Home » Știință » O dietă fără sare poate reduce riscul de probleme cardiace cu aproape 20%, arată un studiu

O dietă fără sare poate reduce riscul de probleme cardiace cu aproape 20%, arată un studiu

Publicat: 02.09.2023

Un nou studiu de amploare, realizat pe baza datelor din baza de date UK Biobank, arată că o reducere chiar și mică a consumului de sare poate fi benefică.

Eliminarea sării din mâncare poate reduce riscul de probleme cardiace și accidente vasculare cerebrale cu aproape o cincime, sugerează cel mai mare studiu de acest gen.

Cercetările au documentat modul în care adăugarea de sare în alimente crește probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a morții premature.

Ce beneficii au cei care nu adaugă niciodată sare?

Acum, experții au stabilit cât de mare ar putea fi diferența pe care o puteți face pentru sănătatea cardiacă – prin simpla reducere a numărului de mese la care adăugați sare sau prin renunțarea totală la acest ingredient.

Cercetătorii au descoperit că cei care nu adaugă niciodată sare la mâncare au avut cu 18% mai puține șanse de a dezvolta fibrilație atrială (FA), o afecțiune cardiacă, în comparație cu cei care adaugă întotdeauna sare. Numărul celor diagnosticați cu această afecțiune în Marea Britanie a crescut cu 50% în ultimul deceniu, ajungând la 1,5 milioane.

Consumul de sare crește probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare

FA provoacă un ritm cardiac neregulat și adesea anormal de rapid, care poate duce la amețeli, dificultăți de respirație și oboseală. Persoanele cu FA au de cinci ori mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral.

„Studiul nostru indică faptul că o frecvență mai mică de adăugare a sării în alimente a fost asociată cu un risc mai mic de fibrilație atrială”, a declarat autorul principal, dr. Yoon Jung Park, de la Spitalul Universitar Național Kyungpook, Coreea de Sud.

Cercetarea a folosit date din UK Biobank, care implică peste 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani din Marea Britanie, din 2006 până în 2010. Au fost excluse persoanele care aveau deja fibrilație atrială, boală coronariană, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral la începutul cercetării.

Chiar și o reducere mică a consumului de sare poate fi benefică

Fiecare a fost întrebat cât de regulat folosește sarea în mâncare. Cercetătorii i-au urmărit apoi pe parcursul a 11 ani pentru a vedea cum îi afecta acest lucru. În comparație cu cei care își săreau întotdeauna alimentele, cei care nu o făceau niciodată aveau cu 18% mai puține șanse să sufere de FA.

Persoanele care uneori o adăugau la mâncare erau cu 15% mai puțin predispuse.

Studiul sugerează că și cei care își schimbă dieta și nu mai adăugă întotdeauna sare ci mai degrabă doar „de obicei” ar putea observa o diferență considerabilă în ceea ce privește riscul cardiac, scrie The Guardian.

Cei din grupul celor care fac acest lucru în mod obișnuit au avut cu 12% mai puține șanse de a dezvolta fibrilație atrială în comparație cu cei care fac acest lucru „întotdeauna”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce este roz sarea de Himalaya?

Sarea în bucate crește riscul de moarte prematură. Iată concluziile unui nou studiu

Ar putea o dietă sănătoasă să ne întinerească creierul?

Dieta mediteraneană ar putea întineri creierul cu până la 9 luni

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase