Home » Știință » Euclid, observatorul spațial care va investiga două fenomene misterioase ale Universului

Euclid, observatorul spațial care va investiga două fenomene misterioase ale Universului

Sursa foto: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO
Publicat: 05.03.2023

Agenția Spațială Europeană (ESA) va lansa în următoarele luni observatorul său spațial Euclid. Misiunea ar urma să investigheze fenomenele cosmice misterioase cunoscute drept materie întunecată și energie întunecată.

Aceasta va fi prima misiune spațială din istorie care va căuta exclusiv aceste forțe misterioase, care alcătuiesc aproximativ 95% din Univers.

Misiunea Euclid de la ESA va cartografia o hartă 3D a Universului, care va include o treime din cerul nopții și aproximativ două miliarde de galaxii. Harta se va întinde până la aproximativ zece miliarde de ani-lumină de Pământ și va oferi noi informații despre evoluția Universului vechi de 13,8 miliarde de ani și, posibil, despre rolul jucat de energia și materia întunecată, potrivit Interesting Engineering.

Materia vizibilă va dezvălui masa materiei întunecate

Misiunea Euclid, care a costat 1,4 miliarde de euro, ar urma să dureze până în 2029, deși ar putea fi prelungită. Observatorul, numit după fondatorul grec străvechi al geometriei, va urmări să determine masa materiei întunecate.

Managerul de proiect al misiunii Euclid, Giuseppe Racco, a precizat că nu știm aproape nimic despre energia și materia întunecată, aceasta fiind o „rușine cosmică”. Cu ajutorul NASA și SpaceX, ESA va încerca să rectifice acest lucru.

Observatorul spațial Euclid este o navă spațială de două tone. Aceasta măsoară 4,7 metri înălțime și 3,5 metri lățime. La sfârșitul lunii februarie, observatorul a fost prezentat presei într-o cameră curată din orașul Cannes din sud-estul Franței.

Pentru a-și efectua observațiile, Euclid va utiliza un telescop cu diametrul de 1,2 metri, precum și Spectrometrul și Fotometrul în infraroșu apropiat (NISP).

Observatorul spațial va colecta „o cantitate de date fără precedent”

Lansarea misiunii Euclid va avea loc de la Cape Canaveral, SUA, între 1 și 30 iulie, cu o rachetă SpaceX Falcon 9.

Euclid va fi amplasat în punctul Lagrange 2, un punct orbital stabil situat la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, unde efectul gravitațional al Pământului și al Soarelui este echilibrat. În 2022, Telescopul Spațial James Webb al NASA a fost amplasat în aceeași regiune a spațiului.

Operațiunile științifice ale lui Euclid sunt așteptate să înceapă în octombrie. Cu toate acestea, Racca a subliniat că observatorul spațial va colecta „o cantitate de date fără precedent”, ceea ce înseamnă că va dura probabil luni sau chiar ani pentru ca oamenii de știință să culeagă descoperiri din multitudinea de informații noi.

Vă mai recomandăm și:

Energia întunecată a Universului ar putea să ducă la un al doilea Big Bang, arată un studiu

Edwin Hubble, astronomul care a demonstrat existența altor galaxii. „Timpul trecut este finit, timpul viitor este infinit”

Telescopul Hubble a surprins ultimele clipe din viața unei stele, devorată de o gaură neagră „flămândă”

Telescopul Spațial James Webb a confirmat prima sa exoplanetă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase