Home » Știință » Cercetătorii au reușit „să prindă” lumină într-un magnet

Cercetătorii au reușit „să prindă” lumină într-un magnet

Publicat: 19.08.2023

Cercetătorii au prins lumina într-un magnet deoarece acest lucru poate îmbunătăți proprietățile intrinseci ale acestuia.

Răspunsurile optice puternice ale magneților sunt importante pentru dezvoltarea laserelor magnetice și a dispozitivelor de memorie magneto-optice, precum și pentru aplicațiile emergente de transducție cuantică.

În noul lor articol din Nature, Vinod M. Menon și echipa sa de la The City College of New York (SUA) raportează proprietățile unui magnet stratificat care găzduiește excitoni puternic legați, cvasiparticule cu interacțiuni optice deosebit de puternice. Datorită acestui lucru, materialul este capabil să capteze lumina.

Cercetătorii au prins lumina într-un magnet. Dar de ce?

Cercetătorii au prins lumina într-un magnet, iar răspunsurile optice ale acestui material la fenomenele magnetice sunt cu mult mai puternice decât cele ale magneților obișnuiți. „Deoarece lumina sare înainte și înapoi în interiorul magnetului, interacțiunile sunt îmbunătățite”, a spus dr. Florian Dirnberger, autorul principal al studiului.

„Pentru a da un exemplu, atunci când aplicăm un câmp magnetic extern, reflectarea luminii în infraroșu apropiat este modificată atât de mult încât materialul își schimbă practic culoarea. Acesta este un răspuns magneto-optic destul de puternic”, spune cercetătorul.

„În mod normal, lumina nu răspunde atât de puternic la magnetism. De aceea, aplicațiile tehnologice bazate pe efecte magneto-optice necesită adesea implementarea unor scheme de detecție optică sensibile”, a spus Menon.

„Acum putem spera să creăm într-o zi lasere magnetice”

„Aplicațiile tehnologice ale materialelor magnetice de astăzi sunt în mare parte legate de fenomenele magneto-electrice. Având în vedere interacțiuni atât de puternice între magnetism și lumină, acum putem spera să creăm într-o zi lasere magnetice și am putea regândi vechile concepte ale memoriei magnetice controlate optic”, a spus Jiamin Quan, coautor al studiului, despre modul în care progresele pot aduce beneficii pentru oamenii obișnuiți.

La munca experimentală a contribuit și Rezlind Bushati, student absolvent în grupul lui Menon, notează Phys.org.

Vă recomandăm să citiți și:

Revoluție în inginerie! Cercetătorii au descoperit că metalele „se pot vindeca” singure

A început construcția celui mai mare motor de rachetă cu fuziune nucleară

Câștigarea Premiului Nobel vine la pachet cu un efect advers nefericit

În sfârșit, liniște! Au fost create difuzoarele capabile să absoarbă sunetul

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase