Home » Știință » Telescopul Webb a privit „printre gratiile” unei galaxii aflate la 20 milioane de ani-lumină

Telescopul Webb a privit „printre gratiile” unei galaxii aflate la 20 milioane de ani-lumină

Telescopul Webb a privit „printre gratiile” unei galaxii aflate la 20 milioane de ani-lumină
Sursa foto: ESA/Webb, NASA & CSA, J. Lee and the PHANGS-JWST Team
Publicat: 07.06.2023

O formațiune delicată de praf și roiuri de stele strălucitoare se desfășoară de-a lungul unei imagini obținute de Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA. Vârtejurile luminoase de gaz și stele aparțin galaxiei spirale barate NGC 5068, a cărei bară centrală luminoasă este vizibilă în partea superioară stângă a acestei imagini – o compoziție realizată de două dintre instrumentele lui Webb.

NGC 5068 se află la aproximativ 20 de milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația Fecioara. Această imagine a regiunilor centrale și luminoase de formare a stelelor din galaxie face parte dintr-o campanie de creare a unui tezaur astronomic, un depozit de observații ale formării stelelor în galaxiile din apropiere.

Webb a colectat imagini cu 19 galaxii apropiate care formează stele, pe care astronomii le-au putut apoi combina cu imaginile Hubble de la 10.000 de roiuri stelare, cu 20.000 de nebuloase observate cu Very Large Telescope (VLT) și cu observațiile a 12.000 de nori moleculari întunecați și denși identificați de către Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Aceste observații acoperă întregul spectru electromagnetic și oferă astronomilor o oportunitate fără precedent de a pune cap la cap amănuntele formării stelelor.

O privire prin norii de praf din galaxia NGC 5068

Stelele și sistemele planetare se nasc printre nori învolburați de gaz și praf, care sunt opaci pentru observatoarele de lumină vizibilă precum Hubble sau VLT, conform NASA.

Vederea în lungimi de undă în infraroșu a două dintre instrumentele lui Webb – MIRI (Mid-Infrared Instrument) și NIRCam (Near-Infrared Camera) – a permis astronomilor să vadă direct prin norii gargantuești de praf din NGC 5068 și să capteze procesele de formare a stelelor pe măsură ce acestea aveau loc.

Webb va continua să cerceteze originile și structurile misterioase ale Universului

Telescopul Spațial James Webb este, în prezent, cel mai complex observator astronomic din lume. Acesta va elucida misterele din Sistemul Solar, va privi dincolo, spre lumi îndepărtate, în jurul altor stele, și va cerceta structurile și originile misterioase ale Universului și locul nostru în acesta.

Webb este un program internațional, condus de NASA împreună cu partenerii săi, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Canadiană.

Vă mai recomandăm și:

Cea mai „estompată” galaxie observată vreodată în Universul timpuriu

O nouă măsurătoare a expansiunii Universului

Cerul nopții ar putea rămâne fără stele în următorii 20 de ani, din cauza poluării luminoase

Cum a apărut viața pe Pământ? Un element cheie s-ar fi format în norii de praf cosmic înainte de a ajunge pe Terra

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase