Home » Știință » Test de cultură generală. Din ce e făcută creta de scris pe tablă?

Test de cultură generală. Din ce e făcută creta de scris pe tablă?

Publicat: 31.08.2023

Cu toții am folosit-o de nenumărate ori, dar cine își mai amintește din ce e făcută creta de scris pe tablă?

Din ce e făcută creta? Creta este un tip de calcar moale, cu granulație fină, ușor de mărunțit, de culoare albă spre cenușie. Creta este compusă din cochiliile unor organisme marine minuscule precum foraminiferele, cocolitele și rabdolitele.

Cele mai pure tipuri conțin până la 99% carbonat de calciu sub formă de calcit mineral. Structurile asemănătoare acelor de la bureți, cochiliile de diatomee și radiolara, granulele detritice de cuarț și nodulii de silex găsiți în cretă contribuie cu cantități mici de silice la compoziția sa. Sunt prezente și proporții mici de minerale argiloase, glauconit și fosfat de calciu, potrivit Britannica.

Depozitele de cretă datează din Cretacic

Depozitele extinse de cretă datează din perioada cretacică (cu între 145,5 milioane și 65,5 milioane de ani în urmă), al cărei nume este derivat din cuvântul latin pentru cretă. Asemenea depozite apar în vestul Europei, la sud de Suedia și în Anglia, în special în stâncile de cretă din Dover aflate de-a lungul Canalului Mânecii.

Alte depozite extinse apar în Statele Unite, din Dakota de Sud la sud până în Texas și spre est până în Alabama.

Din ce e făcută creta de scris pe tablă?

Ca orice alt calcar de puritate ridicată, creta este folosită pentru producția de var și ciment, dar și ca îngrășământ. Creta măcinată fin și purificată este folosită ca umplutură, diluant sau pigment într-o mare varietate de materiale, inclusiv ceramică, chit, cosmetice, creioane, materiale plastice, cauciuc, hârtie, vopsele și linoleum.

Cu toate acestea, principala utilizare cretei fine purificate este în fabricarea chitului, pentru care plasticitatea, absorbția uleiului și calitățile de îmbătrânire sunt foarte potrivite. Creta folosită în mod obișnuit în sălile de clasă este o substanță fabricată, nu una naturală.

Vă recomandăm să citiți și:

De câți oameni ar avea nevoie o bază pe Marte?

Test de cultură generală. Care a fost prima planetă descoperită prin telescop?

Betonul din zaț de cafea este cu 30% mai rezistent decât cel obișnuit

Aproape 45% dintre oameni nu au acest os în corp

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase