Cum afectează consumul de alcool din timpul sarcinii dezvoltarea fătului?

03 12. 2022, 13:00

Consumul de alcool din timpul sarcinii poate reprezenta un pericol pentru dezvoltarea sănătății copilului nenăscut. Cercetătorii nu cunosc o cantitate precisă de alcool care ar putea să fie permisă în timpul unei sarcini.

Consecințele expunerii la consumul de alcool prenatal (PAE) sunt reflectate în diferitele diagnostice care apar sub umbrela tulburărilor sindromului alcoolului fetal. La un capăt al spectrului, deficitele de creștere și diferențele fizice definesc sindromul alcoolic fetal (FAS). În majoritatea cazurilor, leziunile ireversibile asupra creierului duc la probleme de comportament și de învățare, chiar și fără un impact fizic.

Experții estimează că între 1,1 și 5% dintre școlarii din SUA, până la 1 din 20 – pot fi afectați de PAE, iar un anumit procent se confruntă cu FAS, conform Medical Xpress.

Cum afectează consumul de alcool din timpul sarcinii dezvoltarea unui copil?

Într-un nou studiu, publicat recent în Molecular Psychiatry, cercetătorii de la University of California San Diego School of Medicine au folosit organoide cerebrale (n. red.: celule umane cerebrale create în laborator) pentru a documenta mai precis modul în care expunerea la alcool afectează dezvoltarea și funcționarea noilor celule cerebrale.

„Constatările subliniază amenințarea largă a expunerii la alcool pentru creierul fetal. Daunele provocate sunt profunde și extinse”, a declarat Alysson R. Muotri, profesor dr. în cadrul Departamentelor de Pediatrie și de Medicină Celulară și Moleculară la Școala de Medicină a UC San Diego.

Rezultatele îmbunătățesc studii precedente

Expunerea la consumul de alcool în diferite stadii ale dezvoltării creierului fetal a avut diferite rezultate, dar invariabile efecte negative, de la disfuncția fundamentală a proceselor celulare la construcția defectuoasă a arhitecturii creierului și crearea inadecvată a celulelor de suport și a conexiunilor dintre celulele creierului.

Cercetătorii au continuat prin efectuarea de înregistrări electrofiziologice pentru a monitoriza modelele de activitate electrică în organoide corticale, documentând și confirmând afectarea funcției organoidelor corticale.

Autorii au declarat că rezultatele îmbunătățesc studiile anterioare care au folosit modele animale.

Vă mai recomandăm și:

Cum schimbă sarcina creierul părinților? Noi cercetări efectuate pe animale

Primul test de sarcină pe bază de salivă din lume, lansat de un start-up israelian

Sfaturi de care trebuie să ţină cont femeile însărcinate pe timpul iernii

Noi studii au identificat trucul simplu prin care poți reduce cantitatea de alcool consumată