Home » Știință » Premieră: Artrita a fost vindecată la o gorilă cu ajutorul celulelor stem

Premieră: Artrita a fost vindecată la o gorilă cu ajutorul celulelor stem

Premieră: Artrita a fost vindecată la o gorilă cu ajutorul celulelor stem
Foto: Charles J. Sharp/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Publicat: 08.09.2023

Oamenii de știință de la Universitatea din Sheffield (Anglia) au folosit pentru prima dată terapia cu celule stem care a vindecat artrita la o gorilă.

Liesel, bătrâna femelă lider de la Grădina Zoologică din Budapesta, se chinuia să meargă pe piciorul stâng, semnalând o posibilă luptă cu artrita. Aceasta a marcat inițierea unei colaborări unice dintre expertiza veterinară și știința de ultimă oră pentru a atenua suferința primatelor în vârstă.

Situația lui Liesel era îngrijorătoare. Grădina Zoologică din Budapesta, renumită pentru angajamentul față de bunăstarea animalelor sale, a decis să adopte o abordare inovatoare pentru a trata această femelă, scrie Interesting Engineering.

Liesel, prima gorilă ce a beneficiat de tratamentul cu celule stem care a vindecat artrita

Condusă de Endre Sós, veterinar-șef, și de profesorul Mark Wilkinson, chirurg ortoped și expert în artrită la Universitatea din Sheffield, o echipă s-a angajat într-o evaluare cuprinzătoare a articulațiilor majore ale lui Liesel.

Scopul a fost ambițios: să folosească celule stem mezenchimale pentru a aborda modificările articulațiilor șoldului și genunchiului stâng, oferind potențial o soluție nouă pentru osteoartrita gorilei.

Ce este osteoartrita?

Osteoartrita, o afecțiune degenerativă în care cartilajul din articulații se descompune, reprezintă o provocare medicală formidabilă. Odată ce cartilajul este deteriorat, procesul devine ireversibil, iar tratamentele actuale se concentrează în primul rând pe gestionarea simptomelor, mai degrabă decât pe vizarea cauzei principale.

Cu toate acestea, progresele recente în terapia cu celule stem au prezentat rezultate promițătoare la speciile de animale precum câinii și caii. Studiile clinice pe oameni, la scară mică, au indicat potențialul său ca tratament pentru această afecțiune debilitantă.

Cazul lui Liesel a marcat un salt semnificativ în această cercetare. Ea a devenit prima primată din lume care a urmat o terapie cu celule stem care a vindecat artrita, beneficiind cu succes de eforturile de colaborare ale echipei internaționale de cercetare.

Cum funcționează noul tratament?

Utilizarea celulelor stem mezenchimale, derivate din țesut adipos donat de o tânără gorilă pe nume N’yaounda, a fost un pas esențial în această procedură inovatoare. Țesuturile mezenchimale sunt cele alcătuite din celule slab organizate și matrice extracelulară. Deoarece acestea sunt nediferențiate, ele se pot dezvolta în diferite tipuri de celule, inclusiv celule osoase, musculare și de cartilaj.

Aceste celule au fost izolate, purificate și cultivate de specialiștii de la Stem CellX din Ungaria pentru a formula o suspensie de celule congelate gata pentru tratamentul lui Liesel.

În spatele acestui succes remarcabil se află Stem CellX, o companie care cuprinde oameni de știință internaționali specializați în celule stem, medicină regenerativă și genetică. Stem CellX a fost creată cu viziunea de a dezvolta produse de ultimă oră pe bază de celule stem pentru tratamentul artritei la animale, în urma unor studii de succes pe câini afectați de artrită.

Compania a încheiat, de asemenea, un parteneriat cu Grădina Zoologică din Budapesta, oferindu-le acest tratament inovator animalelor care au nevoie și fiind furnizor pentru grădini zoologice din întreaga lume.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum poate fi redus riscul apariției cancerului prin efortul fizic de zi cu zi

Sfere neuronale minuscule vor fi cultivate pe Stația Spațială Internațională

Un medicament pentru regenerarea dinților ar putea fi disponibil în următorul deceniu

Microplastice, găsite în țesuturile cardiace umane, atât înainte, cât și după intervențiile chirurgicale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase