Home » Știință » Test de cultură generală. Câți oameni au pășit pe Lună?

Test de cultură generală. Câți oameni au pășit pe Lună?

Publicat: 19.08.2022

Indiferent de vârsta pe care o aveți, cei mai mulți dintre voi probabil ați văzut imagini cu oamenii care au ajuns pe satelitul natural al Terrei. Dar știți câți oameni au pășit pe Lună, mai exact?

Chiar dacă nu erați născuți pe 20 iulie 1969, probabil ați văzut filmări ale primei aterizări pe Lună, atunci când astronautul Neil Armstrong a făcut celebra declarație: „Acesta este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. Iar Buzz Aldrin l-a ajutat să planteze un steag american pe suprafața satelitului natural.

Și nu tot ei s-au plimbat cu o mașinuță de golf? Și nu au jucat golf pe Lună? De fapt, cel care a balansat crosa de golf a fost Alan Shepard, în timpul misiunii Apollo 14.

Iar aceea nu era o mașinuță de golf. Era un rover lunar care a venit mai târziu: David Scott și James Irwin au folosit unul pentru prima dată în timpul misiunii Apollo 15.

Având în vedere că americanii și-au pierdut interesul pentru urmărirea misiunilor pe Lună după prima aselenizare, este de înțeles că nu ați reținut toate detaliile. S-ar putea să vă întrebați câte misiuni s-au îndreptat către satelitul natural și câți oameni au pășit pe Lună.

Așadar, câți oameni au pășit pe Lună, în total?

În timpul a nouă misiuni Apollo, 24 de astronauți au ajuns pe Lună, iar 12 dintre ei au avut ocazia să pășească pe ea, conform Britannica.

În 1961, după ce Uniunea Sovietică a trimis primul om în spațiu, pe Yuri Gagarin, pentru a orbita Pământul, președintele John F. Kennedy a anunțat că Statele Unite vor trimite primul om pe Lună până la sfârșitul deceniului.

NASA a realizat o serie de misiuni de testare, începând cu Mercury (șase zboruri spațiale cu câte un singur om, între anii 1961 și 1963) pentru a avea o idee despre modul în care funcționează oamenii în spațiu; apoi a urmat Gemini (două zboruri spațiale fără echipaj și 10 zboruri spațiale cu câte doi oameni, în perioada 1964–1966), care a ajutat la dezvoltarea tehnicilor pentru aterizările lunare ulterioare.

Programele Apollo

Seria de misiuni a culminat cu programul Apollo (1966–1972). Apollo a început cu o serie de zboruri fără echipaj, în jurul Pământului. În 1968, Apollo 7 a fost primul zbor spațial cu echipaj al programului, orbitând Pământul de 163 de ori pentru a testa echipamentul.

Apollo 8 (21-27 decembrie 1968) a fost prima misiune cu echipaj care a finalizat o orbită în jurul Lunii și a revenit în siguranță pe Pământ. Echipajul său a fost format din trei oameni, William Anders, Frank Borman și Jim Lovell, aceștia fiind considerați primii trei oameni care au ajuns la Lună, deși nu au aselenizat.

Au fost urmați de cei trei membri ai Apollo 10 (18-26 mai 1969): Thomas Stafford, John W. Young și Eugene Cernan, a căror misiune a fost privită ca o repetiție generală pentru aterizarea pe Lună. Cernan și Stafford au pilotat Modulul Lunar lângă suprafața satelitului, în timp ce Young a rămas pe Modulul de Comandă, orbitând în jurul Lunii și stabilind rutina misiunilor Apollo ulterioare.

Câți oameni au pășit pe Lună și cine a fost primul?

Apoi s-a desfășurat Apollo 11, misiunea ce a inclus prima aterizare pe Lună, în care Neil Armstrong a devenit prima persoană care a pășit pe Lună. El a fost urmat rapid de a doua persoană care a pășit pe Lună, Buzz Aldrin, în timp ce Michael Collins a rămas pe modulul de comandă care orbita în jurul Lunii. Collins a fost a noua persoană care a ajuns la cel mai apropiat vecin al Pământului.

Apollo 12 (14-24 noiembrie 1969) a venit la scurt timp după, Pete Conrad și Alan Bean petrecând aproape 32 de ore pe suprafața Lunii, în timp ce Richard F. Gordon a condus modulul de comandă pe orbită.

O misiune pe muchie de cuțit

Apollo 13 (11-17 aprilie 1970) trebuia să fie o misiune de rutină pe Lună, dar un rezervor de oxigen a explodat la două zile după lansare, iar planurile de aselenizare au fost anulate rapid. Pentru a se întoarce pe Pământ însă, nava spațială trebuia să orbiteze în jurul Lunii.

Cei trei membri ai echipajului, Jim Lovell, Fred Haise și Jack Swigert, au oprit modulul de comandă pentru a conserva energie și s-au mutat în modulul lunar, folosindu-l ca pe o barcă de salvare improvizată. Ei au petrecut aproape patru zile pe orbita lunară, în niveluri ridicate de dioxid de carbon, temperatură mică și rezerve insuficiente de hrană și apă.

Deși cei trei bărbați nu au avut șansa de a păși pe Lună, Haise și Swigert au devenit al 13-lea și al 14-lea bărbat care a ajuns la ea (Lovell ajunsese la Lună în cadrul misiunii Apollo 8). După o călătorie îngrozitoare, echipajul s-a întors în siguranță pe Pământ.

Câți oameni au pășit pe Lună și de ce au jucat golf acolo?

Apollo 14 a fost o misiune mai puțin captivantă. Alan Shepard, care a fost primul astronaut american care a călătorit în spațiu, la bordul Freedom 7 în 1961, a devenit a cincea persoană care a pășit pe Lună și, în calitate de jucător pasionat de golf, a lovit câteva mingi.

Edgar Mitchell i s-a alăturat ca a șasea persoană care a pășit pe Lună, în timp ce Stuart A. Roosa a orbitat în modulul de comandă, devenind al 17-lea om care a ajuns la Lună.

În timpul Apollo 15 (26 iulie – 7 august 1971), astronauții David Scott și James B. Irwin au petrecut aproape trei zile pe Lună și au fost primii care au folosit roverul lunar, un vehicul cu roți, alimentat electric, în timp ce Alfred Worden a orbitat în jurul Lunii, în modulul de comandă.

Alți astronauți care au pășit pe satelitul nostru natural

John W. Young, care ajunsese anterior la Lună în cadrul Apollo 10, a avut ocazia să pășească pe ea, împreună cu Charles M. Duke, Jr., în timpul Apollo 16 (16-27 aprilie 1972). Cei doi au fost al nouălea și al zecelea astronauți care au mers pe suprafața lunii.

Thomas K. Mattingly, care fusese eliminat din misiunea Apollo 13 din cauza expunerii la rujeolă, a condus modulul de comandă și a devenit a 21-a persoană care a ajuns la Lună.

Apollo 17 (7-19 decembrie 1972) a fost ultima misiune cu echipaj pe Lună. Harrison Schmitt, primul geolog profesionist de pe Lună, și Eugene Cernan, care fusese la Lună cu Apollo 10, au mers pe suprafața lunii mai mult de 22 de ore.

Ei au adunat peste 115 kilograme de roci și alte materiale. Ei au fost al 11-lea și al 12-lea astronaut care a mers pe Lună, iar Ron Evans, care a condus modulul de comandă, a devenit al 24-lea om care a ajuns la Lună.

Câți oameni au ajuns pe Lună? Recapitulare

Pe măsură ce interesul publicului a scăzut și finanțarea Congresului a fost necesară în altă parte, a venit și sfârșitul programului Apollo. De atunci, nicio altă țară nu a trimis misiuni cu echipaj pe Lună.

Așadar, până în prezent, în cadrul a nouă misiuni, 24 de astronauți au ajuns la Lună, dintre care doar jumătate au avut imensa oportunitate de a păși pe ea. Însă acest lucru s-ar putea schimba odată cu începutul programului Artemis.

Vă recomandăm să citiți și:

Tehnologia din astronomie, folosită împotriva cancerului de piele

Sursa misterioasă a neutrinilor, descoperită în sfârșit de astrofizicieni

Un asteroid cât un zgârie-nori de 50 de etaje a trecut pe lângă Pământ

Prima gaură neagră „în stare latentă” descoperită în afara Căii Lactee

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase