Home » Știință » Cheia care ar putea stopa dezvoltarea cancerului. Ce au descoperit oamenii de știință?

Cheia care ar putea stopa dezvoltarea cancerului. Ce au descoperit oamenii de știință?

Cheia care ar putea stopa dezvoltarea cancerului. Ce au descoperit oamenii de știință?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 07.09.2022

Cercetătorii au arătat că o proteină numită fascin este transportată în nucleul celulelor canceroase, unde joacă un rol important în creșterea celulelor canceroase. Studiul relevă o cale importantă prin care fascinul promovează dezvoltarea cancerului și oferă informații despre potențiale căi care ar putea bloca acțiunea sa.

Se știe că fascina controlează structurile care permit celulelor să se deplaseze – în special asamblarea fasciculelor unei proteine numite actină, care creează bazele pe care celulele canceroase migrează spre zone îndepărtate din organism.

De asemenea, este cunoscută ca fiind la niveluri mult mai ridicate în majoritatea tumorilor solide, unde ajută celulele canceroase să migreze și să invadeze alte țesuturi. Această invazie – sau ,,metastază” – a celulelor tumorale este principalul motiv pentru care multe tipuri de cancer sunt atât de greu de tratat.

,,Am demonstrat anterior că fascinul se află în centrul de control al celulei – nucleul – în anumite momente ale ciclului de creștere al celulei”, explică autorul principal, al studiului publicat în eLife, Campbell Lawson, cercetător la King’s College London, Marea Britanie.

,,Cu toate acestea, nu se știa cum sunt controlate mișcarea sau funcția sa în nucleu, iar acest lucru ne împiedică capacitatea de a dezvolta tratamente care să blocheze rolul său în promovarea creșterii și răspândirii cancerului”.

Proteina esențială în creșterea celulelor canceroase

Pentru a înțelege mai bine, echipa a creat o serie de linii de celule canceroase cu și fără fascin funcțional, precum și o suită de ,,nanocorpi”, marcați cu markeri fluorescenți, pentru a modifica locația sa în celule și pentru a explora interacțiunile sale cu alte proteine din nucleu.

Aceștia au descoperit că fascinul este transportat în mod activ în interiorul și în afara nucleului și, odată ajuns acolo, sprijină asamblarea fasciculelor de actină. Într-adevăr, celulele lipsite de fascin nu au fost capabile să construiască mănunchiuri de actină nucleară în aceeași măsură. A interacționat, de asemenea, cu un alt grup de proteine importante din nucleul celular, numite histone.

Echipa a analizat dacă fascinul este implicat și în procesele de reparare a ADN-ului în celulele canceroase, ceea ce le ajută să supraviețuiască. Ei au descoperit că repararea ADN-ului a fost afectată în celulele lipsite de fascin, ceea ce indică faptul că proteina ar putea fi necesară pentru ca celulele canceroase să își declanșeze răspunsul la leziunile ADN cauzate de chimio sau radioterapie. De asemenea, celulele lipsite de fascin au prezentat modificări ale structurii cromatinei – modul în care ADN-ul este împachetat în celulă.

Cercetătorii au descoperit cum ar putea împiedica creșterea celulelor canceroase

Deși fascinul nuclear joacă un rol important în asamblarea actinei nucleare, în structura și repararea ADN-ului, acesta este important și în citoplasma celulară, unde ajută celulele canceroase să construiască mici apendice numite filopode, care favorizează invazia.

Așadar, echipa a vrut să înțeleagă dacă mutarea sa în nucleu ar împiedica funcția citoplasmatică. Așa cum au anticipat, în celulele cu fascin nuclear îmbunătățit, numărul de filopode a fost redus semnificativ, deoarece nu exista fascin în citoplasmă pentru a susține asamblarea acestor structuri. De asemenea, celulele au invadat mai puțin în scheletele tridimensionale care imită țesutul din jurul tumorilor.

Este important de remarcat faptul că celulele care aveau fascin nuclear forțat au avut rate de creștere și viabilitate semnificativ reduse, deoarece au asamblat în nucleu fascicule mari și stabile de actină, ceea ce le-a împiedicat să treacă prin ciclul celular. În mod colectiv, aceste rezultate indică faptul că, mai degrabă decât să încercăm să găsim modalități de a o bloca, forțarea sa în totalitate în nucleul celulelor canceroase ar putea împiedica creșterea și mișcarea acestora, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Medicii au descoperit că o infecție comună poate cauza cancer

Un studiu confirmă beneficiile Enhertu la pacientele cu cancer de sân, a transmis AstraZeneca

De ce bărbații sunt mai predispuși la cancer decât femeile? Concluziile unui studiu recent

Un celebru creator de modă japonez a murit de cancer

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase