Home » Știință » Un lănțișor inteligent ți-ar putea monitoriza sănătatea folosind transpirația

Un lănțișor inteligent ți-ar putea monitoriza sănătatea folosind transpirația

Publicat: 26.07.2022

Cercetătorii au testat cu succes un lănțișor inteligent care ar putea folosi într-o zi biomarkerii chimici din transpirație pentru a detecta schimbările în ceea ce privește sănătatea unei persoane.

Într-un nou studiu, publicat în revista Science Advances, o echipă de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, a demonstrat un senzor biochimic fără baterie, fără fir, care a detectat zahărul din sânge (glucoza) pe care oamenii îl excretă din piele atunci când fac sport.

Echipa Ohio State a fabricat un „lănțișor inteligent” ( dotat chiar și cu o închizătoare funcțională și cu un pandantiv) care, odată plasat în jurul gâtului, a fost folosit pentru a monitoriza nivelul de glucoză al participanților la studiu în timp ce se antrenau.

Un lănțișor inteligent care analizează transpirația

În loc de baterie, dispozitivul funcționează folosind un circuit de rezonanță, care reflectă semnalele de radiofrecvență trimise de un sistem de citire extern. După ce s-au antrenat făcând ciclism de interior timp de 30 de minute, participanții au luat o pauză de 15 minute, timp în care au băut băuturi îndulcite cu zahăr, înainte de a-și relua activitatea.

Cercetătorii știau că nivelul de glucoză din transpirație ar trebui să crească după ce oamenii au băut băuturi dulci, întrebarea era dacă acest nou senzor va detecta acest lucru, a spus Jinghua Li, coautoare a studiului și profesoară de știința materialelor și inginerie la Ohio State.

Rezultatele au arătat că senzorul a detectat cu succes nivelurile de glucoză, ceea ce sugerează că va funcționa pentru a monitoriza alte substanțe chimice importante din transpirație, notează Tech Xplore.

Biomarkeri ai sănătății

„Sudoarea conține de fapt sute de biomarkeri care pot dezvălui informații foarte importante despre starea noastră de sănătate. Următoarea generație de biosenzori va fi atât de bio-intuitivă și non-invazivă încât vom putea detecta informațiile cheie conținute în fluidele corpului unei persoane”, a spus Li.

Biomarkerii sunt substanțe care pot divulga cele mai adânci secrete ale corpului: de la boli, infecții și chiar dovezi ale traumelor emoționale, toate pot fi găsite în fluidele corporale ale unei persoane, care includ transpirația, lacrimile, saliva și urina.

Pe lângă analiza compoziției transpirației, cercetătorii cred că acest senzor ar putea fi personalizat într-o zi ca bioimplant și utilizat pentru a detecta neurotransmițători și hormoni, ceea ce ar putea ajuta la identificarea tulburărilor ionice în lichidul cefalorahidian asociate cu leziuni cerebrale secundare sau chiar să conducă la o nouă înțelegere a modului în care funcționează creierul, a spus Li.

În plus, acest lănțișor inteligent necesită doar o cantitate minimă de transpirație pentru a funcționa, datorită structurii miniaturizate a interfeței de detectare, a adăugat Li.

Aparatul este, momentan, doar un prototip

Deși va mai trece ceva timp înainte ca un dispozitiv similar cu prototipul acestui studiu să devină disponibil publicului, Li se gândește deja la beneficiile de care vor avea parte oamenii care vor avea cea mai mare nevoie de această tehnologie potențial salvatoare de vieți.

În loc să folosească cipurile voluminoase și rigide de computer găsite în telefoanele și laptopurile noastre, senzorii sunt fabricați din materiale ultra subțiri. Acest stil de design face ca produsul să fie extrem de flexibil, protejează funcționalitatea dispozitivului și se asigură că acesta poate intra în siguranță în contact cu pielea unei persoane.

Senzorul din acest lănțișor inteligent ar mai putea fi miniaturizat

Deși studiul notează că o miniaturizare ulterioară ar face mai fezabil ca acest dispozitiv și altele similare să devină implantabile, deocamdată, Li a spus că și-l imaginează ca pe un dispozitiv ușor, cu scheme simple de circuite care ar putea fi ușor integrate în viața noastră de zi cu zi.

„Sperăm că în cele din urmă acești senzori vor putea fi integrați perfect în bunurile noastre personale. Unii dintre noi îl vor avea în coliere, alții în cercei sau inele. Credem că acești senzori ar putea fi plasați în ceva ce purtăm cu toții și că ne-ar putea ajuta să ne urmărim mai bine starea de sănătate”, a spus ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Moment de cotitură pentru Alzheimer. Un studiu a confirmat o legătură genetică importantă

Bebelușii învață rapid sunetele limbajului, chiar și la doar câteva ore după naștere

Scobitul în nas este pe atât de scârbos pe cât pare. Iată ce spun specialiștii

Copiii compensează lipsa concentrării prin creativitate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase