Home » Știință » Tot ce trebuie să știi despre reușita astronomilor din Bârlad. Au observat, în premieră pentru România, o nova rapidă într-o altă galaxie

Tot ce trebuie să știi despre reușita astronomilor din Bârlad. Au observat, în premieră pentru România, o nova rapidă într-o altă galaxie

Tot ce trebuie să știi despre reușita astronomilor din Bârlad. Au observat, în premieră pentru România, o nova rapidă într-o altă galaxie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.06.2023

Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, a detaliat pentru DESCOPERĂ.ro cea mai nouă descoperire făcută la Bârlad, o premieră astronomică pentru România!

Recent, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a marcat o premieră pentru România, după ce au fost confirmate observațiile cu o novă rapidă extragalactică.

„Orice astronom cu un telescop cât de cât performant și cu un soft specializat în compararea imaginilor poate vedea un astfel de obiect dar nu neapărat să-l și descopere”, a explicat Dumitru Ciprian Vîntdevară, într-o convorbire telefonică pentru DESCOPERĂ.ro.

Nova s-a stins rapid, „la două sau trei zile de la publicarea descoperirii”

Obiectul a fost observat în galaxia Andromeda, în data de 9 iunie a.c., iar apoi a fost confirmat vizual și fotometric. Este pentru prima dată când un astfel de obiect a fost descoperit din România!

Astfel de evenimente cerești sunt deosebit de interesante și spectaculoase, însă nu durează prea mult timp. În cazul de față, nova s-a stins rapid, „undeva la două sau trei zile de la publicarea descoperirii”. Astfel, a adăugat cercetătorul pentru DESCOPERĂ.ro, obiectul nu mai poate fi urmărit momentan, iar fenomenul s-ar putea repeta abia peste alte zeci sau sute de mii de ani.

Într-un sistem binar, format dintr-o stea mică și una mare, cea mică atrage gazul de la cea mare până când ajunge la o anumită masă și fuzionează, iar atunci crește brusc în strălucire. Potrivit cercetătorului de la Observatorul Astronomic din Bârlad, acea strălucire poate fi chiar „de 100 de mii de ori mai mare decât strălucirea Soarelui”.

Nova rapidă descoperită la Bârlad a avut o magnitudine inițială de „16,2, iar la confirmare 16,5, ajungând în jur de magnitudine 18, trei zile mai târziu”.

Inteligența Artificială a contribuit la descoperirea novei din galaxia Andromeda

Descoperirea a fost posibilă cu echipamentul disponibil în cupola de 2,2m de la sediul Observatorului Astronomic, compus din telescopul principal folosit la cercetare și astrofotografie Newton de 250 mm f/3, cameră ASI 1600 mono și montură Eq6.

Totodată, nova rapidă din galaxia Andromeda a fost descoperită cu ajutorul unor noi softuri personalizate în domeniul cercetării în astronomie care includ și Inteligența Artificială.

De altfel, aceasta nu a fost prima oară când Observatorul Astronomic din Bârlad a făcut o descoperire atât de importantă. În 2015, cercetătorul Dumitru Ciprian Vîntdevară a descoperit o nova roșie în Messier 101, numită și galaxia Vârtelniței.

Acum, Observatorul Astronomic din Bârlad se pregătește pentru ediția a 11-a a Școlii de Vară „Descoperă Universul”, așteptată să aibă loc în luna iulie, dar și pentru tabăra „Să cunoaștem cerul”, ediția a 1o-a, programată pentru august.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă descoperire uimitoare la Sarmizegetusa Regia: Ce au găsit arheologii UBB?

Primele imagini cu Saturn și inelele sale făcute de Telescopul Spațial James Webb

Premieră astronomică în România: Cercetătorii din Bârlad au observat o novă extragalactică

Dovada că până și stelele migrează! Ce au descoperit astronomii în galaxia Andromeda?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase