Home » Știință » O nouă metodă poate detecta rapid mâncarea „falsificată”

O nouă metodă poate detecta rapid mâncarea „falsificată”

Publicat: 06.03.2023

Cercetătoarea Colleen Ray, de la University of Missouri (MU), din SUA, poate adăuga acum slujba de „detectiv alimentar” la CV-ul ei. Recent, Ray și colegii ei din cadrul Departamentului de Chimie au dezvoltat o nouă metodă, folosind spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară (NMR), pentru a detecta mâncarea „falsificată” cu umpluturi precum uleiul vegetal.

Oamenii de știință au fost motivați de nevoia de a ajuta agențiile de reglementare precum U.S. Food and Drug Administration (FDA) să detecteze mâncarea „falsificată”, adică produsele din care lipsesc anumite ingrediente sau acestea sunt înlocuite cu altceva.

„Falsificarea duce la un aliment care este mai ieftin de produs, dar este vândut drept produs original. Acest lucru are ca rezultat faptul că consumatorii cumpără un produs care nu este ceea ce se așteptau ei să fie și este adesea inferior versiunii nealterate. Prin urmare, am dorit să explorăm autenticitatea acestor produse”, a spus Ray.

Instrumentul care detectează mâncarea „falsificată”

Ray echivalează utilizarea spectroscopiei NMR cu modul în care funcționează un RMN.

„Atunci când medicii folosesc un RMN pentru a măsura gravitatea unui ligament rupt sau pentru a urmări o tumoare canceroasă, ei folosesc de fapt spectroscopie NMR. Principala diferență este că ei creează imagini din date, iar noi folosim datele pentru a ne da seama de structura moleculelor”, a spus ea, citată de Phys.org.

Spectroscopia NMR folosește un magnet și unde radio pentru a determina conținutul și puritatea diferitelor substanțe și a fost folosită  și înainte, cu produse alimentare precum mierea, uleiul de măsline și vinul, a spus C. Michael Greenlief, director al Proteomics Center and Nuclear Magnetic Resonance Facility din cadrul MU și autor corespondent al studiului.

„Analiza produselor alimentare cu spectroscopie NMR este un instrument puternic pentru detectarea falsificării”, a spus Greenlief, care este și profesor de chimie.

„Este ideală pentru analize de acest tip datorită unui eșantion mare pe tot parcursul, a capacității de a discrimina pe baza diferențelor structurale ale metaboliților cu mase similare și a capacității de a examina probe fie în starea lor nativă, fie cu puțină pregătire a probei”, continuă el.

Cât de falsificată este brânza?

În cadrul studiului, cercetătorii au creat și testat o metodă de identificare a agenților de falsificare pe bază de uleiuri vegetale din produsele de brânză tare. Ei au descoperit că 29% din 52 de mostre diverse de parmezan ras nerefrigerat au fost falsificate cu ulei de palmier, un tip de ulei vegetal. Ei au remarcat, de asemenea, că etichetele probelor falsificate nu au declarat uleiul de palmier ca ingredient.

„S-a descoperit că brânzeturile autentice au un profil lipidic foarte consistent de la probă la probă, îmbunătățind puterea acestei abordări de a detecta falsificarea cu uleiuri vegetale”, a spus Ray.

Uleiul de palmier este un agent de falsificare folosit inteligent datorită stării sale semisolide la temperatura camerei, a culorii asemănătoare cu brânza și a prețului scăzut în comparație cu brânza. Cu toate acestea, acest studiu se limitează strict la profilul lipidic al acestor produse și nu a fost făcut pentru a cuantifica alte umpluturi în afară de uleiul de palmier”, spune cercetătoarea.

Instituțiile din SUA, interesate de acest studiu

FDA caracterizează falsificarea intenționată a alimentelor făcută din motive financiare drept „falsificare motivată din punct de vedere economic” sau „fraudă alimentară”. Un om de știință de la FDA și-a exprimat, de asemenea, interesul de a afla mai multe despre procesul echipei în a detecta mâncarea „falsificată”.

Studiul a fost publicat în Molecules.

Vă recomandăm să citiți și:

Colierul inteligent care te scapă de fumat

Cercetătorii lucrează la lentilele de contact cu navigație GPS

Medicamentele controlate de lumină ar putea oferi terapii precise împotriva cancerului

Noi antioxidanți au fost găsiți în carnea de vită, de pui și de porc

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Obiecte din tezaurul dacic al României, inclusiv coiful de la Coțofenești, furate dintr-un muzeu din Țările de Jos
Obiecte din tezaurul dacic al României, inclusiv coiful de la Coțofenești, furate dintr-un muzeu din Țările de Jos
O insulă „fantomă” care a apărut de nicăieri în Marea Caspică este pe cale să dispară din nou
O insulă „fantomă” care a apărut de nicăieri în Marea Caspică este pe cale să dispară din nou
Cine a fost politicianul care „nu citea niciodată, dar avea darul să prindă din aer tot ce se vorbea despre lucrurile scrise”
Cine a fost politicianul care „nu citea niciodată, dar avea darul să prindă din aer tot ce se vorbea despre lucrurile ...
Oamenii de știință au cuantificat pericolul din băuturile zaharoase, iar rezultatele sunt devastatoare
Oamenii de știință au cuantificat pericolul din băuturile zaharoase, iar rezultatele sunt devastatoare
Forme de relief gigantice din era glaciară, descoperite în adâncurile Mării Nordului
Forme de relief gigantice din era glaciară, descoperite în adâncurile Mării Nordului
De unde provin majoritatea blănurilor mari de urși din colecția lui Nicolae Ceaușescu?
De unde provin majoritatea blănurilor mari de urși din colecția lui Nicolae Ceaușescu?
Specia care trăiește peste 100 de ani și devine tot mai sănătoasă de la un an la altul
Specia care trăiește peste 100 de ani și devine tot mai sănătoasă de la un an la altul
Un bărbat paralizat a pilotat o dronă doar cu gândul, într-un experiment revoluționar
Un bărbat paralizat a pilotat o dronă doar cu gândul, într-un experiment revoluționar
Ce se întâmplă atunci când un supermarket începe să vândă bere?
Ce se întâmplă atunci când un supermarket începe să vândă bere?
Îmbătrânirea mai rapidă a creierului ar putea fi „moștenită” pe cale maternă
Îmbătrânirea mai rapidă a creierului ar putea fi „moștenită” pe cale maternă
De ce simțim uneori că „ne fug” genunchii?
De ce simțim uneori că „ne fug” genunchii?
Când are loc adevărata „paradă planetară”? Aliniere cu 7 planete din Sistemul Solar pe cerul nopții
Când are loc adevărata „paradă planetară”? Aliniere cu 7 planete din Sistemul Solar pe cerul nopții
Actorul român Sebastian Stan, nominalizat la Oscar pentru rolul din „The Apprentice”
Actorul român Sebastian Stan, nominalizat la Oscar pentru rolul din „The Apprentice”
Taxe mai mari pentru cei care vor să escaladeze Everestul
Taxe mai mari pentru cei care vor să escaladeze Everestul
Poluarea din Balcani nu pare să aibă vreo rezolvare prea curând
Poluarea din Balcani nu pare să aibă vreo rezolvare prea curând
Cum şi-a găsit „naşul” Al Capone, cel mai mare gangster al Americii
Cum şi-a găsit „naşul” Al Capone, cel mai mare gangster al Americii
Pentru prima dată, energia solară a depășit cărbunele în UE
Pentru prima dată, energia solară a depășit cărbunele în UE
Apple și Google, vizate de o nouă investigație în Marea Britanie
Apple și Google, vizate de o nouă investigație în Marea Britanie