Home » Știință » Sănătatea mintală în relații poate fi afectată de acest „cerc vicios”

Sănătatea mintală în relații poate fi afectată de acest „cerc vicios”

Sănătatea mintală în relații poate fi afectată de acest „cerc vicios”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.05.2023

Este bine-cunoscut faptul că stările noastre de spirit și comportamentele pot avea un impact asupra relațiilor și asupra celorlalți oameni. Stările de spirit și comportamentele lor ne pot afecta și pe noi, dar și pe ei, și așa mai departe. Este un cerc vicios. 

Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista Mental Health and Physical Activity, care a găsit dovezi că un astfel de ciclu poate exista între timpul sedentar și depresia în relațiile apropiate. Atunci când unul dintre parteneri are simptome depresive, celălalt își sporește comportamentul sedentar, iar atunci când unul dintre parteneri își sporește comportamentul sedentar, celălalt este mai predispus la simptome depresive.

Cercetările anterioare cu privire la această „simbioză nocivă” dintre sedentarism și depresie s-au concentrat în mare parte pe indivizi, lăsând să se înțeleagă că cele două se agravează reciproc într-o manieră ciclică, potrivit IFL Science.

Influența depresiei și a sedentarismului în relații, un cerc vicios

Deși motivul pentru această legătură nu este clar, cercetătorii au emis ipoteza conform căreia comportamentele sedentare ale unui individ pot exacerba simptomele depresive ale acestuia prin limitarea contactului cu alte persoane și prin creșterea izolării sociale. Pe de altă parte, nivelurile ridicate ale simptomelor depresive cresc probabilitatea de a înlocui activitatea fizică cu mai mult timp sedentar, ceea ce face mai probabilă reapariția depresiei, au sugerat ei.

Noul studiu a urmărit să investigheze dacă această asociere este valabilă și în cazul relațiilor.

Observațiile au fost făcute la 320 de perechi care au participat la o intervenție de reducere a comportamentelor sedentare și de creștere a activității fizice ca modalitate de gestionare a bolilor cronice. În fiecare pereche, o persoană era în centrul atenției, în timp ce partenerul său o însoțea și o susținea în schimbarea stilului de viață. Toate cuplurile aveau o relație apropiată, în mare parte romantică, deși unele erau relații de prietenie, cu membri ai familiei sau colegi de serviciu, de cel puțin șase luni.

Simptomele lor depresive au fost evaluate cu ajutorul unui chestionar, iar timpul de sedentarism a fost măsurat cu ajutorul accelerometrelor la trei intervale de timp.

Depresia determină sedentarismul, iar sedentarismul crește simptomele depresiei

Pe parcursul a 14 luni, unele efecte încrucișate semnificative au devenit clare: simptomele depresive ale persoanei vizate la momentul inițial au prezis cât de sedentar va fi partenerul lor la opt luni, în timp ce timpul de sedentarism al partenerului la momentul inițial a prezis simptomele depresive ale persoanei vizate la opt luni. Aceasta a prezis apoi timpul de sedentarism al partenerului la 14 luni.

Deși recunosc că efectele obținute au fost slabe și este posibil să nu fie semnificative din punct de vedere clinic, autorii speră că cercetările viitoare ar putea corecta acest lucru.

Cu toate acestea, ei subliniază implicațiile potențiale ale constatărilor lor pentru îmbunătățirea tratamentului depresiei la persoanele cu boli cronice, care ar trebui, sugerează ei, să includă și partenerii.

Vă mai recomandăm și: 

Copiii aventuroși au o sănătate mintală mai bună, arată un studiu

Țara în care cuplurile de același sex pot primi pedeapsa cu moartea sau închisoare pe viață

Antidepresivele pot cauza „blocaje emoționale”, arată noi cercetări

O nouă terapie împotriva coșmarurilor a fost descoperită

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase