Unii copii pot suferi atacuri de cord din cauza jocurilor video, arată un studiu

18 10. 2022, 17:00

Un studiu recent arată că jocurile video pot provoca evenimente severe, uneori chiar mortale, în cazul copiilor cu afecțiuni preexistente și rare ale inimii.

Publicat în jurnalul HeartRhythm și coordonat de o echipă internațională de cercetători, studiul a analizat 22 de cazuri în care copii cu vârste cuprinse între șapte și 16 ani, care prezentau afecțiuni ale inimii, au suferit un ritm cardiac neregulat și pierderea ulterioară a cunoștinței în timpul jocurilor video.

Dintre acei 22 de copii, șase au suferit un atac de cord, iar patru au murit.

„Copiii implicați în mod activ în jocuri video au avut un eveniment cardiac sever”

Deși asta nu înseamnă că părinții ar trebui să arunce sistemele Xbox ale copiilor, studiul arată că cei care au copii cu afecțiuni ale inimii ar trebui să își ia măsuri de precauție.

Mai trebuie menționat și faptul că numărul participanților la studiu a fost extrem de limitat, fapt ce înseamnă că rezultatele ar trebui luate în considerare cu o doză sănătoasă de scepticism.

„Studiul este relativ restrâns, însă am descoperit un număr de cazuri în care copiii care erau implicați în mod activ în jocuri video au avut un eveniment cardiac sever”, a explicat Shubhayan Sanatani, director al departamentului de cardiologie la Spitalul de Copii din Columbia Britanică din Vancouver, Canada și unul dintre autorii studiului.

Jocurile video cu tematica războiului, deosebit de periculoase

Cercetătorii au explicat că jocurile video cu tematica războiului s-au dovedit a fi deosebit de periculoase. Totuși, mai multe cercetări sunt necesare pentru a stabili care sunt jocurile video ce ar trebui evitate de copiii cu afecțiuni ale inimii.

Medicii din spatele studiului insistă că asta nu ar trebui să fie o îngrijorare principală pentru orice părinte. Aceste afecțiuni, a subliniat Sanatani, sunt „din fericire rare”.

Totuși, așa cum evidențiază studiul, jocurile video nu sunt ceva de care părinții copiilor bolnavi au trebuit să se teamă în trecut. Probabil a venit momentul ca asta să se schimbe.

Micile schimbări pot salva vieți

„Deși sporturile competitive și anumite activități de mare risc sunt cunoscute pentru precipitarea evenimentelor aritmice în indivizii susceptibili, jocurile electronice nu au fost incluse de obicei în recomandările oferite familiilor cu diagnostice proaritmice”, au scris cercetătorii, citați de Futurism.

Așadar, studiul este destul de restrâns, însă arată că micile schimbări de comportament în cazul celor cu afecțiuni rare pot salva vieți.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Celule cerebrale crescute în laborator au învățat să joace un joc video din anii ’70

O proteină numită după un joc video poate fi cheia tratării pacienților cu Parkinson

Este Universul nostru programat ca un joc video?

Jocurile video au un efect neașteptat asupra copiilor. Ce a descoperit un nou studiu?