipă în acest nou studiu.

Expunerea la soare te face să mănânci mai mult dacă ești bărbat

Cercetările anterioare au arătat că expunerea la lumina soarelui le oferă oamenilor beneficii, cum ar fi favorizarea producției de vitamina D, dar și dezavantaje, cum ar fi deteriorarea pielii și un risc mai mare de cancer. În acest studiu, cercetătorii au descoperit că ar mai putea face ceva: să le crească bărbaților apetitul, notează Medical Xpress.

Oamenii de știință cercetau modurile în care lumina soarelui poate duce la cancer de piele la șoareci atunci când au observat că șoarecii masculi păreau să devină mai înfometați atunci când erau expuși la lumină UV. Curioși, cercetătorii s-au întrebat dacă același lucru ar putea fi adevărat și la oameni.

Pentru a afla, ei au obținut date dintr-un chestionar guvernamental trimis oamenilor din întregul Israel, în care se întreba despre o serie de probleme de sănătate și nutriție. Cercetătorii au descoperit că bărbații tind să mănânce mai mult în lunile de vară decât în celelalte anotimpuri.

Mai precis, ei au descoperit că bărbații au consumat cu aproximativ 15% mai multe calorii în timpul verii; motivul atribuit acestei modificări în alimentație a fost expunerea la soare. Aportul alimentar al femeilor nu s-a schimbat.

De vină este un hormon

Cercetătorii au analizat mai îndeaproape hormonul grelină, cunoscut în mod obișnuit ca hormonul foamei. Cercetările anterioare au arătat că acesta este produs de celulele din stomac și, uneori, de pancreas, intestinul subțire și creier.

Hormonul este transportat prin fluxul sanguin, activând neuronii din hipotalamus, care reacţionează creând senzaţia de foame. De asemenea, s-a descoperit că grelina afectează și alte zone ale creierului, cum ar fi amigdala, care poate stimula producția de dopamină. Este cunoscut faptul că nivelurile de grelină cresc atât în perioadele de foame, dar și chiar înainte de a mânca.

Testele pe șoareci au arătat creșterea nivelurilor de grelină la șoarecii masculi expuși la radiații UVB. Secreția hormonului a fost descoperită și în probe de piele obținute de la voluntari umani de sex masculin care au fost expuși la lumină UV în laborator.

„La femei, estrogenul blochează grelina și comportamentul de căutare a hranei ca răspuns la expunerea la UVB”, au declarat cercetătorii.

Vă recomandăm să citiți și:

Somnul declanșat de stres îi poate ajuta pe șoareci să facă față anxietății ulterioare

Oasele astronauților arată efectele devastatoare ale vieții în spațiu

Realitatea virtuală poate revoluționa medicina. Iată primul „pacient holografic” din lume

De ce ne face mâncarea picantă să transpirăm? Un cercetător în neuroștiințe a găsit explicația

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase