Home » Știință » Cea mai veche nebuloasă planetară a fost descoperită. „O frumusețe rară cu o inimă albastră fierbinte”

Cea mai veche nebuloasă planetară a fost descoperită. „O frumusețe rară cu o inimă albastră fierbinte”

Publicat: 04.09.2022
Cea mai veche nebuloasă planetară a fost descoperită. „O frumusețe rară cu o inimă albastră fierbinte”
Credit: Universitatea din Hong Kong

O echipă internațională de astronomi condusă de membrii Laboratorului de Cercetări Spațiale (LSR) și ai Departamentului de Fizică de la Universitatea din Hong Kong (HKU) a descoperit o bijuterie cerească rară – o așa-numită Nebuloasă Planetară (PN) – în interiorul unui Roi Galactic Deschis (OC) vechi de 500 de milioane de ani, numit M37 (cunoscut și sub numele de NGC2099).

Aceasta este o descoperire foarte rară și de mare valoare astrofizică. Descoperirile lor tocmai au fost publicate în prestigioasa lucrare Astrophysical Journal Letters.

PNe sunt învelișurile ejectate și strălucitoare ale stelelor muribunde care strălucesc cu un spectru bogat de linii de emisie și care prezintă, ca urmare, culori și forme distincte, ceea ce le face să fie magneți fotogenici pentru interesul publicului. Nu a fost o coincidență faptul că una dintre primele imagini ale Telescopului Spațial James Webb (cel mai mare telescop optic din spațiu) făcute publice a fost o nebuloasă.

PN-ul este doar al treilea exemplu de asociere între o nebuloasă și un roi din cele ~4.000 de PNe cunoscute în galaxia noastră. De asemenea, se pare că este cel mai vechi PN descoperit vreodată.

O descoperire foarte rară și importantă pentru astrofizică

Mica echipă condusă de profesorul Quentin PARKER, directorul LSR HKU, a determinat câteva proprietăți interesante pentru descoperirea lor: autorii au constatat că PN are o ,,vârstă” de 70.000 de ani.

Această estimare se bazează pe viteza de expansiune a nebuloasei, determinată de liniile de emisie ale PN, și presupunând că această viteză a rămas efectiv aceeași de la început, și reprezintă timpul scurs de când învelișul nebuloasei a fost expulzat pentru prima dată de către gazdă, o stea muribundă.

Acest lucru se compară cu vârstele tipice ale nebuloaselor de 5.000-25.000 de ani. Este cu adevărat bătrână în termenii unei nebuloase planetare, dar, desigur, o simplă ,,clipită” în ceea ce privește viața stelei originale, care se întinde pe sute de milioane de ani.

Deoarece această ,,doamnă bătrână” trăiește într-un roi stelar, acest mediu permite echipei să determine parametri suplimentari puternici care nu sunt posibili pentru populația nebuloaselor planetare.

O bijuterie cerească rară!

Printre aceștia se numără estimarea masei stelei progenitoare a nebuloasei în momentul în care aceasta a ieșit din secvența principală stelară, așa cum rezultă din proprietățile observate ale miilor de stele din roi, atunci când sunt reprezentate într-o așa-numită diagramă culoare-magnitudine.

Ei și-au dat seama cât de masivă era steaua care a ejectat învelișul gazos PN atunci când s-a născut și câtă masă a rămas acum în nucleul său fierbinte rezidual, care se contractă (care este deja o așa-numită stea ,,pitică albă”).

,,Acesta este doar al treilea exemplu de nebuloasă găsită într-un roi stelar deschis galactic, iar grupul meu a găsit toate cele trei exemple confirmate. Ele sunt incredibil de rare, dar și foarte importante”, spune autorul studiului, profesorul Quentin Parker, potrivit EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Spațial Hubble a surprins „un joc de culori” în nebuloasa Orion

Nebuloasa Flacără arde ca „un foc de tabără” într-o nouă imagine uimitoare

Telescopul Spațial Hubble a surprins o imagine spectaculoasă cu o nebuloasă în care se formează noi stele

Imaginea cu Nebuloasa Voalul, surprinsă de Hubble în 2015, a fost refăcută de astronomi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase