Home » Știință » De ce nu poți bea lichidele cu paiul în spațiu?

De ce nu poți bea lichidele cu paiul în spațiu?

Publicat: 04.06.2023

Puțini oameni știu că nu poți bea lichide cu paiul în spațiu. Atunci când folosești un pai, nu sugi cu adevărat lichidul.

Ceea ce faceți este să aspirați aerul din pai, creând un vid sau o scădere a presiunii aerului în interiorul paiului. Presiunea atmosferică din afara băuturii tale forțează lichidul să intre în pai și să urce în gură.

Atunci când vă aflați în vidul din spațiu, presiunea este extrem de scăzută și nu se exercită nicio forță asupra lichidului pentru a-l împinge în sus pe pai.

În interiorul stației spațiale, există o atmosferă artificială menținută la aceeași presiune ca la nivelul mării.

Un vid sau o scădere a presiunii aerului în interiorul paiului

Această presiune este suficientă pentru ca paiele să funcționeze normal.

Din păcate, în afara presiunii navei și a costumului, nu mai poți bea cu paiul.

Mult mai rău, presiunea din jurul tău ar fi acum atât de scăzută încât punctul de fierbere al fluidelor din interiorul corpului tău scade sub temperatura corpului tău, iar în interiorul tău vor începe să se formeze bule de gaz, scrie IFL Science.

„Un anumit grad de conștiență va fi probabil păstrat timp de 9-11 secunde. Ulterior, în succesiune rapidă, paralizia va fi urmată de convulsii generalizate și din nou paralizie”, explică Bioastronautics Data Book al NASA.

Presiunea atmosferică forțează lichidul să intre în pai

„În acest timp, vaporii de apă se vor forma rapid în țesuturile moi și ceva mai puțin rapid în sângele venos. Această evoluție a vaporilor de apă va provoca o umflare accentuată a corpului, poate de două ori mai mare decât volumul său normal, cu excepția cazului în care acesta este reținut de un costum de presiune.”

Sângele ar înceta să mai circule, în timp ce gazul și vaporii de apă ar ieși încet din căile respiratorii, iar evaporarea umidității rezultate ar face ca gura și nasul să înghețe puțin înaintea restului corpului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spațiu. „Nu văd niciun Dumnezeu aici sus”

Unele găuri negre ar putea fi de fapt „încâlciri” în țesătura spațiu-timp

„Undele spațiale” oferă noi indicii despre vremea din spațiu

Căsătoriile ar putea fi oficiate în spațiu, iar o companie americană descrie în ce condiții și-ar uni oamenii destinele

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase