Home » Istorie » Buzz Aldrin scoate la licitație piese rare din istoria spațială a SUA

Buzz Aldrin scoate la licitație piese rare din istoria spațială a SUA

Publicat: 28.07.2022

La 92 de ani, Buzz Aldrin a dus o viață plină. A absolvit al treilea clasa sa de la Academia Militară a SUA, a obținut un doctorat în astronautică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și s-a alăturat NASA la frageda vârstă de 33 de ani.

La doar trei ani de la începutul carierei sale în agenția spațială, a condus prima sa misiune, ultima dintre cele din seria Gemini.

Celebra misiune de aterizare pe Lună Apollo 11 s-a desfășurat cu trei ani mai târziu, în iulie 1969. În total, Aldrin a petrecut 12 zile în spațiu, 2,25 ore pe Lună și nenumărate perioade de timp zburând cu avioane de luptă în războiul din Coreea înainte de a se retrage din NASA și US Air Force în anii 1970, notează Popular Science.

Munca sa în zonele superioare ale atmosferei și ale orbitei Pământului i-au adus o viață de celebritate, iar acum, o expoziție la o licitație Sotheby’s.

Articole misiunile lui Buzz Aldrin și istoria spațială a SUA, scoase la licitație

Pe 26 iulie, câteva dintre amintirile personale ale lui Buzz Aldrin vor fi licitate la Galeriile York Avenue din New York; unele dintre aceste obiecte pot fi „deținute legal doar dacă sunt achiziționate de la un astronaut”, a declarat compania de arte plastice. (De asemenea, de vânzare în aceeași săptămână vor fi și o fosilă de Gorgosaurus aproape intactă și o bucată reală de Lună.)

Unele dintre articolele lui Aldrin, incluzând o medalie de aur a Congresului și o cască de comunicare, vor veni cu o „semnătură digitală” NFT produsă cu ajutorul platformei blockchain Ethereum. Tranzacțiile în blockchain sunt cunoscute a fi consumatoare de energie și dăunătoare mediului în general.

Se așteaptă ca ofertele câștigătoare să varieze de la zeci de mii la milioane de dolari pentru fiecare obiect de colecție în parte. Iată 5 dintre obiectele legate de Apollo 11 și află despre semnificația lor pentru viața lui Aldrin și pentru istoria spațială a SUA în ansamblu.

Jacheta lui Buzz Aldrin din misiunea Apollo 11

Printre artefactele excepționale din colecție se numără jacheta de zbor din Apollo 11 a astronautului, pe care a purtat-o în misiunea istorică pe Lună și înapoi.

Jacheta este singura piesă de îmbrăcăminte ajunsă în spațiu în cadrul misiunii Apollo 11 disponibilă pentru proprietate privată; jachetele lui Armstrong și Collins sunt găzduite la Smithsonian, împreună cu costumele de presiune A7L ale tuturor celor trei membri ai echipajului.

Elementele practice includ găuri întărite în partea superioară, prin care treceau conexiunile medicale. Numele lui Buzz „E. Aldrin” este, de asemenea, imprimat deasupra emblemei misiunii Apollo 11, un steag al SUA fiind inscripționat pe umărul stâng; pe reverul drept este faimoasa sigla NASA.

O schimbare în constumele astronauților

Până la tragicul incendiu Apollo 1 din 1967, costumele spațiale și echipamentele de zbor au fost fabricate din materiale foarte inflamabile, cum ar fi nailonul.

Incendiul a declanșat o revizuire a designului costumului și al îmbrăcămintei de bord, ceea ce a dus la dezvoltarea unui nou material ignifug, cunoscut sub numele de Beta Cloth, o tehnologie nouă care a fost atât rezistentă la foc, cât și suficient de rezistentă pentru a ajuta la protejarea astronauților de exploziile micrometeoroizilor aflați în afara navei spațiale.

Documente de zbor din misiunea Apollo 11

Documentele ajunse în spațiu din misiunea Apollo 11 sunt incredibil de rare, iar cele folosite pe suprafața lunară cu atât mai mult. S-ar putea argumenta că Lista de verificare a activării sistemelor Apollo 11 LM este cea mai rară dintre toate, deoarece nu s-a intenționat niciodată ca aceasta să se întoarcă pe Pământ.

Lista conține numeroase notații scrise de mână de Aldrin când se afla pe suprafața lunară și poartă o etichetă „Jettison” lipită pe coperta frontală.

Deoarece Modulul Lunar avea combustibil limitat, echipajul a fost direcționat să arunce orice obiect neesențial pentru a ușura încărcătura, plasându-le într-o pungă specială care a fost apoi aruncată pe suprafața lunară.

Ce a făcut Buzz Aldrin cu aceste documente?

Aldrin a ales în schimb să păstreze această carte, care s-a dovedit a fi o sursă incredibil de bogată de informații despre misiune necunoscute anterior, incluzând articole suplimentare care au fost transferate de la modulul de comandă la modulul lunar înainte de coborâre (gustări, șervețele și casca oferită la această licitație), precum și numeroase note despre starea modulului lunar în urma coborârii.

Lista de verificare conține o mulțime de informații detaliate care dezvăluie modul în care Aldrin și Armstrong au presurizat modulul lunar, au deschis trapa tunelului pentru inspecție și s-au uitat la marginea tunelului pentru a verifica alinierea dintre acesta și modulul de comandă.

Există, de asemenea, scheme de întrerupătoare, secțiuni pentru scrierea datelor de navigație și înregistrări ale presiunii rezervoarelor de oxigen, a tensiunii stocate în baterii și teste de comunicare între Controlul Misiunii și modulul de comandă și service.

Stiloul cu care Buzz Aldrin a salvat misiunea

Acest stilou fără pretenții a devenit o resursă vitală pentru astronauții Apollo 11 atunci când întrerupătorul de circuit de armare a motorului de ascensiune, necesar pentru ca modulul lunar să decoleze de pe suprafața Lunii, s-a rupt, punând viețile tuturor celor trei membri ai echipajului în pericol.

În timp ce inginerii de la Controlul Misiunii, din Houston, încercau să rezolve problema, Buzz s-a folosit în mod ingenios de stiloul cu care făcuse notații în timpul zborului (pe diferitele documente din această licitație).

Astronauții ar fi putut rămâne blocați pe Lună

Acest stilou s-a dovedit a fi un colac de salvare esențial, deoarece Aldrin și Armstrong nu și-ar fi putut folosi degetele sau obiectele mici de metal de la bord de teama electrocutării sau a scurtcircuitării întregului sistem electric, ceea ce ar fi putut să-i lase blocați pe Lună.

Gândirea rapidă și acțiunea calmă și decisivă a lui Aldrin au condus direct la îndeplinirea de către echipaj a obiectivului stabilit de președintele John F. Kennedy „de a duce un om pe Lună și de a-l aduce în siguranță înapoi pe Pământ”. Până acum, întrerupătorul de circuit și stiloul au fost împrumutate de la Aldrin către diferite muzee, inclusiv Muzeului Zborului din Seattle și Muzeului Național al Aerului și Spațiului Smithsonian.

Premiul „Original Moonman”

Oferit lui Aldrin pentru a comemora primul MTV Video Music Awards (VMA) în 1984, această statuetă „Original Moonman” reprezintă influența culturală profundă și largă a misiunii Apollo 11.

Cu permisiunea lui Aldrin, MTV a ales imaginea lui plantând steagul Statelor Unite pe Lună drept simbol pentru noul lor program de premii, conceptul fiind inspirat de emisiunea lor inaugurală din august 1981, care prezenta filmări ale plimbării Lunare Apollo 11, inclusiv imagini celebre cu Buzz pe suprafața Lunară, cu sigle animate MTV în locul steagului SUA.

Un simbol cultural incontestabil, silueta lui Aldrin din aventura sa pe Lună rămâne simbolul VMA-urilor și 40 de ani mai târziu și este o mărturie a locului său de neșters în cultura populară.

„Go Army Beat Navy”

Tot în cadrul acestei licitații se află acum celebrul banner „Go Army Beat Navy Banner” al lui Aldrin, o bucată de material cusută manual pe care a dezvăluit-o în timpul plimbărilor sale în spațiu din misiunea Gemini XII. Bannerul este deosebit de rar datorită expunerii sale directe la vidul din spațiu.

Aldrin își amintește cu drag bannerul: „Meciul anual de fotbal dintre Armată și Marină se joacă în fiecare an în noiembrie. În fiecare sezon, uralele „Go Army Beat Navy” sau „Go Navy Beat Army” răsună în timpul jocului”.

Colegul său astronaut Tim Stafford adusese un banner cu „Beat Army” în spațiu pe Gemini 6A și astfel, ca absolvent de West Point, Aldrin a simțit că era necesar un răspuns.

„Mi-am făcut acest banner… și l-am purtat cu mine în timpul uneia dintre plimbările mele în spațiu. Armata a învins Marina cu 20-7 în acel an. Mi-ar plăcea să cred că tributul meu de zbor adus Armatei ar fi putut ajuta la victorie”, povestește Aldrin.

Vă recomandăm să citiți și:

Acest simplu cadou primit în urmă cu 80 de ani avea să o transforme într-o figură-simbol a genocidului nazist

Acest mare explorator întâmpina, în urmă cu 252 de ani, o mare problemă care avea să-i dea expediţia peste cap

Arheologii subacvatici au descoperit o piesă impresionantă din HMS Invincible

Un matematician rus crede că istoria nu s-a întâmplat. Pe ce se bazează?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cercetătorii au descoperit că delfinii „zâmbesc” atunci când au chef de joacă
Cercetătorii au descoperit că delfinii „zâmbesc” atunci când au chef de joacă
Livrările de mașini Tesla în al treilea trimestru, sub nivelul așteptat
Livrările de mașini Tesla în al treilea trimestru, sub nivelul așteptat
Industria agricolă din România a trecut printr-un an dezastruos
Industria agricolă din România a trecut printr-un an dezastruos
Cât au cheltuit turiștii români pe bilete de avion în vara anului 2024?
Cât au cheltuit turiștii români pe bilete de avion în vara anului 2024?
OpenAI a ajuns una dintre cele mai valoroase companii din lume
OpenAI a ajuns una dintre cele mai valoroase companii din lume
„O generație fără fumat” ar preveni peste 1 milion de morți la nivel mondial, arată un studiu
„O generație fără fumat” ar preveni peste 1 milion de morți la nivel mondial, arată un studiu
NASA nu renunță și vrea să introducă un fus orar pe Lună
NASA nu renunță și vrea să introducă un fus orar pe Lună
ProMotor lansează episodul #54 din „Podcast cu Prioritate” alături de Bogdan Stelea
ProMotor lansează episodul #54 din „Podcast cu Prioritate” alături de Bogdan Stelea
O nouă specie de „rechin fantomă” în mările din Australia și Noua Zeelandă
O nouă specie de „rechin fantomă” în mările din Australia și Noua Zeelandă
Zeci de mii de papagali și-au dezlănțuit furia și au atacat un orășel din Argentina
Zeci de mii de papagali și-au dezlănțuit furia și au atacat un orășel din Argentina
Microplasticele ar putea ajunge în creierul oamenilor și prin respirație
Microplasticele ar putea ajunge în creierul oamenilor și prin respirație
Dragos Anastasiu: „Banul e doar o consecință a faptelor tale bune”. Lecție deschisă despre succesul în afaceri, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva cu Adrian Artene”
Dragos Anastasiu: „Banul e doar o consecință a faptelor tale bune”. Lecție deschisă despre succesul în afaceri, ...
Ce efecte a descoperit un studiu în cazul tinerilor hărțuiți în liceu?
Ce efecte a descoperit un studiu în cazul tinerilor hărțuiți în liceu?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre vreme și climă?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre vreme și climă?
Soarele s-a dezlănțuit din nou! O furtună geomagnetică puternică lovește astăzi Pământul
Soarele s-a dezlănțuit din nou! O furtună geomagnetică puternică lovește astăzi Pământul
Gară importantă din Germania, închisă din cauza unui bărbat suspect de infecție cu un virus periculos
Gară importantă din Germania, închisă din cauza unui bărbat suspect de infecție cu un virus periculos
SUA au criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU
SUA au criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU
Câți ani de închisoare riscă medicul acuzat de moartea lui Matthew Perry?
Câți ani de închisoare riscă medicul acuzat de moartea lui Matthew Perry?