Home » Știință » Pământul va fi lovit miercuri de plasmă solară. Ce se poate întâmpla?

Pământul va fi lovit miercuri de plasmă solară. Ce se poate întâmpla?

Pământul va fi lovit miercuri de plasmă solară. Ce se poate întâmpla?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.05.2023

O erupție solară recentă ar putea produce fenomene interesante pe cerul nopții în următoarele zile.

Duminică, 7 mai, la ora 01:54 (ora României), Soarele a produs o erupție solară de lungă durată de clasă M1,5 – un eveniment de intensitate medie – direct spre Pământ.

Nivelurile ridicate de radiație asociate cu acest eveniment au cauzat deja perturbări radio minore pe planeta noastră, potrivit Space.com.

O erupție de plasmă solară care acum se îndreaptă spre Terra

Erupția solară a fost, de asemenea, asociată cu o ejecție de masă coronală (CME), o erupție de plasmă solară care acum se îndreaptă spre Terra.

Ejecția de masă coronală este așteptată să ajungă la noi în dimineața zilei de miercuri, 10 mai, existând posibilitatea de activitate geomagnetică puternică, potrivit Spaceweather.com.

Acea activitate ar putea include aurore intense. Spre exemplu, furtunile geomagnetice moderate pot face ca aurorele să fie vizibile în locuri mai puțin așteptate, cum ar fi sudul Statelor Unite.

Prognozele se pot schimba în orice moment

De menționat este că vremea spațială, asemenea celei de pe Pământ, este un fenomen trecător, iar prognozele se pot schimba în orice moment.

Erupțiile solare sunt explozii luminoase de radiație electromagnetică emise din pete solare, în timp ce ejecțiile de masă coronală sunt explozii de plasmă și particule magnetizate din Soare care se pot deplasa mai încet prin spațiu.

Erupțiile solare care lovesc Pământul pot cauza pene de curent și perturbări în sistemele de comunicații, în timp ce ejecțiile de masă coronală sunt mai degrabă asociate cu apariția aurorelor.

Deși nu apar neapărat simultan, cele mai luminoase erupții solare coincid adesea cu ejecțiile de masă coronală.

Ne apropiem de maximul solar

Pe măsură ce ne apropiem de maximul solar, sau perioada cu cea mai crescută activitate solară, în următorii ani ne putem aștepta la furtuni solare mai frecvente și mai puternice. Drept rezultat, ar trebui să putem vedea și aurore spectaculoase.

Într-adevăr, cea mai recentă furtună solară este doar unul dintre serie lungă evenimente de vreme spațială care ajung pe Pământ. Recent, un eveniment similar de vreme spațială a intensificat aurorele în zone din întreaga lume.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ceva ciudat se întâmplă în atmosfera Soarelui, arată observațiile făcute de Solar Orbiter

Soarele ar putea atinge un maxim al ciclului său actual cu un an mai devreme

Imagini dramatice arată o tornadă uriașă pe suprafața Soarelui

O nouă „gaură” a apărut pe suprafața Soarelui. Pământul va fi lovit de vânturi solare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase