Astronomii au găsit o explicație pentru semnăturile radar neobișnuite ale sateliților înghețați

29 03. 2023, 20:00

Un studiu semnat în colaborare cu dr. Jason Hofgartner, cercetător științific principal la Southwest Research Institute din Texas, SUA, explică semnăturile neobișnuite de radar ale sateliților înghețați care orbitează în jurul lui Jupiter și Saturn.

Semnăturile radar ale acestora, care diferă semnificativ de cele ale lumilor stâncoase și ale majorității gheții de pe Pământ, au reprezentat de mult timp o întrebare supărătoare pentru comunitatea științifică.

„Au fost publicate șase modele diferite în încercarea de a explica semnăturile radar ale sateliților înghețați care orbitează în jurul lui Jupiter și Saturn”, a declarat Hofgartner, primul autor al studiului, publicat în revista Nature Astronomy.

„Modul în care aceste obiecte împrăștie radarul este drastic diferit de cel al lumilor stâncoase, cum ar fi Marte și Pământul, precum și al corpurilor mai mici, cum ar fi asteroizii și cometele”. Obiectele sunt, de asemenea, extrem de luminoase, chiar și în zone în care ar trebui să fie mai întunecate.

„Atunci când ne uităm la Luna Pământului, aceasta pare un disc circular, deși știm că este o sferă. Planetele și alte luni arată în mod similar ca niște discuri prin telescoape”, a declarat Hofgartner.

Sateliții înghețați orbitează în jurul lui Jupiter și Saturn

„În timpul observațiilor radar, centrul discului este foarte luminos, iar marginile mult mai întunecate. Schimbarea de la centru la margini este foarte diferită pentru acești sateliți de gheață decât pentru lumile stâncoase”.

În colaborare cu dr. Kevin Hand de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, Hofgartner susține că proprietățile radar extraordinare ale acestor sateliți, cum ar fi reflectivitatea și polarizarea (orientarea undelor luminoase în timp ce se propagă în spațiu) este foarte probabil să fie explicate prin efectul de opoziție de retrodifuziune coerentă (CBOE).

„Atunci când te afli la opoziție, când Soarele este poziționat direct în spatele tău pe linia dintre tine și un obiect, suprafața apare mult mai strălucitoare decât ar fi altfel”, a declarat Hofgartner.

„Acest lucru este cunoscut sub numele de efectul de opoziție. În cazul radarului, un emițător ține loc de Soare și un receptor pentru ochii dumneavoastră”.

Semnăturile radar diferă semnificativ de cele ale lumilor stâncoase

O suprafață înghețată, a explicat Hofgartner, are un efect de opoziție și mai puternic decât în mod normal.

Pentru fiecare traiectorie de împrăștiere a luminii care ricoșează prin gheață, la opoziție există o traiectorie în direcția exact opusă. Deoarece cele două traiectorii au exact aceeași lungime, ele se combină coerent, ceea ce duce la o mai mare strălucire.

Observațiile radar pe care Hofgartner și Hand le-au folosit provin de la Observatorul Arecibo, care a fost unul dintre cele două telescoape care făceau observații radar ale sateliților înghețați până când a fost grav avariat de prăbușirea structurii de susținere, a antenei și a ansamblului de domuri și ulterior a fost scos din uz.

Cercetătorii speră să facă observații de urmărire atunci când va fi posibil și intenționează să studieze date de arhivă suplimentare care ar putea arunca și mai multă lumină asupra sateliților înghețați și a CBOE, precum și studii radar ale gheții de la polii lui Mercur, ai Lunii și ai lui Marte, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Astronomii au găsit 25 de semnale radio rapide extrem de puternice care se tot repetă

Inteligența Artificială a detectat semnale radio de origine necunoscută

Un semnal radio record de la o galaxie îndepărtată a oferit noi speranțe astronomilor

Semnalul care duce la autodistrugerea celulelor, descoperit de cercetători