Home » Știință » Test de cultură generală. Câți megapixeli pot vedea ochii umani?

Test de cultură generală. Câți megapixeli pot vedea ochii umani?

Foto: Shutterstock
Publicat: 08.05.2023

Tehnologia pare să accelereze într-un ritm alarmant în zilele noastre, iar acest lucru este cu siguranță adevărat atunci când vine vorba de electronicele de consum. Astfel, apare și întrebarea: Ochii noștri pot vedea măcar în 8K?

Este important să înțelegeți că există o diferență între pixeli și rezoluție. Atunci când vă uitați la televizoarele HD, 4K și acum 8K, cu cât aveți o rezoluție mai mare, cu atât este mai mare numărul total de pixeli.

Pixelii sunt punctele individuale de lumină care alcătuiesc o imagine digitală. De exemplu, un televizor 8K are 33 de milioane de pixeli. De reținut, termenul 8K se referă la numărul de pixeli (aproximativ 8000) afișați în linie orizontală, scrie LasikMD.

Care este rezoluția ochiului uman?

Cu toate acestea, în viziunea umană, ochii nu conțin pixeli. Cea mai apropiată comparație ar fi bastonașele și conurile din ochi care vă ajută să vedeți. Mai mult, ceea ce rezolvați este imaginea pe care reușiți să o compuneți cu ajutorul ochilor și creierului, nu ceea ce există neapărat în realitate.

Deoarece ochiul uman nu vede deloc în pixeli, este destul de greu să îl compari cu un ecran digital. Dar mințile curioase vor să știe, dacă s-ar putea compara cele două, câți pixeli ar avea probabil ochiul uman?

Se pare că unele calcule matematice destul de complexe (presupunând o vedere 20/20) au avut drept rezultat 576 de megapixeli.

Ochiul uman nu vede deloc în pixeli

576 megapixeli înseamnă aproximativ 576.000.000 de pixeli individuali, așa că, la prima vedere, s-ar părea că am putea vedea mai mult decât poate oferi un televizor 8K. Dar nu este atât de simplu. De exemplu, vedem cu o definiție de 576 de megapixeli atunci când ochii noștri sunt în mișcare, dar o singură privire ar fi de doar 5-15 megapixeli.

În plus, ochii tăi au în mod natural o mulțime de defecte pe care o cameră sau un ecran digital nu le au. De exemplu, aveți un punct orb încorporat în locul în care nervul optic întâlnește cu retina. De asemenea, este posibil să aveți o eroare de refracție, cum ar fi miopia sau hipermetropia.

S-ar putea, de asemenea, să vă fi născut cu ochi (aparent) superputernici, cum ar fi tetracromații: persoane cu patru celule conice în ochi în loc de trei. Acest lucru înseamnă că pot vedea mult mai multe varietăți de culori și, prin urmare, atunci când se uită la televizor, ar putea distinge mult mai mult decât o persoană obișnuită.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Trilobiții aveau un al treilea ochi ascuns, arată noi fosile

Cum ne afectează boala Alzheimer ochii?

Cum pot miriapodele fără ochi să „vadă” lumina? Cercetătorii tocmai și-au dat seama

Găurile de vierme ar putea fi cei mai puternici „ochi” de pe cerul nostru

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase