Home » Știință » O nouă metodă poate detecta rapid mâncarea „falsificată”

O nouă metodă poate detecta rapid mâncarea „falsificată”

Publicat: 06.03.2023

Cercetătoarea Colleen Ray, de la University of Missouri (MU), din SUA, poate adăuga acum slujba de „detectiv alimentar” la CV-ul ei. Recent, Ray și colegii ei din cadrul Departamentului de Chimie au dezvoltat o nouă metodă, folosind spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară (NMR), pentru a detecta mâncarea „falsificată” cu umpluturi precum uleiul vegetal.

Oamenii de știință au fost motivați de nevoia de a ajuta agențiile de reglementare precum U.S. Food and Drug Administration (FDA) să detecteze mâncarea „falsificată”, adică produsele din care lipsesc anumite ingrediente sau acestea sunt înlocuite cu altceva.

„Falsificarea duce la un aliment care este mai ieftin de produs, dar este vândut drept produs original. Acest lucru are ca rezultat faptul că consumatorii cumpără un produs care nu este ceea ce se așteptau ei să fie și este adesea inferior versiunii nealterate. Prin urmare, am dorit să explorăm autenticitatea acestor produse”, a spus Ray.

Instrumentul care detectează mâncarea „falsificată”

Ray echivalează utilizarea spectroscopiei NMR cu modul în care funcționează un RMN.

„Atunci când medicii folosesc un RMN pentru a măsura gravitatea unui ligament rupt sau pentru a urmări o tumoare canceroasă, ei folosesc de fapt spectroscopie NMR. Principala diferență este că ei creează imagini din date, iar noi folosim datele pentru a ne da seama de structura moleculelor”, a spus ea, citată de Phys.org.

Spectroscopia NMR folosește un magnet și unde radio pentru a determina conținutul și puritatea diferitelor substanțe și a fost folosită  și înainte, cu produse alimentare precum mierea, uleiul de măsline și vinul, a spus C. Michael Greenlief, director al Proteomics Center and Nuclear Magnetic Resonance Facility din cadrul MU și autor corespondent al studiului.

„Analiza produselor alimentare cu spectroscopie NMR este un instrument puternic pentru detectarea falsificării”, a spus Greenlief, care este și profesor de chimie.

„Este ideală pentru analize de acest tip datorită unui eșantion mare pe tot parcursul, a capacității de a discrimina pe baza diferențelor structurale ale metaboliților cu mase similare și a capacității de a examina probe fie în starea lor nativă, fie cu puțină pregătire a probei”, continuă el.

Cât de falsificată este brânza?

În cadrul studiului, cercetătorii au creat și testat o metodă de identificare a agenților de falsificare pe bază de uleiuri vegetale din produsele de brânză tare. Ei au descoperit că 29% din 52 de mostre diverse de parmezan ras nerefrigerat au fost falsificate cu ulei de palmier, un tip de ulei vegetal. Ei au remarcat, de asemenea, că etichetele probelor falsificate nu au declarat uleiul de palmier ca ingredient.

„S-a descoperit că brânzeturile autentice au un profil lipidic foarte consistent de la probă la probă, îmbunătățind puterea acestei abordări de a detecta falsificarea cu uleiuri vegetale”, a spus Ray.

Uleiul de palmier este un agent de falsificare folosit inteligent datorită stării sale semisolide la temperatura camerei, a culorii asemănătoare cu brânza și a prețului scăzut în comparație cu brânza. Cu toate acestea, acest studiu se limitează strict la profilul lipidic al acestor produse și nu a fost făcut pentru a cuantifica alte umpluturi în afară de uleiul de palmier”, spune cercetătoarea.

Instituțiile din SUA, interesate de acest studiu

FDA caracterizează falsificarea intenționată a alimentelor făcută din motive financiare drept „falsificare motivată din punct de vedere economic” sau „fraudă alimentară”. Un om de știință de la FDA și-a exprimat, de asemenea, interesul de a afla mai multe despre procesul echipei în a detecta mâncarea „falsificată”.

Studiul a fost publicat în Molecules.

Vă recomandăm să citiți și:

Colierul inteligent care te scapă de fumat

Cercetătorii lucrează la lentilele de contact cu navigație GPS

Medicamentele controlate de lumină ar putea oferi terapii precise împotriva cancerului

Noi antioxidanți au fost găsiți în carnea de vită, de pui și de porc

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase