Home » Știință » Sarea în bucate crește riscul de moarte prematură. Iată concluziile unui nou studiu

Sarea în bucate crește riscul de moarte prematură. Iată concluziile unui nou studiu

Publicat: 15.07.2022
Sarea în bucate crește riscul de moarte prematură. Iată concluziile unui nou studiu
Credit foto: Shutterstock

Medicii din Statele Unite ale Americii și Elveția au publicat recent o cercetare în European Heart Journal prin care dezvăluie că oamenii care adaugă sare în alimente, după ce au fost deja gătite, au mai multe șanse de a muri prematur.

Peste 500.000 de participanți din Marea Britanie au completat un chestionar privind obiceiurile alimentare și au fost întrebați dacă au adăugat sare suplimentară în mâncare, indică Futurism.

Pe o perioadă medie de nouă ani de supraveghere, oamenii de știință au spus că au documentat 18.474 de decese premature.

Adăugarea de mai multă sare în mâncare poate duce la o moarte prematură

Autorii studiului au scris că, cu cât adăugați sare mai des în mâncare, cu atât este mai mare riscul de mortalitate prematură și speranța de viață mai mică. De fapt, persoanele care folosesc adesea solnița aveau un risc cu 28% mai mare de a muri prematur.

„Din cunoștințele mele, studiul nostru este primul care evaluează relația dintre adăugarea de sare peste alimente și moartea prematură”, a declarat profesorul Lu Qi de la Universitatea Tulane,  într-o declarație de presă.

„Chiar și o reducere modestă a aportului de sodiu, prin adăugarea a mai puțină sau deloc de sare la alimente la masă, este probabil să aibă ca rezultat beneficii substanțiale pentru sănătate”.

Și ce ne facem cu pofta?

Dacă ai poftă de alimente sărate totuși, există câteva vești bune. Deoarece fructele și legumele sunt pline de potasiu, ele pot ajuta la compensarea pericolelor consumului ridicat de sare.

Rezultatele studiului arată că beneficiile nu au fost semnificative statistic, dar Qi a spus că fructele și legumele au beneficii protectoare care pot reduce șansele de moarte prematură.

Qi a spus că este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege mai bine obiceiurile noastre alimentare și modul în care acestea ne afectează corpurile, așa că este posibil să existe o speranță, undeva, că iubitorii de sare vor găsi o soluție.

Vă mai recomandăm și:

Legătura dintre dieta vestică și cancerul colorectal. Ce spun specialiștii?

Dieta nordică săracă în proteine ar putea fi cheia pentru bebelușii mai fericiți

Sarea, cheia vieții pe Pământ și mai departe. Cum afectează locuibilitatea unei planete?

O specie dispărută de stejar a fost redescoperită de cercetători

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase