Home » Știință » Decesele provocate de cel mai frecvent tip de AVC ar putea crește la 5 milioane până în 2030

Decesele provocate de cel mai frecvent tip de AVC ar putea crește la 5 milioane până în 2030

Decesele provocate de cel mai frecvent tip de AVC ar putea crește la 5 milioane până în 2030
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.05.2023

La nivel mondial, numărul de decese cauzate de accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic a crescut de la două milioane în 1990 la trei milioane în 2019 și se așteaptă să crească la aproape cinci milioane până în 2030, potrivit unui studiu al Academiei Americane de Neurologie. 

Studiul s-a axat pe accidentul vascular cerebral ischemic, care este cauzat de un blocaj al fluxului sanguin către creier și este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. Acesta a fost publicat în revista Neurology.

„Această creștere a numărului de decese cauzate de accidentul vascular cerebral ischemic la nivel mondial, împreună cu o creștere suplimentară în viitor este îngrijorătoare, dar accidentul vascular cerebral ischemic poate fi prevenit în mare măsură. Rezultatele noastre sugerează că o combinație de factori legați de stilul de viață, cum ar fi fumatul și o dietă bogată în sodiu, împreună cu alți factori, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și un indice de masă corporală (IMC) ridicat, poate duce la un risc crescut de accident vascular cerebral”, a declarat autorul studiului, Lize Xiong, MD, de la Universitatea Tongji din Shanghai, China, potrivit EurekAlert.

Factorii care contribuie la creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale

Pe măsură ce populația mondială a crescut, numărul global de decese cauzate de accidentul vascular cerebral ischemic a crescut de la 2,04 milioane în 1990 la 3,29 milioane în 2019. Cu toate acestea, rata accidentelor vasculare cerebrale a scăzut de la 66 de accidente vasculare cerebrale la 100.000 de persoane în 1990 la 44 de accidente vasculare cerebrale la 100.000 de persoane în 2019.

„Această scădere a ratei accidentelor vasculare cerebrale înseamnă probabil că o creștere generală a numărului de accidente vasculare cerebrale la nivel mondial se datorează, în principal, creșterii populației și îmbătrânirii”, a spus Xiong.

Cercetătorii au descoperit că șapte factori majori de risc, inclusiv fumatul, o dietă bogată în sodiu, tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, disfuncțiile renale, nivelul ridicat de zahăr și un IMC ridicat au contribuit la creșterea numărului de AVC-uri.

Decesele cauzate de AVC ar putea ajunge la 6,4 milioane în 2030

Cercetătorii au folosit apoi baza de date pentru a prezice numărul de decese pentru 2020-2030.

Ei au constatat că se așteaptă ca numărul de decese cauzate de accidentul vascular cerebral ischemic să crească și mai mult, ajungând la 4,9 milioane în 2030. Atunci când cercetătorii au luat în considerare factorii de risc, ei au prezis că numărul total de decese cauzate de accidentul vascular cerebral ar putea ajunge la 6,4 milioane, dacă acești factori de risc nu sunt controlați sau preveniți.

Vă mai recomandăm și: 

Hidratarea insuficientă ar putea accelera îmbătrânirea și ar fi asociată cu bolile cronice, arată un studiu

Cancerul la gât devine o adevărată epidemie, iar de vină ar fi obiceiurile sexuale

Consumul excesiv de alcool ar putea fi redus cu o pastilă pentru boli de piele

Un bărbat cu o mutație rară este protejat împotriva Alzheimer

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase