Home » Știință » Dieta mediteraneană poate reduce riscul de demență

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de demență

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de demență
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.03.2023

Consumul unei diete tradiționale de tip mediteranean – bogată în alimente precum fructele de mare, fructele și nucile – ar putea contribui la reducerea riscului de demență cu aproape un sfert, a relevat un nou studiu.

Experții de la Universitatea din Newcastle au descoperit că persoanele care au urmat o dietă de tip mediteranean au avut un risc de demență cu până la 23% mai mic decât cele care nu au urmat această dietă.

Această cercetare, publicată în BMC Medicine, este unul dintre cele mai mari studii de acest gen, deoarece studiile anterioare s-au limitat de obicei la eșantioane de dimensiuni mici și la un număr redus de cazuri de demență.

Oamenii de știință au analizat date de la 60.298 de persoane din UK Biobank, o cohortă mare care include persoane din întreaga Marea Britanie, care au completat o evaluare a regimului alimentar.

Autorii au acordat un punctaj persoanelor în funcție de cât de mult se potrivea dieta lor cu caracteristicile cheie ale uneia mediteraneene. Participanții au fost urmăriți timp de aproape un deceniu, timp în care s-au înregistrat 882 de cazuri de demență.

Cei care au urmat dieta mediteraneană au avut un risc de demență cu 23% mai mic

Autorii au luat în considerare riscul genetic de demență al fiecărui individ, estimând ceea ce se numește riscul poligenic al acestuia – o măsură a tuturor genelor diferite care sunt legate de riscul de demență.

Dr. Oliver Shannon, lector în nutriție umană și îmbătrânire la Universitatea Newcastle, a condus studiul împreună cu profesorul Emma Stevenson și cu profesorul David Llewellyn, co-autor principal.

Cercetarea a implicat, de asemenea, experți de la universitățile din Edinburgh, UEA și Exeter și a făcut parte din consorțiul NuBrain, finanțat de Consiliul de Cercetare Medicală.

„Demența afectează viețile a milioane de persoane din întreaga lume, iar în prezent există opțiuni limitate pentru tratarea acestei afecțiuni. Prin urmare, găsirea unor modalități de a reduce riscul de a dezvolta demență este o prioritate majoră pentru cercetători și medici. Studiul nostru sugerează că un regim alimentar mai asemănător cu cel mediteranean ar putea fi o strategie pentru a ajuta persoanele să își reducă riscul de demență”, a explicat dr. Shannon.

Demența afectează viețile a milioane de persoane din întreaga lume

Autorii au constatat că nu a existat nicio interacțiune semnificativă între riscul poligenic pentru demență și asociațiile dintre aderarea la dieta mediteraneană. Ei spun că acest lucru poate indica faptul că, și pentru cei cu un risc genetic mai mare, o dietă mai bună ar putea reduce probabilitatea de a dezvolta această afecțiune.

Această constatare nu a fost consecventă în toate analizele și autorii propun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua interacțiunea dintre dietă și genetică asupra riscului de demență.

Autorii avertizează că analiza lor este limitată la persoanele care și-au declarat singure originea etnică ca fiind albe, britanice sau irlandeze, deoarece datele genetice au fost disponibile doar pe baza strămoșilor europeni, și că sunt necesare cercetări suplimentare la o serie de populații pentru a determina beneficiul potențial, scrie EurekAlert.

Ei concluzionează că, pe baza datelor lor, o dietă mediteraneană care are un aport ridicat de alimente sănătoase pe bază de plante poate fi o intervenție importantă de încorporat în viitoarele strategii de reducere a riscului de demență.

Vă recomandăm să mai citiți și:

7 obiceiuri sănătoase care reduc riscul de demență

Cum se manifestă demența frontotemperorală, boala de care suferă Bruce Willis?

Cât alcool ar trebui consumat pentru a reduce riscul de demență?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre demență și Alzheimer?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase