Home » Știință » Cum putem vedea cu ochiul liber cometa C/2022 E3 (ZTF)? Câțiva pași simpli de urmat

Cum putem vedea cu ochiul liber cometa C/2022 E3 (ZTF)? Câțiva pași simpli de urmat

Publicat: 29.01.2023
Cum putem vedea cu ochiul liber cometa C/2022 E3 (ZTF)? Câțiva pași simpli de urmat
Credit foto: AFP/NASA/Dan Bartlett via Profimedia

O cometă verzuie care a vizitat pentru ultima oară Pământul în vremurile neanderthalienilor a reapărut pe cerul nopții, ajungând în curând la cea mai apropiată distanță de planeta noastră.

Astronomii de la Observatorul Palomar din California, SUA au descoperit cometa C/2022 E3 (ZTF) în luna martie a anului trecut. Estimările arată că aceasta orbitează Soarele o dată la fiecare 50.000 de ani, ceea ce înseamnă că a trecut ultima oară pe lângă Terra în timpul Epocii de Piatră.

Cometa, care își are originea în Norul lui Oort la marginea Sistemului Solar, se va apropia în zilele următoare de Terra, putând fi observată în nopțile de miercuri și joi, 1 și 2 februarie, atunci când va trece la o distanță de doar 2,5 minute-lumină sau aproximativ 42 de milioane de kilometri depărtare de Pământ.

Dar ce sunt cometele?

Cometele sunt mingi de praf și gheață primordială care înconjoară Soarele pe orbite eliptice uriașe. Pe măsură ce se apropie de Soare, corpurile se încălzesc, astfel topind gheața de la suprafață și dislocând praful. Așa apare norul sau coma care înconjoară nucleul solid al cometei și coada prăfuită care o însoțește.

Imaginile surprinse cu această cometă dezvăluie o nuanță subtilă de verde care ar fi apărut de la prezența carbonului diatomic, perechile de atomi de carbon legați împreună, din vârful cometei. Moleculele emit o lumină verzuie atunci când sunt lovite de razele ultraviolete din radiația solară, arată The Guardian.

Cometa C/2022 E3 (ZTF), vizibilă în direcția Carului Mare

Astronomii înarmați cu telescoape au surprins fotografii uimitoare cu această cometă în ultimele săptămâni. Însă mingea de gheață cosmică a devenit recent destul de luminoasă încât să poată fi observată cu ochiul liber, cel puțin în zonele rurale foarte întunecate, acolo unde nu există poluare luminoasă.

Cometa C/2022 E3 (ZTF) este vizibilă în emisfera nordică odată cu lăsarea serii, în direcția Carului Mare.

Cum putem vedea cometa verzuie?

Așadar, pentru a avea cele mai bune șanse de a vedea cometa observată pentru ultima oară de strămoșii noștri neanderthalieni, trebuie să urmați câțiva pași simpli. În primul rând, ar trebui să vă aflați într-un loc fără prea multe clădiri înalte, astfel încât să aveți o priveliște de ansamblu cu cerul nopții.

De asemenea, lăsați-vă ochii să se obișnuiască cu întunericul timp de cel puțin 15 minute înainte de a începe să căutați cometa C/2022 E3 (ZTF). Evitați să vă uitați la ecranul telefonului mobil sau alte dispozitive luminoase. În acest fel, ochii vor fi destul de sensibili încât să puteți observa cometa verzuie pe cerul nopții.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O cometă care a fost ultima dată văzută de neanderthalieni, observată din nou

NASA a confirmat cea mai mare cometă detectată vreodată. Ce dimensiuni are?

Cometa Leonard s-a stins. Povestea unui vizitator luminos într-o perioadă întunecată

Cea mai mare cometă descoperită vreodată se întoarce la Pământ după o absență de 3,5 milioane de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase