Home » Știință » Creierul fiecărui om are „o amprentă a durerii”, arată, în premieră, un studiu

Creierul fiecărui om are „o amprentă a durerii”, arată, în premieră, un studiu

Publicat: 23.06.2023

O nouă cercetare a dezvăluit că, de fapt, creierul fiecărui om are „o amprentă a durerii” care variază de la o persoană la alta.

Studiul condus de Universitatea din Essex, Marea Britanie, în colaborare cu grupul de neuroștiință de la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen, Germania, a descoperit că undele cerebrale cu oscilații rapide legate de durerea de scurtă durată și de atingere pot fi foarte diferite.

Aceste unde, numite oscilații gamma, au fost considerate anterior o percepție a durerii în creier – cercetările anterioare s-au concentrat pe date de grup și au ignorat diferențele individuale, și chiar le-au desconsiderat drept „zgomot” în scanări.

Dr. Elia Valentini, de la Departamentul de Psihologie, a descoperit diferențe majore în ceea ce privește sincronizarea, frecvența și localizarea oscilațiilor gamma și, în mod incredibil, unele persoane nu au prezentat deloc unde.

Oscilațiile gamma și percepția durerii în creier

„Nu numai că, pentru prima dată, putem identifica variabilitatea extremă a răspunsului gamma între indivizi, dar arătăm, de asemenea, că modelul de răspuns individual este stabil în timp, a declarat dr. Valentini, autor al studiului publicat în Journal of Neurophysiology.

„Acest model de variabilitate de grup și stabilitate individuală se poate aplica și altor răspunsuri cerebrale, iar caracterizarea acestuia ne poate permite să identificăm amprentele individuale ale durerii în activitatea creierului.”

Studiul, publicat în Journal of Neurophysiology, a reușit să cartografieze modelele la participanții dintr-un alt laborator, sugerând un fenomen reproductibil.

În total, cercetătorii au investigat datele de la 70 de persoane. Experimentele au fost împărțite în două studii cu un laser folosit pentru a genera durere.

„Amprenta durerii” variază de la o persoană la alta

În general, undele gamma ale subiecților au fost „remarcabil de stabile” și au creat modele individuale similare atunci când au fost stimulate. Interesant este că unii au înregistrat că au simțit durere și nu au avut niciun răspuns gamma, în timp ce alții au avut un răspuns semnificativ.

În acest stadiu, nu se știe de ce există o astfel de variație – dar oamenii de știință speră că aceasta va fi o rampă de lansare pentru cercetări viitoare.

„Nu intenționăm ca oscilațiile gamma să nu aibă un rol în percepția durerii, dar cu siguranță nu vom afla adevăratul său rol dacă vom continua să le cuantificăm așa cum am făcut-o până acum”, a adăugat Valentini.

Dr. Valentini speră că acest studiu va schimba, de asemenea, modul în care sunt măsurate oscilațiile gamma în alte domenii senzoriale, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Psihedelicele și anestezicele provoacă reacții chimice neașteptate în creier

Dieta mediteraneană ar putea întineri creierul cu până la 9 luni

Ar putea o dietă sănătoasă să ne întinerească creierul?

Cercetătorii au scanat creierul a trei oameni suspectați că ar fi zombi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase