Home » Știință » O problemă a Telescopului James Webb, veche de mai multe luni, a fost în sfârșit rezolvată

O problemă a Telescopului James Webb, veche de mai multe luni, a fost în sfârșit rezolvată

Foto: NASA/Chris Gunn
Publicat: 17.11.2022

O problemă a Telescopului James Webb care trena de câteva luni a fost rezolvată datorită ingeniozității cercetătorilor de la NASA.

După cum a scris Space Telescope Science Institute într-o declarație, camera „super-rece” Mid-Infrared Instrument (MIRI), care le permite astronomilor să vadă Universul la lungimea de undă aleasă de ei, s-a defectat pe 24 august, după ce o componentă a început să funcționeze defectuos.

Descris de Agenția Spațială Europeană drept „cel mai cool” instrument al lui Webb, un joc de cuvinte care face referire la temperaturile extrem de reci pe care le poate vedea, MIRI este camera responsabilă pentru unele dintre cele mai uimitoare imagini ale telescopului spațial.

O problemă a Telescopului James Webb a făcut ca un instrument să fie dezactivat mai mult de două luni

Această problemă a Telescopului James Webb nu l-a făcut complet disfuncțional, dar cu siguranță cercetătorilor le-a lipsit acest instrument.

La descoperirea problemei, NASA a dezactivat instrumentul (care este unul dintre cele patru de la bord) ca să poată investiga ce anume a cauzat defecțiunea. Au urmat săptămâni de investigații de la distanță și, în cele din urmă, echipa Webb a stabilit că problema mecanismului MIRI a fost cauzată de „forțele de contact crescute între subcomponentele ansamblului rulmentului central al unei roți în anumite condiții”.

Pe înțelesul tuturor, asta înseamnă că a existat prea multă frecare în angrenajul camerei, ceea ce o făcea să nu funcționeze în parametri normali, explică Futurism.

Către ce urmează să privească Telescopul Webb?

Echipa Telescopului Webb a elaborat câteva reguli operaționale noi pentru instrument, iar pe 2 noiembrie, NASA le-a activat, astfel încât să poată, în sfârșit, să readucă camera în stare de funcționare după mai mult de două luni de la oprire.

În continuare, notează STScI, MIRI va „profita de o oportunitate unică de a observa regiunile polare ale planetei Saturn”.

Vă recomandăm să citiți și:

Un avion spațial al Chinei a lansat un obiect necunoscut pe orbita Pământului

O sondă a detectat „elemente necunoscute” în satelitul natural Phobos al lui Marte

OZN-urile sunt „drone chineze” sau „gunoaie aeropurtate”, au dezvăluit oficiali din Pentagon

Marte, o planetă surprinzător de dinamică. NASA a înregistrat peste 1.000 de cutremure pe Planeta Roșie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase