Home » Știință » Consumul de fructe ar putea ține depresia la distanță. Ce a descoperit un nou studiu?

Consumul de fructe ar putea ține depresia la distanță. Ce a descoperit un nou studiu?

Consumul de fructe ar putea ține depresia la distanță. Ce a descoperit un nou studiu?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.07.2022

Persoanele care mănâncă frecvent fructe au mai multe șanse să raporteze o bunăstare mintală mai mare și sunt mai puțin susceptibile de a raporta simptome de depresie decât cele care nu mănâncă fructe, potrivit unei noi cercetări efectuate de Colegiul de Sănătate și Științe ale Vieții, Universitatea Aston.

Concluziile cercetătorilor sugerează că frecvența consumului de fructe este mai importantă pentru sănătatea noastră psihologică decât cantitatea totală pe care o consumăm pe parcursul unei săptămâni obișnuite.

De asemenea, echipa a constatat că persoanele care mănâncă gustări sărate, cum ar fi chipsurile, care sunt sărace în nutrienți, sunt mai susceptibile să raporteze niveluri mai mari de anxietate.

Publicat în British Journal of Nutrition, studiul a intervievat 428 de adulți din Marea Britanie și a analizat relația dintre consumul de fructe, legume, gustări dulci și sărate și sănătatea psihologică.

Frecvența consumului de fructe, mai importantă pentru sănătatea psihologică decât cantitatea

După ce au fost luați în considerare factori demografici și de stil de viață, cum ar fi vârsta, starea generală de sănătate și exercițiile fizice, cercetarea a constatat că atât fructele bogate în nutrienți, cât și gustările sărate sărace în nutrienți păreau să fie legate de sănătatea psihologică. De asemenea, s-a constatat că nu există o asociere directă între consumul de legume și sănătatea psihologică.

Pe baza studiului, cu cât oamenii consumau mai des fructe, cu atât aveau scoruri mai mici pentru depresie și mai mari pentru bunăstarea mintală, independent de cantitatea totală de fructe consumate.

Persoanele care au mâncat frecvent gustări sărate sărace în nutrienți (cum ar fi chipsurile) au fost mai predispuse să experimenteze „scăpări mintale zilnice” (cunoscute sub numele de eșecuri cognitive subiective) și să raporteze o bunăstare mintală mai scăzută. Un număr mai mare de scăpări a fost asociat cu simptome mai mari de anxietate, stres și depresie.

În schimb, nu a existat nicio legătură între aceste scăpări zilnice de memorie și consumul de fructe și legume sau gustări dulci, ceea ce sugerează o relație unică între aceste gustări sărate sărace în nutrienți și sănătatea psihologică.

Gustările sărate, sărace în nutrienți, pot cauza niveluri mari de anxietate

„Se cunosc foarte puține lucruri despre modul în care dieta poate afecta sănătatea mintală și bunăstarea și, deși nu am examinat direct cauzalitatea în acest caz, constatările noastre ar putea sugera că gustările frecvente de alimente sărate sărace în nutrienți pot reduce sănătatea psihologică”, a explicat autorul principal, doctorandul Nicola-Jayne Tuck.

„Alte studii au găsit o asociere între fructe și legume și sănătatea mintală, dar puține au analizat separat fructele și legumele – și chiar mai puține evaluează atât frecvența, cât și cantitatea de consum. Atât fructele, cât și legumele sunt bogate în antioxidanți, fibre și micronutrienți esențiali care favorizează o funcționare optimă a creierului, dar acești nutrienți se pot pierde în timpul gătitului. Deoarece este mai probabil să consumăm fructe crude, acest lucru ar putea explica, potențial, influența mai puternică a acestora asupra sănătății noastre psihologice.

„Este posibil ca schimbarea a ceea ce mâncăm să fie o modalitate foarte simplă și ușoară de a ne îmbunătăți bunăstarea mintală”, a concluzionat Tuck, potrivit EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cele 7 fructe sărace în zahăr. Care sunt beneficiile lor pentru starea de sănătate?

Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide. Cât de periculoase pot fi?

Fructele şi legumele, ȋn topul preferinƫelor de consum ale categoriei bio. De ce cumpără oamenii produse bio

Un inginer a creat un material care folosește fructele și legumele aruncate pentru a produce energie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase