Home » Știință » Telescopul Webb a dezvăluit noi secrete uimitoare din misteriosul roi Pandora

Telescopul Webb a dezvăluit noi secrete uimitoare din misteriosul roi Pandora

Publicat: 20.02.2023

Astronomii au dezvăluit cea mai recentă imagine deep field de la Telescopul Spațial James Webb, care prezintă detalii nemaivăzute până acum într-o regiune a spațiului cunoscută sub numele de roiul Pandora (Abell 2744). Imaginea lui Webb prezintă trei roiuri de galaxii – deja masive – care fuzionează.

Masa combinată a roiurilor de galaxii creează o lentilă gravitațională puternică, un efect natural de mărire a gravitației, fapt ce permite observarea galaxiilor mult mai îndepărtate din Universul timpuriu prin utilizarea roiului ca o lupă.

Doar nucleul central al Pandorei a mai fost studiat anterior în detaliu de către Telescopul Spațial Hubble al NASA/ESA.

Combinând instrumentele puternice în infraroșu ale lui Webb cu o viziune în mozaic largă a multiplelor zone de lentilă din regiune, astronomii au urmărit să obțină un echilibru între amploare și profunzime.

Cercetările vor deschide o nouă frontieră în studiul cosmologiei și al evoluției galaxiilor.

Astronomii au studiat regiunea ca parte a programului Ultradeep NIRSpec și NIRCam ObserVations before the Epoch of Reionization (UNCOVER).

Doar nucleul central al Pandorei a fost studiat anterior de către Hubble

Noua observație cu roiul Pandora reunește patru instantanee făcute de Webb într-o singură imagine panoramică, afișând aproximativ 50.000 de surse de lumină în infraroșu apropiat.

Pe lângă mărire, lentilele gravitaționale distorsionează aspectul galaxiilor îndepărtate, astfel încât acestea arată foarte diferit de cele din prim-plan.

„Lentila” roiului de galaxii este atât de masivă încât deformează țesătura spațiului însuși, suficient pentru ca lumina provenită de la galaxiile îndepărtate care trece prin acest spațiu deformat să capete, de asemenea, un aspect deformat.

Masa combinată a roiurilor de galaxii creează o lentilă gravitațională

În nucleul de lentilă din dreapta jos în imaginea Webb, care nu a fost niciodată fotografiat de Hubble, Webb a dezvăluit sute de galaxii îndepărtate cu lentilă care apar ca niște linii arcuite slabe în imagine.

Echipa UNCOVER a folosit camera în infraroșu NIRCam a lui Webb pentru a surprinde acest roi cu expuneri care au durat între patru și șase ore, pentru un total de aproximativ 30 de ore de observare.

Următorul pas este de a analiza meticulos datele de imagistică și de a selecta galaxiile pentru observații ulterioare cu ajutorul spectrografului în infraroșu NIRSpec, care va furniza măsurători precise ale distanței, împreună cu alte informații detaliate despre compoziția galaxiilor lentile, oferind noi informații despre epoca timpurie a asamblării și evoluției galaxiilor, scrie Phys.org.

Echipa UNCOVER se așteaptă să efectueze aceste observații NIRSpec în vara anului 2023.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Webb a găsit „din greșeală” un asteroid între Marte și Jupiter

Telescopul Webb a surprins în acțiune formarea timpurie a galaxiilor

Telescopul Webb a descoperit cea mai rece gheață din Universul cunoscut

Telescopul Spațial James Webb a confirmat prima sa exoplanetă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase