Home » Știință » Cel mai nou supercomputer al Australiei a dezvăluit rămășițele uimitoare de la o supernovă

Cel mai nou supercomputer al Australiei a dezvăluit rămășițele uimitoare de la o supernovă

Credit foto: Echipele de procesare de date științifice de la Centrul Pawsey și CSIRO
Publicat: 13.08.2022

Cel mai nou supercomputer al Australiei, numit Setonix, a produs o imagine extrem de detaliată cu o rămășiță de supernova imediat după ce primul stadiu al sistemului a devenit disponibil pentru cercetători.

Datele folosite pentru a crea imaginea au fost colectate de radiotelescopul ASKAP al CSIRO, deținut și administrat de agenția științifică națională australiană.

Datele au fost apoi transferate la Centrul de Cercetare Pawsey din Perth prin fibră optică de mare viteză. În decurs de 24 de ore de la accesarea sistemului, echipa de procesare de la ASKAP a început să integreze datele.

Supercomputerul Setonix, numit după animalul favorit al Australiei de Vest

Setonix, numit după animalul favorit al Australiei de Vest, quokka (Setonix brachyurus), este elementul principal dintr-o investiție de 70 de milioane de dolari de la Centrul Pawsey.

Noul supercomputer trebuie instalat în două etape. Primul stadiu este în plină desfășurare, iar al doilea stadiu urmează a fi finalizat la sfârșitul acestui an.

Dr. Pascal Elahi, specialist în aplicațiile supercomputerelor de la Pawsey, a declarat că lansarea acestei prime faze a Setonix a crescut puterea de computerizare a centrului cu 45%.

„Procesarea datelor de la studiile astronomice ale ASKAP este un mod grozav de a testa sistemul Setonix”, a explicat Elahi.

Mai multe descoperiri științifice într-un timp mai scurt

În cele din urmă, Setonix va fi folosit pentru a procesa datele colectate de ASKAP. Dr. Wasim Raja, cercetător în cadrul echipei ASKAP, a precizat că datele pentru rămășița de supernova au fost selectate pentru a testa software-ul de procesare al supercomputerului, având în vedere provocările implicate în imagistica unui obiect atât de complex.

„Memoria vastă a lui Setonix ne va permite să folosim mai multe din capabilitățile software-ului și să îmbunătățim calitatea imaginilor noastre. Asta înseamnă că vom putea să descoperim mai multe din datele colectate de ASKAP”, a adăugat Raja.

Atunci când va fi complet operațional, Setonix va fi de 30 de ori mai puternic decât sistemele anterioare ale Centrului Pawsey combinate, numite Galaxy și Magnus. Asta va permite procesarea unor cantități mai mari de date de la mai multe proiecte, precum și mai multe descoperiri științifice într-un timp mai scurt.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O rocă extraterestră, prima dovadă de pe Pământ a unei explozii de supernova de tip Ia

O nouă supernovă a fost identificată în bizara galaxie Roată de Car

O explozie misterioasă din urmă cu 1.000 de ani ar putea fi un tip rar de supernovă

Astronomii chinezi au detectat emisii de raze gamma de la o rămășiță de supernovă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase