Home » Știință » O nouă metodă poate detecta rapid mâncarea „falsificată”

O nouă metodă poate detecta rapid mâncarea „falsificată”

Publicat: 06.03.2023

Cercetătoarea Colleen Ray, de la University of Missouri (MU), din SUA, poate adăuga acum slujba de „detectiv alimentar” la CV-ul ei. Recent, Ray și colegii ei din cadrul Departamentului de Chimie au dezvoltat o nouă metodă, folosind spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară (NMR), pentru a detecta mâncarea „falsificată” cu umpluturi precum uleiul vegetal.

Oamenii de știință au fost motivați de nevoia de a ajuta agențiile de reglementare precum U.S. Food and Drug Administration (FDA) să detecteze mâncarea „falsificată”, adică produsele din care lipsesc anumite ingrediente sau acestea sunt înlocuite cu altceva.

„Falsificarea duce la un aliment care este mai ieftin de produs, dar este vândut drept produs original. Acest lucru are ca rezultat faptul că consumatorii cumpără un produs care nu este ceea ce se așteptau ei să fie și este adesea inferior versiunii nealterate. Prin urmare, am dorit să explorăm autenticitatea acestor produse”, a spus Ray.

Instrumentul care detectează mâncarea „falsificată”

Ray echivalează utilizarea spectroscopiei NMR cu modul în care funcționează un RMN.

„Atunci când medicii folosesc un RMN pentru a măsura gravitatea unui ligament rupt sau pentru a urmări o tumoare canceroasă, ei folosesc de fapt spectroscopie NMR. Principala diferență este că ei creează imagini din date, iar noi folosim datele pentru a ne da seama de structura moleculelor”, a spus ea, citată de Phys.org.

Spectroscopia NMR folosește un magnet și unde radio pentru a determina conținutul și puritatea diferitelor substanțe și a fost folosită  și înainte, cu produse alimentare precum mierea, uleiul de măsline și vinul, a spus C. Michael Greenlief, director al Proteomics Center and Nuclear Magnetic Resonance Facility din cadrul MU și autor corespondent al studiului.

„Analiza produselor alimentare cu spectroscopie NMR este un instrument puternic pentru detectarea falsificării”, a spus Greenlief, care este și profesor de chimie.

„Este ideală pentru analize de acest tip datorită unui eșantion mare pe tot parcursul, a capacității de a discrimina pe baza diferențelor structurale ale metaboliților cu mase similare și a capacității de a examina probe fie în starea lor nativă, fie cu puțină pregătire a probei”, continuă el.

Cât de falsificată este brânza?

În cadrul studiului, cercetătorii au creat și testat o metodă de identificare a agenților de falsificare pe bază de uleiuri vegetale din produsele de brânză tare. Ei au descoperit că 29% din 52 de mostre diverse de parmezan ras nerefrigerat au fost falsificate cu ulei de palmier, un tip de ulei vegetal. Ei au remarcat, de asemenea, că etichetele probelor falsificate nu au declarat uleiul de palmier ca ingredient.

„S-a descoperit că brânzeturile autentice au un profil lipidic foarte consistent de la probă la probă, îmbunătățind puterea acestei abordări de a detecta falsificarea cu uleiuri vegetale”, a spus Ray.

Uleiul de palmier este un agent de falsificare folosit inteligent datorită stării sale semisolide la temperatura camerei, a culorii asemănătoare cu brânza și a prețului scăzut în comparație cu brânza. Cu toate acestea, acest studiu se limitează strict la profilul lipidic al acestor produse și nu a fost făcut pentru a cuantifica alte umpluturi în afară de uleiul de palmier”, spune cercetătoarea.

Instituțiile din SUA, interesate de acest studiu

FDA caracterizează falsificarea intenționată a alimentelor făcută din motive financiare drept „falsificare motivată din punct de vedere economic” sau „fraudă alimentară”. Un om de știință de la FDA și-a exprimat, de asemenea, interesul de a afla mai multe despre procesul echipei în a detecta mâncarea „falsificată”.

Studiul a fost publicat în Molecules.

Vă recomandăm să citiți și:

Colierul inteligent care te scapă de fumat

Cercetătorii lucrează la lentilele de contact cu navigație GPS

Medicamentele controlate de lumină ar putea oferi terapii precise împotriva cancerului

Noi antioxidanți au fost găsiți în carnea de vită, de pui și de porc

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
ADN-ul neanderthalian ar putea fi cauza unor malformații cerebrale moderne
ADN-ul neanderthalian ar putea fi cauza unor malformații cerebrale moderne
Astronomii se întreabă dacă nu cumva galaxia noastră există într-un vid enorm
Astronomii se întreabă dacă nu cumva galaxia noastră există într-un vid enorm
Viața a existat în Oceanul Arctic chiar și în erele glaciare, a descoperit o echipă internațională de cercetători
Viața a existat în Oceanul Arctic chiar și în erele glaciare, a descoperit o echipă internațională de cercetători
Un studiu a infirmat o veche teorie despre Insula Paștelui
Un studiu a infirmat o veche teorie despre Insula Paștelui
Mistere istorice, recorduri literare, fapte neașteptate: Cea mai rară carte din lume. Prima carte comandată pe Amazon. Cel mai tradus autor
Mistere istorice, recorduri literare, fapte neașteptate: Cea mai rară carte din lume. Prima carte comandată pe Amazon. ...
Postura care conferă încredere: mit sau realitate?
Postura care conferă încredere: mit sau realitate?
Visul nomadului digital: Libertate autentică sau iluzie modernă?
Visul nomadului digital: Libertate autentică sau iluzie modernă?
Tinerii din Generația Z schimbă regulile consumului și economisesc mai mult
Tinerii din Generația Z schimbă regulile consumului și economisesc mai mult
Scânteia de la Sarajevo și cascadoria unei catastrofe: Cum asasinarea lui Franz Ferdinand a aprins Marea Conflagrație
Scânteia de la Sarajevo și cascadoria unei catastrofe: Cum asasinarea lui Franz Ferdinand a aprins Marea Conflagrație
Pentru prima dată, cercetătorii de la Large Hadron Collider desfășoară coliziuni cu oxigen
Pentru prima dată, cercetătorii de la Large Hadron Collider desfășoară coliziuni cu oxigen
Tot mai mulți copii și tineri se deconectează voluntar de la smartphone-uri
Tot mai mulți copii și tineri se deconectează voluntar de la smartphone-uri
Robotul umanoid Ai-Da, cel mai avansat din lume, nu vrea să înlocuiască oamenii
Robotul umanoid Ai-Da, cel mai avansat din lume, nu vrea să înlocuiască oamenii
Un pui de hipopotam pitic face senzație la o grădină zoologică din Thailanda
Un pui de hipopotam pitic face senzație la o grădină zoologică din Thailanda
Românul care a rescris istoria matematicii la numai 26 de ani
Românul care a rescris istoria matematicii la numai 26 de ani
Un tratament pentru insomnie ar putea ajuta și în lupta cu boala Alzheimer
Un tratament pentru insomnie ar putea ajuta și în lupta cu boala Alzheimer
Care sunt liderii internaționali în care românii au încredere cel mai mult?
Care sunt liderii internaționali în care românii au încredere cel mai mult?
Platforma TikTok, vizată de o nouă anchetă. Ce s-ar fi întâmplat cu informațiilor utilizatorilor?
Platforma TikTok, vizată de o nouă anchetă. Ce s-ar fi întâmplat cu informațiilor utilizatorilor?
Nvidia, prima companie din lume care a depășit valoarea de piață de 4 trilioane de dolari
Nvidia, prima companie din lume care a depășit valoarea de piață de 4 trilioane de dolari