Home » Știință » Estrogenul poate preveni delirul, destul de frecvent în rândul femeilor aflate la menopauză

Estrogenul poate preveni delirul, destul de frecvent în rândul femeilor aflate la menopauză

Publicat: 17.12.2022

Delirul este destul de comun în rândul femeilor cu infecții ale tractului urinar (ITU), mai ales în cazul acelora care au experimentat menopauza. Cercetătorii au reușit să prevină simptomele delirului cu ajutorul estrogenului, care este utilizat în mod obișnuit pentru terapia de substituție hormonală.

Cercetătorii de la Centrul Medical Cedars-Sinai din California, SUA, care au lucrat cu șoareci de laborator, au examinat cum pot să atenueze delirul cu ajutorul terapiei cu hormoni.

Studiul lor a fost publicat în revista Scientific Reports.

„A existat o creștere a interesului pentru înlocuirea terapiei cu hormoni, iar studiul de față arată că aceasta poate fi un instrument de atenuare a delirului”, a declarat Shouri Lahiri, autor principal al studiului, potrivit Medical Xpress.

Delirul, o problemă comună la femeile în vârstă cu infecții ale tractului urinar

Lahiri a afirmat că delirul, o schimbare în abilitățile mintale, care include lipsa conștientizării mediului înconjurător, este o problemă comună la femeile în vârstă cu ITU.

Cercetătorii au comparat șoarecii înainte și după menopauză cu ITU și au observat comportamentul lor în mai multe tipuri de medii specializate. Oamenii de știință au descoperit că șoarecii la care fusese indusă menopauza prezentau simptome de delir, cum ar fi anxietatea și confuzia.

Atunci când au tratat șoarecii cu estrogen, nivelurile de proteină de reglare a sistemului imunitar numită interleukina 6 (IL-6) din sânge și comportamentul asemănător delirului au fost mult reduse. Diferențele comportamentale nu au fost legate de severitatea infecției urinare, deoarece nivelurile de bacterii din urină nu au fost semnificativ diferite între cele două grupuri.

Modul în care estrogenul acționează ca să protejeze neuronii, o temă în discuție

Întrebările rămân deschise în legătură cu modul în care estrogenul acționează ca să protejeze neuronii. Înainte de un test clinic, cercetătorii au nevoie să identifice care pacienți cu delir indus de ITU sunt mai predispuși să îl experimenteze și când ar putea fi eficiente tratamentele cu estrogen.

„În prezent, este o practică obișnuită ca delirul indus de ITU să fie tratat cu antibiotice, chiar dacă nu există studii clinice care să indice că această practică este eficientă și nu este susținută de ghidurile de practică clinică”, a declarat Nancy Sicotte, președinte al Departamentului de Neurologie la Cedars-Sinai.

Echipa încearcă, totodată, să înțeleagă efectele diferite ale delirului la bărbați față de femei.

Vă mai recomandăm și: 

Cercetătorii americani au descoperit efectul nebănuit al estrogenului

Cum ajută o tehnologie finanțată de NASA femeile aflate la menopauză?

Migrenele apar mai frecvent în cazul bărbaţilor cu un nivel crescut de estrogen

Hormonii nu sunt vinovaţi pentru schimbările de comportament ale adolescenţilor

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase