Home » Știință » Un studiu arată că există o legătură între insomnie și hipertensiunea arterială la femei

Un studiu arată că există o legătură între insomnie și hipertensiunea arterială la femei

Publicat: 07.10.2023

Nu a fost niciodată mai dificil să dormi suficient în mediul rapid de astăzi. Cu toate acestea, noi cercetări de la Channing Division of Network Medicine of Brigham and Women’s Hospital, un membru fondator al sistemului de îngrijire a sănătății Mass General Brigham (SUA), evidențiază legătura dintre insomnie și hipertensiunea arterială la femei.

Cercetarea lor dezvăluie că femeile care se chinuie să doarmă suficient au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială. Rezultatele sunt publicate în revista Hypertension.

„Aceste descoperiri sugerează că persoanele care se confruntă cu simptome de insomnie pot fi expuse riscului de hipertensiune arterială și ar putea beneficia de screening preventiv”, a explicat dr. Shahab Haghayegh, cercetător la Brigham and Harvard Medical School.

Hipertensiunea arterială la femei este asociată cu multe alte complicații de sănătate fizică și mintală. Cu cât putem identifica mai devreme persoanele cu hipertensiune arterială și le putem trata pentru aceasta, cu atât mai bine putem atenua problemele de sănătate viitoare”, a adăugat el.

Hipertensiunea arterială la femei, legată de tulburările de somn

Atât hipertensiunea arterială, cât și tulburările de somn devin din ce în ce mai răspândite în rândul adulților din Statele Unite. De fapt, mai mult de 35% dintre adulții din SUA nu dorm suficient noaptea, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Academia Americană de Medicină a Somnului sugerează că 30% dintre americani prezintă simptome de insomnie. În mod surprinzător, 45% dintre adulții din SUA trăiesc cu hipertensiune arterială.

Haghayegh și colegii săi au urmărit 66.122 de participanți cu vârsta cuprinsă între 25 și 42 de ani din cohorta Nurses’ Health Study II (NHS2), toți fără hipertensiune arterială la debutul studiului, pe parcursul a șaisprezece ani (din 2001 până în 2017).

Cercetătorii au colectat informații despre vârsta participanților, rasă, indicele de masă corporală (IMC), dietă, stil de viață, activitate fizică, istoricul de apnee în somn și istoricul familial de hipertensiune arterială și au evaluat incidența hipertensiunii arteriale în rândul grupului la fiecare doi ani, explică Medical Xpress.

Oamenii de știință au început să măsoare durata somnului în 2001, apoi au făcut-o din nou în 2009, înregistrând numărul mediu de ore de somn pe o perioadă de 24 de ore. Ei au urmărit, de asemenea, dificultățile de somn, cum ar fi problemele de a adormi sau de a rămâne adormit, sau de trezire dimineața devreme, colectând răspunsuri în mai multe momente de-a lungul studiului.

Ce arată datele cercetătorilor?

Analizele datelor au arătat că femeile cu dificultăți ale somnului au un IMC mai mare, activitate fizică mai scăzută și diete mai sărace, în medie. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că existau șanse mai mari ca participantele care au avut probleme cu somnul să fumeze și să bea alcool și să fi trecut anterior prin menopauză.

Dintre cele 25.987 de cazuri la care s-a înregistrat hipertensiunea arterială la femei pe parcursul urmăririi, participantele care dormeau mai puțin de 7-8 ore pe noapte au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, potrivit datelor colectate. În mod similar, femeile care au avut dificultăți în a adormi și a rămâne adormite au avut, de asemenea, șanse mai mari de a dezvolta hipertensiune arterială. Trezirea devreme dimineața nu a fost asociată cu acest risc crescut.

În mod notabil, aceste asocieri au rămas semnificative după ajustarea după programul de lucru în ture al participantelor (ture de noapte versus ture de zi) și cronotip.

Deși natura exactă a relației dintre somn și riscul de hipertensiune este necunoscută, Haghayegh a spus că dificultățile de somn pot duce la un lanț de evenimente care pot crește retenția de sodiu, rigiditatea arterială și debitul cardiac, ducând potențial la hipertensiune arterială. Perturbările ciclului somn/veghe pot influența, de asemenea, activitatea de constricție/relaxare a vaselor de sânge și funcționarea celulelor care reglează tonusul vascular.

Asocierea dintre insomnie și hipertensiunea arterială la femei

Deși acest studiu a analizat doar asocierea dintre somn și hipertensiune arterială la femei, cercetătorii speră să-și extindă activitatea pentru a include bărbați și participanți non-binari. O a doua limitare este că cercetătorii au putut colecta date despre calitatea somnului doar la anumite momente de-a lungul studiului. Unele dintre punctele forte ale studiului includ numărul mai mare de participanți și durata de urmărire.

Haghayegh subliniază că aceste constatări nu indică cauzalitate. El vrea să înțeleagă de ce există această asociere și cum tratarea unei afecțiuni o poate trata și pe cealaltă. În studiile clinice viitoare, el își propune să investigheze dacă medicamentele pentru somn ar putea avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale.

„Sper că aceste descoperiri subliniază și mai mult rolul crucial al somnului de calitate în bunăstarea noastră generală. Academia Americană de Medicină a Somnului recomandă să dormi cel puțin șapte ore pe noapte și, dacă nu poți adormi sau rămâi adormit, ar putea merita să explorezi care este motivul”, a spus Haghayegh.

„Acest studiu evidențiază încă un motiv pentru care este atât de important să dormi bine”, a concluzionat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce nu ne vedem nasul?

De ce ne trezim tot mai devreme pe măsură ce îmbătrânim?

Un semn subtil din ochi ar putea fi primul indiciu al pierderii auzului

Întorsătură neașteptată de situație: Internetul ar fi benefic pentru prevenirea demenței

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase