Home » Știință » Secretul pentru întinerire este chiar sub nasul nostru. Ce arată un nou studiu?

Secretul pentru întinerire este chiar sub nasul nostru. Ce arată un nou studiu?

Publicat: 31.05.2023

Intestinele, până de curând trecute cu vederea, sunt acum în centrul atenției. Tot mai multe suplimente promit repararea microbiomului și nutriționiștii împărtășesc sfaturi despre menținerea tractului digestiv în formă maximă. Acum, un nou studiu sugerează și că întinerirea începe în intestin.

Cercetătorii de la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS) din Franța au efectuat un experiment fascinant pe peștele-zebră, iar rezultatele sunt remarcabile. Ei au descoperit că manipularea ADN-ului intestinelor peștelui-zebră ar putea încetini îmbătrânirea organului și, în consecință, a întregului corp.

Pentru a înțelege de ce întinerirea începe în intestin, trebuie să înțelegem legătura dintre intestine și procesul de îmbătrânire. Intestinele joacă un rol crucial în corpul uman, transportând alimente și deșeuri și acționând ca o barieră între ceea ce se află în interiorul lor și restul sistemului.

Întinerirea începe în intestin

Însă pe măsură ce îmbătrânim, intestinele slăbesc, permițându-le substanțelor care accelerează îmbătrânirea să treacă prin pereții lor și să afecteze restul corpului. În mod surprinzător, intestinele îmbătrânesc mai repede decât orice altă parte a corpului.

La baza procesului de îmbătrânire se află un fenomen ADN numit scurtarea telomerilor. Telomerii sunt secțiuni ale codului genetic situate la capătul cromozomilor. De-a lungul timpului, acești telomeri se scurtează, împiedicând celulele să se împartă corect, ducând în cele din urmă la dispariția lor. Cu toate acestea, telomeraza poate prelungi acești telomeri, oferind suport vital celulelor, scrie Interesting Engineering.

Pentru a încetini îmbătrânirea în intestinele peștilor-zebră, echipa de cercetare a introdus un fragment specific de ADN care a determinat producerea de telomerază în zona vizată. Rezultatele au fost uluitoare.

Ce au reușit să obțină cercetătorii?

Procesul de îmbătrânire din intestine a încetinit, iar procesul de îmbătrânire din restul corpului peștelui a făcut același lucru. Cercetătorii au observat că acest fenomen a regenerat fertilitatea peștilor, a îmbunătățit sănătatea generală în timpul îmbătrânirii naturale și a crescut durata de viață fără un risc crescut de a dezvolta cancer.

Deși aceste constatări sunt cu siguranță intrigante, este important de reținut că această cercetare este încă în fază incipientă. Deși studiul a arătat rezultate promițătoare la peștele-zebră, va dura mai mult până când vom putea efectua teste umane de anti-îmbătrânire prin manipularea ADN-ului.

Cu toate acestea, conceptul este promițător, iar oamenii de știință sunt dornici să aprofundeze modul în care lungimea telomerilor influențează îmbătrânirea.

Stilul de viață sănătos rămâne în continuare foarte important

Ar putea intestinele noastre să dețină cheia pentru a încetini procesul de îmbătrânire?

Imaginați-vă o lume în care putem încetini în mod eficient îmbătrânirea, permițându-le indivizilor să-și mențină fertilitatea, vitalitatea și sănătatea generală pe măsură ce îmbătrânesc. În timp ce așteptăm cu nerăbdare noi progrese, nu putem să nu fim încântați de posibilitatea unui viitor în care corpurile noastre dețin puterea de a inversa procesul de îmbătrânire.

Între timp, este important să continuăm să ne îngrijim intestinele printr-o dietă sănătoasă, exerciții fizice și un stil de viață sănătos. Chiar dacă intestinele de pește nu sunt „elixirul tinereții”, un sistem digestiv sănătos este, fără îndoială, benefic pentru sănătatea noastră generală.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au creat pielea electronică artificială, capabilă să comunice cu creierul

„Fântâna tinereții” la șoareci, deblocată cu celule stem modificate genetic

Medicamentul care te ține treaz toată ziua. Nu este cofeina!

Decesele provocate de cel mai frecvent tip de AVC ar putea crește la 5 milioane până în 2030

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase