Home » Știință » Test de cultură generală. De ce emit oamenii radiații?

Test de cultură generală. De ce emit oamenii radiații?

Publicat: 27.06.2023

Oamenii și toate obiectele din jur emit radiații. Acest lucru ar putea părea ciudat, dar nu și după ce aflați explicația științifică. De ce emit oamenii radiații?

Da, oamenii emit radiații. Oamenii emit în mare parte radiații infraroșii, adică radiații electromagnetice cu o frecvență mai mică decât lumina vizibilă.

Acest efect nu există doar la oameni. Toate obiectele cu o temperatură diferită de zero emit radiații termice. Și pentru că o temperatură de fix zero absolut este fizic imposibilă, toate obiectele emit radiații termice.

Radiația termică nu este același lucru cu radiația infraroșie

Trebuie să fim atenți aici. Radiația termică nu este chiar același lucru cu radiația infraroșie. „Radiația termică” reprezintă toate undele electromagnetice emise de un obiect datorită temperaturii sale și include unde radio, unde infraroșii și chiar și lumină vizibilă. Undele infraroșii sunt doar o parte a radiației termice.

Cele două tind să fie confundate, fiindcă cea mai mare parte a radiațiilor termice este compusă din radiație infraroșie pentru temperaturi care sunt confortabile pentru oameni. Pe măsură ce un obiect devine mai fierbinte, vârful radiației sale termice ajunge la frecvențe mai înalte. Soarele este suficient de fierbinte încât cea mai mare parte a radiației sale termice este emisă sub formă de lumină vizibilă și unde apropiate de infraroșu, explică dr. Christopher S. Baird, de la West Texas A&M University (SUA).

De ce emit oamenii radiații?

De ce emit oamenii radiații? Radiația termică transportă doar căldură și indică temperatura sursei sale. Oamenii diferiți la momente diferite emit cantități diferite de radiații. Dar aceste diferențe indică doar cine este mai fierbinte și nu cine este mai gras, mai înalt, mai trist sau mai sfânt.

Imaginile termice ale unei persoane, surprinse folosind o cameră cu infraroșu, indică doar temperatura pielii persoanei și nu pot fi folosite pentru a diagnostica bolile care apar sub piele. Hainele tind să blocheze radiațiile infraroșii, așa că un bărbat care nu poartă cămașă emite mai multe radiații decât atunci când este îmbrăcat. Orice persoană care a lucrat cu o cameră cu vedere în infraroșu poate atesta acest fapt.

Chiar și unele alimente sunt radioactive

Radiațiile infraroșii sunt neionizante și, prin urmare, nu pot provoca cancer. Acesta este un lucru bun, pentru că stâncile, copacii, scaunele, mesele și pereții din jurul nostru ne inundă în mod constant cu radiații infraroșii.

În cea mai mare parte, oamenii nu emit alte forme de radiație în afară de radiația termică. Oamenii mănâncă adesea urme de minerale radioactive care apar în mod natural și, prin urmare, eliberează cantități mici de alte tipuri de radiații.

De exemplu, nucile braziliene și bananele conțin cantități mai mari de elemente radioactive. Însă cantitățile sunt prea mici pentru a fi observabile sau pentru a avea un efect asupra sănătății. Dacă unei persoane i se face o scanare medicală care necesită consumul de contrastant radioactiv, va emite mai multe radiații decât în mod normal timp de câteva ore până când contrastantul scade, dar cantitățile tot sunt prea mici pentru a avea efect asupra vieții de zi cu zi și a sănătății.

Vă recomandăm să citiți și:

Jumătate dintre microbii intestinali moșteniți de la primate ne-au „părăsit”

Progres revoluționar: Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici

Ce înălțime trebuie să aibă partenerul ideal? Un studiu sugerează că ar trebui să ne revizuim așteptările

Descoperire îngrijorătoare: Microplasticele rămân în căile noastre respiratorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase