Home » Știință » Femeile care intră la menopauză mai devreme ar fi mai predispuse la demență

Femeile care intră la menopauză mai devreme ar fi mai predispuse la demență

Publicat: 09.04.2023

Femeile care intră la menopauză mai devreme pot fi mai predispuse să dezvolte demență, potrivit cercetătorilor americani, care au constatat că începerea terapiei de substituție hormonală în momentul diagnosticului pare să elimine riscul.

Constatările sunt provizorii și trebuie să fie confirmate de studii mai ample, dar sugerează că începerea terapiei hormonale la scurt timp după apariția primelor simptome ar putea fi mai bună pentru sănătatea creierului, precum și pentru reducerea bolilor de inimă și a altor probleme medicale legate de menopauză, conform The Guardian.

„Atunci când vine vorba de terapia cu hormoni, timpul înseamnă totul”, a declarat dr. JoAnn Manson, autor principal al studiului de la spitalul Brigham and Women’s din Boston, Massachusetts, SUA.

Cum poate influența terapia de substituție hormonală sănătatea creierului?

Până la 10% dintre femei se confruntă cu menopauza prematură, definită ca menopauza care apare spontan înainte de vârsta de 40 de ani. Această afecțiune a fost asociată cu un risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer, dar nu se știe încă foarte bine dacă modificările hormonilor sexuali determină demența.

Terapia de substituție hormonală poate să amelioreze simptomele severe ale menopauzei, de la bufeuri la transpirații nocturne și schimbări de dispoziție, dar impactul acesteia asupra sănătății creierului a fost mai puțin clar.

În revista Jama Neurology, cercetătorii descriu modul în care au folosit scanări ale creierului de la 193 de femei și 99 de bărbați pentru a cartografia prezența a două proteine: beta-amiloid și tau, care sunt semnele distinctive ale bolii Alzheimer.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte Alzheimer și, așa cum era de așteptat, scanările au relevat mai multă proteină tau la femei decât la bărbații de aceeași vârstă, în special atunci când acestea prezentau și niveluri ridicate de amiloid cerebral. Dar scanările au arătat, de asemenea, că legătura dintre amiloidul anormal și tau a fost mult mai puternică la femeile care au intrat prematur la menopauză.

Când oamenii de știință au cercetat mai adânc, pentru a vedea dacă terapia hormonală era legată de acumularea de proteine anormale, au găsit dovezi în acest sens, dar numai atunci când femeile au început terapia la cinci ani sau mai mult după intrarea la menopauză.

„Terapia hormonală poate avea efecte negative asupra cogniției, dar numai dacă este inițiată la câțiva ani după vârsta la menopauză”, a declarat dr. Gillian Coughlan, unul dintre autorii studiului de la spitalul general din Massachusetts.

Specialiștii subliniază că nu există o legătură definitivă între terapia hormonală și demență

Dr. Sara Imarisio, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK, a declarat că, deși rezultatele pot părea îngrijorătoare, autorii nu demonstrează că terapia hormonală determină apariția bolii Alzheimer.

„Cercetătorii nu au analizat dacă participantele au continuat să dezvolte simptome de demență, iar noi nu putem fi siguri de cauză și efect în acest tip de cercetare. Mai sunt multe de înțeles despre modul în care menopauza și HRT influențează riscul de demență. Avem nevoie de studii mai ample și de studii clinice controlate pentru a înțelege mai bine acest domeniu complex de cercetare și pentru a da sens rezultatelor contradictorii care au apărut în ultimii ani. Unele cercetări anterioare au evidențiat potențialele beneficii cognitive ale terapiei hormonale, în timp ce alte studii indică un risc crescut de probleme de memorie și de gândire. Deși acest studiu contribuie cu noi date valoroase la acest subiect, încă nu suntem în măsură să indicăm o legătură definitivă între terapia hormonală și Alzheimer sau demență”, a spus ea.

Vă mai recomandăm și: 

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de demență

Cum ne afectează boala Alzheimer ochii?

Un studiu care asociază depresia cauzată de menopauză și hormoni, contestat de experți

O femeie doarme 22 de ore pe zi. De ce boală suferă?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase