Test de cultură generală. Ce culoare au oglinzile?

17 05. 2023, 11:00

Atunci când privești într-o oglindă, te poți vedea pe tine sau împrejurimile oglinzii în reflexie. Dar care este adevărata culoare a oglinzilor? Este o întrebare intrigantă, cu siguranță, deoarece pentru a răspunde la ea este necesar să înțelegem unele aspecte fascinante ale fizicii optice.

Dacă ați răspuns „argintiu” sau „fără culoare”, vă înșelați. Culoarea reală a unei oglinzi este albul cu o ușoară nuanță de verde.

Percepem conturul și culoarea obiectelor datorită luminii care ricoșează în acestea și care ne atinge retina.

Creierul reconstruiește apoi informațiile de pe retină – sub forma unor semnale electrice – într-o imagine, permițându-ne să vedem.

Obiectele sunt inițial lovite de lumina albă, care este practic lumina zilei incoloră.

Care este culoarea reală a oglinzilor?

Aceasta conține toate lungimile de undă din spectrul vizibil la intensitate egală. Unele dintre aceste lungimi de undă sunt absorbite, în timp ce altele sunt reflectate. Astfel, aceste lungimi de undă reflectate din spectrul vizibil sunt cele pe care le percepem în cele din urmă ca fiind culoare.

Atunci când un obiect absoarbe toate lungimile de undă vizibile, îl percepem ca fiind negru, în timp ce un obiect care reflectă toate lungimile de undă vizibile va apărea alb în ochii noștri. În practică, nu există niciun obiect care să absoarbă sau să reflecte 100% din lumina care intră – acest lucru este important atunci când discernem adevărata culoare a unei oglinzi.

Reflectarea luminii și a altor forme de radiații electromagnetice poate fi clasificată în două tipuri distincte de reflexie. Reflexia speculară este lumina reflectată de o suprafață netedă la un unghi definit, în timp ce reflexia difuză este produsă de suprafețe rugoase care reflectă lumina în toate direcțiile.

Nu toate reflexiile sunt la fel

Un exemplu simplu al ambelor tipuri folosind apa este observarea unui bazin cu apă, scrie ZME Science.

Atunci când apa este calmă, lumina incidentă este reflectată în mod ordonat, producând astfel o imagine clară a peisajului din jurul bazinului. Dar dacă apa este tulburată de o piatră, valurile perturbă reflecția prin împrăștierea luminii reflectate în toate direcțiile, ștergând imaginea peisajului.

Atunci când lumina albă vizibilă lovește suprafața unei oglinzi la un unghi de incidență, aceasta este reflectată înapoi în spațiu la un unghi reflectat care este egal cu unghiul de incidență. Lumina care lovește o oglindă nu este separată în culorile sale componente, deoarece nu este „îndoită” sau refractată, astfel încât toate lungimile de undă sunt reflectate la unghiuri egale. Rezultatul este o imagine a sursei de lumină. Dar, deoarece ordinea particulelor de lumină (fotoni) este inversată prin procesul de reflexie, produsul este o imagine în oglindă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Yoko Ono, femeia pe care John Lennon a adorat-o. „Zâmbeşte în oglindă. Fă asta în fiecare dimineaţă”

Cercetătorii au creat oglinzi „cu membrană” pentru telescoape spațiale

Astronomii au descoperit o „imagine în oglindă” a Căii Lactee din urmă cu miliarde de ani

Pinguinii sălbatici se pot identifica în oglindă, sugerează un studiu