Un exoschelet robotic permite șerpilor să meargă pe patru picioare

20 08. 2022, 20:00

Șerpii au acum picioare! Sau, precum susține un vlogger pasionat de știință, ,,își primesc picioarele înapoi” .

Într-un videoclip încărcat recent, youtuberul și autoproclamatul iubitor de șerpi Allen Pan, a spus că ,,îi pare rău pentru șerpi” deoarece ,,și-au pierdut picioarele” în fața evoluției.

Pentru a îndrepta această nedreptate, el construit un exoschelet robotic într-un efort de a ajuta șerpii să-și ,,găsească” picioarele pierdute.

Un piton norocos a mers pe propriile picioare

Rezultatul? Un exoschelet realizat cu ajutorul unei imprimante 3D care a permis unui piton norocos să meargă pe propriile picioare.

Pan a subliniat faptul că picioarele șerpilor nu au dispărut în totalitate – ele există cât timp șerpii se dezvoltă ca embrioni iar când se nasc încă prezintă niște picioare aflate in formă vestigiară, care nu pot fi folosite.

,,Se pare că șerpii au picioare atunci când sunt embrioni”, a spus vloggerul, citat de Futurism, ,,dar ADN-ul lor este atât de dereglat astfel încât genele care ar trebui să crească două picioare, uh, cresc două penisuri în schimb”. (Ceea ce este adevărat, conform unui studiu publicat în 2014.)

Șarpele nu decide pe unde merge robotul

După o încercare inițială care nu a fost tocmai ideală, Pan a optat pentru o versiune 2.0 a exoscheletului cu patru picioare – două în față și două în spate, care este similară cu Chalcides striatus, o șopârlă cu patru picioare micuțe, fiecare având câte trei degete. Exoscheletul prezintă și un tub lung prin care șerpii pot intra și ieși cu ușurință, după bunul plac. Din păcate, șarpele nu decide pe unde merge robotul, deși ar putea fi realizat și acest lucru.

Pentru a testa exoscheletul, Pan a contactat un crescător de șerpi și a reușit să introducă un piton în tubul protezei pentru a se plimba pe propriile picioare, suficient pentru a îl convinge pe Pan că șerpii, într-adevăr, „își vor picioarele înapoi”.

Vă recomandăm să mai citiți și

Șarpe de un metru, găsit pe etajera din baie, în Reșița

O reptilă dispărută era capabilă să facă un salt de 2,4 metri în aer pentru a-și lua zborul

Tot mai mulți oameni mușcați de șerpi exotici în Marea Britanie. Ce se întâmplă?

Au șerpii urechi? Răspunsul i-ar surprinde pe mulți