Home » Știință » De ce răcim vara? Cercetătorii explică pe înțelesul tuturor!

De ce răcim vara? Cercetătorii explică pe înțelesul tuturor!

De ce răcim vara? Cercetătorii explică pe înțelesul tuturor!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.08.2022

Cei mai mulți dintre noi asociază răceala și gripa cu vremea mai rece. Dar asta nu înseamnă că nu putem răci în timpul verii. Unele virusuri sunt chiar mai frecvente vara decât iarna. Așadar, de ce răcim vara?

Virusul gripal și virusul respirator sincițial (RSV) sunt mai frecvente în lunile de iarnă, deoarece temperaturile mai scăzute și duratele mai mari de timp petrecute în interior în jurul altor persoane le oferă condiții favorabile de răspândire.

Dar vara, enterovirusurile și virusul parainfluenza 3 sunt mult mai frecvente, infecțiile cu aceste virusuri tinzând să atingă un vârf vara și la începutul toamnei, când vremea este mai caldă și mai umedă.

Ambele virusuri provoacă simptome tipice ale răcelii, incluzând curgerea nasului, energie scăzută, dureri musculare, tuse, dureri de cap și dureri de gât. Paragripa poate provoca uneori bronșită și pneumonie la persoanele care au un sistem imunitar care funcționează prost.

În timp ce aceste simptome sunt similare cu alergiile, diferența revelatoare este că alergiile tind să nu provoace febră sau dureri corporale și rareori provoacă tuse. Răceala durează de la câteva zile până la două săptămâni, dar, în funcție de ceea ce a declanșat alergia, simptomele alergiei pot dura toată vara pentru unele persoane, explică Medical Xpress.

De ce răcim vara?

Așadar, de ce răcim vara? Pare contra-intuitiv că anumite infecții virale sunt mai frecvente în lunile mai calde, când petrecem mai mult timp în aer liber. Dar în lunile mai calde, socializăm și călătorim mai mult, ceea ce înseamnă că ajungem în apropierea unui număr mai mare de oameni, uneori din diferite părți ale lumii. Mulți dintre noi gravităm și spre mediile interioare cu aer condiționat atunci când vremea este caldă.

Dar și structura virusurilor poate explica de ce unele se răspândesc mai ușor în lunile mai calde și de ce răcim vara.

Pentru ca un virus să se răspândească și să infecteze celulele sănătoase, trebuie să supraviețuiască atât în exteriorul, cât și în interiorul corpului uman și, de asemenea, trebuie să folosească uneltele celulelor (cum ar fi ADN-ul) pentru a se multiplica.

Virusurile încapsulate

Virusurile sunt înconjurate de un „înveliș” proteic, numit capsidă, care nu numai că dă forma virusului, ci și protejează materialul genetic din interior. Capsida ajută, de asemenea, virusul să se atașeze de celulele umane pentru a provoca infecții.

Unele virusuri (numite „virusuri încapsulate”) sunt, în plus, înconjurate de un înveliș lipidic (acizi grași). Acest înveliș viral ajută virusul să evite distrugerea de către sistemul imunitar. De asemenea, are un rol în interacțiunea cu celulele umane pentru a provoca infecții.

Multe virusuri „de iarnă” (inclusiv cel gripal și RSV) sunt virusuri încapsulate. Virusurile încapsulate tind să fie mai vulnerabile la căldură și uscăciune decât cele cărora le lipsește capsula. Acesta este unul dintre motivele pentru care se crede că aceste virusuri ale răcelii de iarnă supraviețuiesc cel mai bine în mediile mai reci.

Virusurile răcelii de vară

În timp ce unele virusuri ale răcelii de vară (cum ar fi enterovirusurile) nu au o capsulă, altele (virusul parainfluenza 3) au. De fapt, virusul parainfluenza 3 este mai frecvent atunci când temperaturile sunt ridicate și umiditatea este scăzută (deși poate supraviețui într-o gamă de umidități diferite).

Acest lucru sugerează că alte părți ale structurii unui virus, în afară de capsulă, pot influența condițiile în care acesta poate supraviețui și se poate răspândi cel mai bine, dar vor fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine acest lucru.

Interacțiunea dintre temperatură și răspunsul imunitar la un virus poate avea, de asemenea, un rol. Un studiu a constatat că șoarecii expuși la temperaturi de 36°C au un răspuns imunitar diminuat împotriva virusului gripal. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această descoperire la oameni.

De ce răcim vara, în special în 2022?

Mulți oameni au raportat că au suferit de răceli de vară în acest an, lăsându-i pe mulți să se întrebe de ce și dacă pandemia a jucat un rol. Așa că, după ce au explicat de ce răcim vara, în general, cercetătorii s-au aplecat și asupra acestui detaliu.

Imunitatea la virusurile răcelii comune este de scurtă durată. Așa că în fiecare sezon, când suntem expuși la noi variante, sistemul nostru imunitar trebuie să se adapteze. Dar, în timpul pandemiei, diferitele măsuri de izolare, cum ar fi distanțarea și purtarea măștilor, au limitat expunerea pe care mulți oameni o aveau în mod normal la astfel de virusuri.

Atunci când am putut ieși din nou după izolare, virusurile de răceală au început să circule, dar imunitatea noastră nu fusese întărită de expunerea la acel virus în anul precedent.

În timp ce predictibilitatea virusurilor sezoniere s-a schimbat de la apariția COVID-19, înmulțirea răcelilor de vară observate în acest an este cauzată probabil de faptul că oamenii călătoresc mai mult, revin în spații aglomerate, poartă mai rar măști și nu se mai distanțează la fel de mult, dar și din cauza lipsei expunerii obișnuite la virusuri respiratorii în anul precedent.

Canicula

Anul acesta, multe părți ale lumii au înregistrat, de asemenea, temperaturi extrem de ridicate și o serie de canicule. Este posibil ca aceste fluctuații de temperatură și umiditate să fi avut un rol în transmiterea virusurilor răcelii comune în acest an.

Acești factori vor deveni și mai relevanți în viitor și chiar ar putea schimba perioada din an în care vedem anumite virusuri. Schimbările climatice ar putea înrăutăți și mai mult răspândirea virusurilor în viitor.

Deoarece nu există un vaccin pentru răceala de vară, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a o evita este să stați departe de persoanele care sunt bolnave (dacă este posibil), să vă spălați pe mâini și să evitați să vă atingeți fața.

De ce răcim vara și cum putem trece peste?

Dacă aveți ghinionul de a lua virusul, sfatul pentru a trece peste o răceală este același ca în cazul răcelii de iarnă: beți multe lichide, odihniți-vă mult și mâncați alimente hrănitoare. Pentru a-i proteja pe ceilalți, se recomandă și tușirea sau strănutul în cot sau în șervețele.

De asemenea, ar putea merita să vă gândiți la modul în care vă puteți proteja de îmbolnăvire, pe măsură ce temperaturile se răcesc în următoarele luni. Vaccinul antigripal este recomandat în fiecare iarnă pentru anumite persoane, așa că este înțelept să verificați dacă urmează să vă vaccinați împotriva gripei anul acesta.

Anul acesta, gripa a fost deosebit de rea pentru Australia, iar previziunile sugerează că va fi la fel în multe părți ale lumii în această iarnă.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum repară intestinul celulele deteriorate? ,,Abia acum începem să înțelegem”

Mintea umană nu este programată să fie activă după miezul nopții. Iată concluziile unui studiu recent

Beneficiile aduse de yoga fierbinte. Iată de ce ar merita efortul!

Expunerea la sânge „tânăr” ar putea crește durata de viață?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase