Home » Știință » NASA a semnat un nou contract cu SpaceX, pentru 5 misiuni cu astronauți. Ce valoare are contractul?

NASA a semnat un nou contract cu SpaceX, pentru 5 misiuni cu astronauți. Ce valoare are contractul?

NASA a semnat un nou contract cu SpaceX, pentru 5 misiuni cu astronauți. Ce valoare are contractul?
Membrii echipajului Crew-5. Foto: Profimedia
Publicat: 04.09.2022

NASA tocmai a semnat un contract cu SpaceX pentru a efectua 5 misiuni suplimentare cu astronauți către Stația Spațială Internațională (ISS), în cadrul unui nou acord, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, care modifică relațiile existente între cele două organizații.

Acest contract cu SpaceX presupune folosirea navelor spațiale Crew Dragon și a rachetelor Falcon 9, care le vor „permite celor de la NASA să mențină o capacitate neîntreruptă a SUA de acces uman la stația spațială până în 2030”, au declarat oficialii agenției spaciale pe 31 august.

Acordul va acoperi misiunile de la Crew-10 până la Crew-14, reprezentând aproximativ 20 de locuri pe nava spațială. (Misiunea Crew-5 este de așteptat să fie lansată la începutul lunii octombrie, iar echipajul Crew-4 se află deja la bordul ISS.)

De ce a semnat NASA un nou contract cu SpaceX?

În timp ce NASA se bazează pe capsula Starliner a companiei Boeing pentru a duce oameni în spațiu relativ curând, deocamdată SpaceX este singura companie certificată să zboare în misiuni operaționale cu echipaj pentru agenție, subliniază Space.com.

SpaceX a primit, de asemenea, un trio de zboruri cu astronauți de la NASA în decembrie, ca parte a unei modificări a contractului său de Capabilități Comerciale de transport de echipaj (CCtCap), care a fost atribuit în 2014.

„Sistemul de transport de echipaje al SpaceX este singurul certificat pentru a îndeplini cerințele de siguranță ale NASA pentru a transporta oameni la stația spațială și pentru a menține obligația agenției față de partenerii săi internaționali în intervalul de timp necesar”, au spus oficialii agenției la acea vreme.

NASA își prelungește participarea în cadrul ISS

Acordul CCtCap al SpaceX valorează acum un total de 4,9 miliarde de dolari, au declarat oficialii NASA în informarea de la finalul lunii august.

NASA intenționează să desfășoare misiuni cu astronauți către ISS până cel puțin în 2030; agenția tocmai a primit o aprobare de la președintele Joe Biden pentru a-și extinde participarea la complexul orbital cu încă șase ani, după 2024.

Cu toate acestea, partenerul principal al Stației Spațiale Internaționale, Rusia, intenționează să se retragă de pe ISS după 2024 pentru a construi o stație spațială proprie; totuși acea nouă stație ar putea să nu fie gata mai devreme de 2028, spun experții.

Încă nu se știe cum vor reuși NASA și partenerii ISS rămași să completeze golurile operaționale lăsate de ruși, cum ar fi propulsarea periodică a stației spațiale pentru a o menține la altitudinea potrivită deasupra Pământului.

Vă recomandăm să citiți și:

Oxigenul produs cu ajutorul plasmei i-ar putea menține în viață pe exploratorii de pe Marte

Test de cultură generală. Câți oameni au pășit pe Lună?

Există cu adevărat extratereștri? Europa, luna lui Jupiter, ar putea deține răspunsul

Hubble dezvăluie o erupție masivă, nemaivăzută până acum, a supergigantei Betelgeuse

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase