Home » Știință » Legumele bune pentru diabetici. Iată ce recomandă medicii!

Legumele bune pentru diabetici. Iată ce recomandă medicii!

Publicat: 16.08.2022

Să aruncăm o privire la legumele bune pentru diabetici, la cele care ar trebui evitate și la alte informații utile în dieta persoanelor care suferă de această boală.

Legumele sunt bune, în general, dar sunt legumele bune pentru diabetici?

Diabetul este o afecțiune complexă, împărțită în două tipuri: diabet de tip 1 și diabet de tip 2. Ambele sunt legate de hormonul insulină, care este produs în pancreas și ajută corpul uman să folosească glucoza (zahărul) pentru energie și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.

În acest articol, Live Science s-a uitat la legumele bune pentru diabetici, la cele care ar trebui restricționate și la modalități de a încorpora cu ușurință mai multe legume în dietă. De asemenea, publicația a vorbit cu doi experți medicali care au oferit sfaturile lor pentru o dietă de succes pentru diabet și au explicat de ce dieta este vitală pentru gestionarea afecțiunii.

Care sunt legumele bune pentru diabetici?

Dr. Tariq Mahmood, medic și director medical la Concepto Diagnostics, îi încurajează pe cei cu diabet să ia în considerare o dietă pe bază de plante.

„Deși începerea unei diete vegetariene nu este un tratament pentru diabet, multitudinea de beneficii pentru sănătate le poate fi utilă diabeticilor”, spune el.

„Dieta este crucială în gestionarea diabetului, deoarece cantitatea de carbohidrați pe care o consumați vă afectează cel mai mult nivelul de glucoză din sânge. Nu poate fi subestimat cât de important este pentru cineva care trăiește cu diabet să se educe cu privire la pericolele consumului anumitor alimente, în special cele pe care scrie ‘fără zahăr’”, subliniază medicul.

Legumele bune pentru diabetici sunt sărace în carbohidrați

O analiză din revista Nutrition a constatat că o dietă săracă în carbohidrați poate sprijini persoanele cu diabet, deoarece o dietă săracă în carbohidrați reduce în mod fiabil nivelurile ridicate de glucoză din sânge și s-a demonstrat că reduce sau elimină nevoia de medicamente.

O regulă ușor de reținut este că legumele care cresc deasupra solului au, în general, un conținut scăzut de carbohidrați, iar cele care cresc sub pământ sunt bogate în carbohidrați. Există câteva excepții, cum ar fi dovleacul, care crește deasupra solului, dar este destul de bogat în carbohidrați. Dovleceii de vară au mai puțini carbohidrați și sunt o alternativă mai bună pentru diabetici.

Iată legumele bune pentru diabetici!

Dr. Deborah Lee, de la Dr Fox Online Pharmacy, spune că cele mai bune legume pentru diabetici includ: legumele cu frunze verzi, cum sunt varza, verdeața, broccoli, varza de Bruxelles, spanacul și varza kale; sparanghelul; fasolea verde; vânăta; ardeiul; țelina; ciupercile; leguminoasele precum năutul, lintea și fasolea; roșiile; ceapa; și castravetele.

„Deși legumele proaspete sunt probabil să aibă cea mai bună valoare nutritivă, legumele conservate și congelate sunt, de asemenea, foarte hrănitoare și reprezintă o alternativă excelentă”, adaugă Lee.

Ce alimente ar trebui evitate?

Dr. Mahmood spune că unele legume ar putea fi o problemă pentru cei cu diabet. „Legumele cu amidon, cum ar fi porumbul, cartofii și ignamele, sunt pline de carbohidrați și, prin urmare, vă afectează nivelul zahărului din sânge”, spune el.

„În special, cartofii fierți au un indice glicemic ridicat, de 78. Acest lucru nu înseamnă că aceste legume sunt complet interzise pentru diabetici, pot fi savurate în porții adecvate, dar este vital să fii conștient de exact ceea ce mănânci”, a continuat medicul.

Potrivit lui Lee, următoarele legume ar trebui consumate cu moderație într-o dietă pentru diabet: cartofii; cartofii dulci; dovleacul; ignamele; porumbul; sucul de legume (deoarece este concentrat, este bogat în carbohidrați); și nu mai mult de o lingură de piure de roșii.

Cum puteți include mai multe legume în dietă?

Dacă nu vă place textura legumelor întregi, amestecați-le într-un sos, nu le veți putea simți gustul decât dacă folosiți cantități mari. Conopida amestecată poate fi mascată într-un sos de brânză, iar roșiile, ceapa, vinetele și ciupercile pot fi amestecate într-un sos roșu bogat, care este grozav pentru bolognese, pizza și ca bază pentru curry, enchilada și multe altele.

Faceți-vă un obicei din avea gustări compuse din legume: înlocuiți chipsurile bogate în carbohidrați cu ardei, țelină sau castraveți sau cu hummus.

Adăugați culoare în farfurie: dacă masa dumneavoastră arată puțin bej, fierbeți niște fasole verde, sparanghel sau broccoli pentru o garnitură ușoară și sățioasă.

Cum ajută dieta în gestionarea diabetului?

O analiză din revista Medical Clinics of North America indică faptul că consecvența în ceea ce privește aportul caloric și carbohidrații, în special, poate fi utilă în gestionarea diabetului.

O altă analiză, din Vnitrní Lékarství, un jurnal medical al comunității cehe, a constatat că o dietă săracă în carbohidrați a arătat rezultate pozitive în tratamentul diabetului zaharat, pre-diabetului, sindromului metabolic și obezității.

Analiza indică faptul că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate duce la scădere în greutate, la doze mai mici de medicamente și, în unele cazuri, la remiterea diabetului de tip 2 atunci când este consumată sub supraveghere medicală.

Atenție la Indicele Glicemic!

Dr. Mahmood explică că legumele cu un indice glicemic (IG) scăzut sunt excelente pentru diabetici și pentru cei cu risc de a dezvolta diabet. „Adoptarea unei diete pline de fructe, legume cu frunze verzi, leguminoase, nuci și cereale integrale poate ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2”, spune el.

„Un aport moderat de proteine de origine vegetală este, de asemenea, asociat cu un risc scăzut, în timp ce un aport ridicat de proteine de origine animală este asociat cu un risc mai mare”, continuă medicul.

„Persoanele care trăiesc cu diabet ar trebui să caute să evite legumele cu un IG ridicat, deoarece organismul absoarbe zahărul din aceste alimente mult mai repede în comparație cu alimentele cu IG scăzut. Acestea includ anghinare, sparanghel, broccoli, țelină, conopidă, vinete/vinete, fasole verde, salată verde, ardei, mazăre și spanac”, a explicat el.

Dieta DASH și dieta mediteraneană sunt ambele recomandate pentru a ajuta la tratarea rezistenței la insulină, într-o analiză din revista Advances in Clinical and Experimental Medicine. Rezistența la insulină este adesea întâlnită la cei cu prediabet sau diabet de tip 2.

Acest articol are doar scop informativ și nu își propune să ofere sfaturi medicale.

Vă recomandăm să citiți și:

Expunerea la soare crește apetitul bărbaților, spune un studiu

Sarea în bucate crește riscul de moarte prematură. Iată concluziile unui nou studiu

Consumul de nuci, asociat cu o prevalență mai scăzută a insuficienței renale cronice

Microplastice descoperite pentru prima dată în carnea, laptele și sângele animalelor din ferme

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase